bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een manometer? Bij Conrad hebben wij voor verschillende manometers in het assortiment, variërend van 0 tot 25 bar met de aansluiting aan de achter- of onderkant. Voor iedere toepassing heeft Conrad voor u dus een geschikt model.

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over manometers

  • Hoe werkt een manometer?

  • Verschillende soorten veer gebaseerde manometers

  • Keuze na gebruik in het veld: meting van relatieve druk, absolute druk of verschildruk?

  • Weergave: met vloeistof gevulde vs. gewone wijzermanometer

  • Voor de aanschaf: drukbereik en aansluiting positie instellen

  • Vragen en antwoorden

Manometer

Hoe werkt een manometer?

Manometer meten de druk, hetzij direct of indirect discriminerend:

Direct:
bij zuiger- en vloeistofdicht manometers werkt de drukkracht van lucht of vloeistof onmiddellijk op een oppervlak en beïnvloedt daardoor de aanduiding.

Indirect:
gemiddeld bare apparaten voor drukmeting gebruiken fysieke omwegen bijvoorbeeld via de elastische vervorming van de veren voor berekening van de druk die door.

 

Verschillende soorten veer gebaseerde manometers

De buisveermanometer              

De meest gangbare modellen onder de moderne manometers zijn de buisveermanometer. Uw werkelijk principe kan het best worden partytrote beschrijven: wordt lucht naar binnen geblazen en rolt de slang uit. In het binnenste van de behuizing van een buis-veer manometer bevindt zich een gebogen buisjes. In dit dringt het medium en zet de buis veer op een strekking. Deze strekking wordt via een tandheugel en een tandwiel in de wijzer fabriek gestuurd en op de wijzerplaat aan de voorzijde kan worden gebruikt als de bijbehorende uitslag weergegeven.

Schijven de buisveermanometer         

Schijven de buisveermanometer hebben een membraan veer. Wordt de cirkelvormig ingespannen veer door het afdrukken van lucht of vloeistof door gebogen, draagt deze verandering als draaibeweging op het kaartwijzerpictogram fabriek. Deze procedure is niet-lineair, waardoor ofwel een niet-lineaire schaal voor de aanduiding gebruikt of een groefprofiel in de platen veer behuizingsgeleiding geperst is dat de wijzer trapsgewijs in de passende positie brengt. Het membraan zelf is vaak gemaakt van roestvrij staal.

manometer           

Bij het Capsuleveermanometer zijn twee schijven veren met elkaar te een capsule gelast. Hierdoor ontstaat er een druk kamer, ook de doos genoemd, waarin het medium wordt geleid. Beide platen veren van de capsule uitrekken zich daarmee van. De dubbele veerweg wordt voor verbetering van de nauwkeurigheid van de drukmeting wordt benut. Door meerdere achter elkaar geschakelde capsule veren kan de gevoeligheid en precisie nog verder vergroten.

 

Keuze na gebruik in het veld: meting van relatieve druk, absolute druk of verschildruk?

Voor de meeste toepassingen is een drukmeter die de relatieve druk meet . De relatieve druk geeft het verschil met het omgevingsdruk (atmosferische luchtdruk) aan en verschilt per weer en hoogteligging boven zeeniveau. In de regel zijn alle componenten van een installatie dezelfde omgeving omstandigheden blootgesteld, waardoor de betreffende relatieve druk voldoende expressie heeft.

  • Manometer voor het meten van luchtdruk absoluut wordt overal daar gebruikt, waar al de kleinste atmosferische luchtdrukveranderingen invloed op het proces kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld bij thermo-dynamische berekeningen. Hier wordt de druk absoluut gemeten. Dit gebeurt aan de hand van een nulpunt in volledig lucht lege ruimte wilt uitvoeren met behulp van een vacuümeenheid in de manometer.
  • Manometer voor drukverschilmeting beschrijven het verschil tussen twee drukken. Verschildrukmanometer hebben dus twee proces aansluitingen en worden bijvoorbeeld voor bewaking van de hydraulische van pompen- en filterinstallaties, maar ook voor de bepaling van de vulstand van gesloten tanks gebruikt.
 

