Advies

Meetweerstanden zijn onmisbare accessoires in de elektronische meettechniek

Meetweerstanden zijn een van de meest bekende en gebruikte accessoires in de meettechniek. Het zijn adapters die u plaatst op meetapparatuur die een overgang naar een bepaald type van aansluiting mogelijk maken. Deze meetweerstanden treden op als connector waar diverse aansluitingen mogelijk zijn en die telkens voor een bepaald vermogen geschikt zijn. Bestel vandaag diverse meetweerstanden bij Conrad. Op onze website ziet u steeds de actuele status van de voorraad.
Meettechniek is een vak op zich. Dat u afstanden of gewichten kunt meten, spreekt voor zich, maar het is in de wereld van de wetenschap en techniek ook uiterst belangrijk om bijvoorbeeld stroomsterktes, weerstanden en vermogens te meten. Hiervoor bestaan diverse soorten meettechniek accessoires, waaronder adapters, meetsnoeren, meetdecades maar ook meetweerstanden.

Wat zijn hoogohmige meetweerstanden?

Doorgangsafsluitingen zijn draadgebonden weerstanden of filmweerstanden. De draadgebonden types hebben een inductie die de weerstandswaarde bij wisselspanningen met toenemende frequentie steeds meer vervalst. Een tweeaderige – bifilaire – wikkeling vermindert de inductie aanzienlijk, maar dit verhoogt de capaciteit tussen de wikkelingen en leidt tot een impedantie die afneemt met toenemende frequentie. Draadgewonden weerstanden bieden de beste stabiliteit en de hoogste belastbaarheid, maar kunnen niet in alle uitvoeringen worden geproduceerd.

Laagweerstanden, vooral dunnefilmweerstanden, reageren op hun beurt gevoelig op omgevingsinvloeden. Zij zijn over het algemeen minder veerkrachtig. Met name de temperatuur- en spanningscoëfficiënten vormen vandaag de dag nog steeds een belemmering voor hoogwaardige filmweerstanden. Veldweerstanden kunnen echter inductievrij zijn, en zij zijn ook geschikt voor spanningen in hoog kilovoltbereik.

Wat zijn laagohmige meetweerstanden?

Meetweerstanden met lage weerstand, ook wel stroommeetweerstanden, shuntweerstanden of shunts genoemd, zijn gemaakt van metalen plaatjes of staafjes. Om afwijkingen als gevolg van de natuurlijke weerstand van de contactpunten te voorkomen, gebruikt men hier de vierdraadstechnologie voor stroommeetweerstanden met een lage weerstand. De te meten stroom loopt door grote externe stroomaansluitingen. De spanningsval over deze contacten heeft geen invloed op de gemeten spanning, aangezien de voltmeter is aangesloten op de kleine interne aansluitingen. Hier vloeit slechts een kleine stroom door het meetapparaat, maar de hier aanwezige contactweerstanden veroorzaken ook slechts een verwaarloosbaar spanningsverlies.

Zijn meetshunts eveneens een soort meetweerstanden?

Dat is inderdaad het geval. Bij hoge stromen, gewoonlijk meer dan 10 ampère, wilt u de stroom meten door de elektrische spanning vast te stellen aan een zogenaamde shunt. Deze zijn vaak ontworpen voor een spanning van 60 millivolt of 150 millivolt. De stroom wordt berekend volgens de wet van Ohm. Voorbeeld: als de spanningsval 55 millivolt is over een shunt van 0,500 milliohm is het ampèrage 110.

Voor de meting wordt de shunt eenvoudigweg geïnstalleerd in de lijn van de te meten stroom. Omdat ook hier een aanzienlijk spanningsverlies van onvoorspelbare grootte over de aansluitklemmen optreedt, wordt de meetspanning – zoals gebruikelijk bij meetweerstanden met lage impedantie – afgetakt via twee extra spanningsklemmen die in een vierdraadsschakeling tussen de stroomklemmen zijn aangebracht.

Diverse categorieën meetweerstanden bij Conrad

Binnen de meetweerstanden maken we dus een onderscheid tussen een aantal categorieën:

·         shunts zijn een vorm van meetweerstanden

·         adapters voor inbouw-meetinstrumenten zijn eveneens meetweerstanden

·         meetsnoeren en probes.

·         software

Meetweerstand of doorgangsafsluiter nodig? Conrad is uw online specialist in meetweerstanden

Conrad is de online specialist in meetweerstanden. Binnen mum van tijd vindt u in ons aanbod van meer dan 450.000 artikelen de meetweerstand die u zoekt. Bovendien ziet u ook onmiddellijk de prijs en het aantal beschikbare stuks in onze magazijnen. Handig wanneer u een bulkbestelling wilt plaatsen om uw voorraad meetweerstanden voor de activiteiten van uw bedrijf op peil te houden.

Conrad is dé plek voor al uw technische benodigdheden. Dat zijn zowel producten, diensten zoals keuringen of kalibraties, maar ook oplossingen op maat. Als groothandel in elektrische en elektronische producten spreken we uw taal en helpen we u graag verder met concrete tips en advies. Bent u werkzaam in onderhoud en herstel, het plaatsen van elektrische installaties of binnen onderzoek en ontwikkeling? Dan doet u steeds uw voordeel met onze meetweerstanden en onze accessoires voor meettechnieken. Conrad is meer dan een online shop, we zijn uw vaste leverancier voor alle elektrische benodigdheden.