bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een vochtigheidsmeter? In ons assortiment vindt u luchtvochtigheidsmeters met verschillende meetnauwkeurigheden van diverse fabrikanten. Let ook goed op de wijze van kalibratie en of deze voldoet aan uw eisen.
✓ Direct uit voorraad leverbaar ✓ Gratis retourneren ✓ 30 dagen bedenktijd

Wat zijn luchtvochtigheidmeters en hygrometers?

Vochtigheidsmeetinstrumenten zijn een groep meetinstrumenten voor het bepalen van het vochtgehalte van de lucht of in materialen. Dit zijn doorgaans compacte multifunctionele meetinstrumenten die ook andere fysische variabelen zoals temperatuur, CO2-gehalte, absolute druk of stroming kunnen registreren. In deze categorie meetinstrumenten zijn ook analoge modellen vertegenwoordigd.

De term hygrometer bevat het Griekse woord voor "vochtig" of "nat": "hygros".

Het binnenklimaat heeft een grote impact op het welzijn van de mensen die erin verblijven. De CO2-concentratie wordt beschouwd als een essentiële indicator voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Een slechte luchtkwaliteit met een te hoge CO2-concentratie leidt tot vermoeidheid, een slechte concentratie en kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Het binnenklimaat is daarom een ​​arbeidsveiligheidsfactor. Enkele van de meest voorkomende waarden die ook op kantoorruimte kunnen worden toegepast zijn:

Plaats Aanbevolen temperatuur Aanbevolen luchtvochtigheid
Slaapkamer 16 - 18 °C 50 - 70%
Keuken 18 °C 50 - 70%
Woonkamer 20 °C 40 - 60%
Badkamer 23 °C 50 - 70%

Maar zelfs in gevoelige productiefaciliteiten, bijvoorbeeld bij de productie van halfgeleiders, of bij de opslag van bepaalde producten zoals voedsel, worden vaak speciale eisen gesteld aan de luchtkwaliteit. Vochtigheidsmeetapparatuur of hygrometers kunnen snel de kwaliteit van het binnenklimaat bepalen en tijdig reageren op het overschrijden of onder de normwaarden komen.

Hoe werken luchtvochtigheidmeters en hygrometers?

Het basisprincipe van de meting is dat de eigenschappen van een (meet) medium veranderen bij blootstelling aan vocht.

Een voorbeeld is de haarhygrometer, die traditioneel mensenhaar als sensor gebruikt. Bij toenemend vocht zet het haar uit. Deze uitbreiding wordt overgebracht naar een aanwijzer die de waarde op een gekalibreerde schaal weergeeft. Inmiddels worden voor dit soort metingen soms synthetische vezels gebruikt.

Moderne apparaten gebruiken de veranderingen in elektrische parameters bij blootstelling aan vocht:

Capacitieve sensoren

Tussen twee elektroden zit een hygroscopische laag als diëlektricum. Als het vochtgehalte van deze laag verandert, verandert de capaciteit tussen de elektroden. Deze structuur werkt als een elektrische condensator, maar de waarde kan worden gewijzigd. De capaciteit dient als meetequivalent voor de vochtigheid. Als diëlektricum worden niet-geleiders met hygroscopische eigenschappen gebruikt, zoals plastic polymeren of keramische materialen.

Impedantie sensoren

Deze sensoren gebruiken een hygroscopische laag tussen twee gelijkstroomelektroden. Met het opnemen of verwijderen van vocht verandert de elektrische (ohmse) weerstand. Deze waarde wordt beoordeeld als het vochtequivalent.

Mix van Impedantie / capacitief

Als wisselstroom wordt gebruikt, ontstaat een gemengde vorm omdat deze sensoren zowel de verandering in de weerstand van een zwak geleidend hygroscopisch materiaal meten als de capacitieve eigenschappen ervan.

De uitvoer van het meetresultaat gaat op stroombesparende digitale displays. Sommige apparaten melden waarschuwingssignalen bij onder- of overschrijding van kritische waarden of reageren met een tonenreeks die de wijziging van de meetwaarde aangeeft.