Weergave: met vloeistof gevulde vs. gewone wijzermanometer

Manometer

Wijzermanometer met een vulling van transparante vloeistof aan sterk trillende machines of bij dynamisch variërend luchtverbruik gemonteerd. De vloeistof dempt de wijzeraanwijzing in tegenstelling tot gewone manometers en vergemakkelijkt daardoor de aflezing. Bovendien verhoogt u de levensduur van de mechanische componenten van de fabrieks waarin u tegen trillingen beschermt, smeert en een met uitslag voorkomt. Worden gebruikt glycerine (glycerine-manometer), siliconenolie of witte olie. De behuizing is standaard alleen voor 80 tot 90% met vloeistof gevuld, zodat de vloeistof bij schommelingen van de luchtvochtigheid of omgevingstemperatuur iets uitzetting speelruimte heeft.

 

Voor de aanschaf: drukbereik en aansluiting positie instellen

Bij ons krijgt u manometer met verschillende meetbereik van -1 bar tot 0 bar of van 0 bar tot 24 bar. Houd er rekening mee dat de maximale druk bij sommige apparaten ook onder 24 bar kan liggen. Wilt u een manometer als reserveonderdeel bestellen, raadpleegt u de bar-gegevens van het bestaande drukmeter. Bepaal bovendien of er het aansluitpunt achter of onder bevindt.

 

Vragen en antwoorden

Welk materiaal mag mijn manometer hebben?

Voor neutrale media zoals perslucht, water of olie gebruiken kunststof-apparaten worden gebruikt. Voor hydraulische toepassingen zijn chromen behuizing beter geschikt, het beste dergelijke met glycerine vulling. Rvs manometer houden agressieve of hochtemperierten media stand.

Welk schroefdraad heb ik nodig?

De installatie van de manometer gebeurt via een buitendraad. R staat voor een conische schroefdraad, G, voor een cilindrische schroefdraad. Conische (conische) schroefdraad dichte metallisch vanzelf, voor een cilindrische schroefdraad wordt een extra afdichtingsring nodig die vaak bij de levering inbegrepen is.

De diameter van de schroefdraad is aangegeven in inches. Een inch komt overeen met 2,54 cm. Om de juiste grootte te bepalen meet de buitendiameter van het contradeel en deel de opgave in centimeter door 2,54.

Tip: vanaf een grootte van 2 inch in plaats schroefdraad bij voorkeur flensverbindingen gebruikt.

Manometer

Wanneer heb ik een glycerine gevulde manometer?

Een vloeistof in de behuizing van de manometer verhoogt de traagheid van de wijzers en vergemakkelijkt de ablesevorgang. Toepassing vindt dergelijke meetinstrumenten bij trillende machines of dynamische drukschommelingen. Vaak komt een glycerine water-mengsel voor gebruik, bij extreme omgevingstemperaturen in plaats daarvan een siliconenolie.

Waarom zijn er manometer voor een onderdruk van -1 tot 0 bar?

Een meetresultaat onder 0 bar toont een onder druk. De druk in de toren is dan relatief onder de omgevingsdruk of de referentiedruk. Verschillende Filtrations- en afwatering processen ten volle benutten de negatieve drukverschil kunt versnellen processen. Ook bij het vacumeren komen dergelijke manometer gebruikt. De waarde van -1 bar geeft daarbij de volledige lediging aan.

Waarom is het temperatuurbereik beperkt?

De druk van een gas of een vloeistof is enerzijds van volume en de bijbehorende compressie afhankelijk, anderzijds ook van de temperatuur. Wanneer de temperatuur stijgt bij hetzelfde volume, neemt de druk van het medium. Daarmee aan het meetapparaat geen schade ontstaan en de gemeten waarden reliabilitat, moet manometer alleen in de door de fabrikant opgegeven temperatuurbereik worden gebruikt.