Er zijn luchtvochtigheidsmeters/hygrometers met geïntegreerde en met afgebakende meetsondes die via systeemstekkers op het hygrometer worden verbonden.

De vochtmetersn voor materialen hebben verschillend ontworpen meetsondes, meestal als dubbele metalen punt, waarmee de vochtwaarde wordt bepaald op basis van de stroom die doorstroomt bij plaatsing op of in het medium. Veel van de apparaten bij Conrad kunnen worden gebruikt als dataloggers om reeksen metingen te markeren en ze daarna op de pc te evalueren. Sommige modellen hebben een SD-kaartsleuf om meetresultaten op een overeenkomstige kaart op te slaan.

Waar worden de vochtigheidsmeters / hygrometers gebruikt? 

 • Meting van binnenklimaat
 • Aanpassing en testen van ventilatiesystemen
 • Meting van het drukdauwpunt in persluchtsystemen
 • Beoordeling van de binnenluchtkwaliteit met behulp van de IAQ-sonde (IAQ betekent Indoor Air Quality)
 • Meting van vocht in bouwmaterialen of in onderdelen van gebouwen

Kalibratiesoorten luchtvochtigheidsmeters / hygrometers

 • Kalibratie conform ISO De kwaliteitsrelevante kenmerken van het apparaat worden gemeten met geijkte meetinstrumenten volgens DIN EN ISO 9001: 2015.
 • Kalibratie volgens DAkks Kalibratie met een certificaat van een geaccrediteerd kalibratielaboratorium garandeert de traceerbaarheid van de meetresultaten en daarmee hun internationale vergelijkbaarheid. De Duitse Accreditatiedienst GmbH (DAkkS) is hiervoor de nationale accreditatiedienst.
 • Kalibratie volgens de fabrieksstandaard Hier wordt het apparaat gekalibreerd volgens de eigen specificaties van de fabrikant en niet ingediend bij een kalibratiecentrum.

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheidsmeters en hygrometers

Waar moet u op letten bij het hanteren van vochtmeetinstrumenten / hygrometers?

 • Het meetinstrument mag alleen correct en voor het beoogde doel en binnen de in de technische gegevens gespecificeerde parameters worden gebruikt.
 • De meetinstrumenten en sondes mogen niet worden gebruikt om op of nabij delen onder spanning te meten.
 • Bewaar het meetinstrument / de meetcellen nooit samen met oplosmiddelen en gebruik geen droogmiddelen voor opslag.
 • Let op de informatie van de fabrikant over productveiligheid en over omstandigheden die de garantieclaims ongeldig maken. Het meetinstrument mag daarom alleen worden geopend als dit uitdrukkelijk is voorzien in de documentatie voor onderhouds- of reparatiedoeleinden.
 • Handgrepen en toevoerleidingen mogen niet worden blootgesteld aan temperaturen boven 70 graden Celsius als ze niet uitdrukkelijk zijn goedgekeurd voor hogere temperaturen. Temperatuurinformatie op sondes of sensoren heeft alleen betrekking op het meetbereik van de sensoren.
 • Voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden dient u originele reserveonderdelen te gebruiken
 • Een meetinstrument moet na het einde van het gebruik altijd op de juiste manier worden afgevoerd.
 • Defecte oplaadbare batterijen of lege batterijen moeten worden ingeleverd bij de aangewezen inzamelpunten.

Waar mogen luchtvochtigheid meetinstrumenten/hygrometer niet worden gebruikt?

 • In explosiegevaarlijke omgevingen

 • Voor diagnostische metingen in de medische sector

Wat is de levensduur van een luchtvochtigheidsmeter / hygrometer?

Op de apparaten in de professionele winkel van Conrad is de wettelijke garantie van twee jaar van toepassing. Bij correct gebruik, opslag en onderhoud is een veel langere levensduur mogelijk. Regelmatige inspectie en tijdige vervanging van de batterijen zijn belangrijk.