bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat te doen als een ventilator op warme zomerdagen onvoldoende verkoeling biedt en een airco technisch of financieel niet haalbaar is? Geconcentreerd werken is nauwelijks mogelijk in oververhitte ruimten en noch werknemers, noch klanten of bezoekers voelen zich prettig in oververhitte ruimten. Mobiele luchtkoelers of luchtkoelers zijn economische en milieuvriendelijke alternatieven voor airconditioning met een lage aankoopprijs en een grote flexibiliteit. Ze gebruiken waterkoeling om koelere lucht te leveren op de werkplek, op kantoor, in winkels en in woonkamers.

Met hun drievoudige werking combineren luchtkoelers ventilatie, luchtkoeling en luchtverfrissing in één apparaat. Vul gewoon het waterreservoir met vers water, steek de stekker in het stopcontact en geniet van de aangename luchtverfrissing. De luchtuitlaten op de behuizing leiden de koele, vochtige luchtstroom in de gewenste richting. In de zwenkstand zorgen ruimtekoelers met automatisch draaiende lamellen voor een brede luchtuitstroom.

Om de koelprestaties te verbeteren, kunnen veel luchtkoelers ook worden gevuld met ijsblokjes of koelpacks. De inkomende warme lucht koelt dan meer af. Nog handiger zijn luchtkoelers met actieve koeling, die het water in het waterreservoir elektrisch afkoelen.


Wat zijn de voordelen van luchtkoelers?

Luchtkoelers werken energie-efficiënt, werken zonder chemische koelmiddelen en zijn ecologisch onschadelijk. De binnenkomende warme lucht passeert het volledig gedrenkte verdampingsfilter. Het verdampende water in de luchtstroom zorgt voor natuurlijke verdampingskoeling, die tot koeling leidt en door de geïntegreerde ventilator of ventilator als gekoelde lucht wordt uitgeblazen. U kent dit verkoelende effect, dat in vakjargon adiabatische afkoeling wordt genoemd, bijvoorbeeld van een natte huid na een regenbui of de koelere lucht bij meren en watervallen.

Hoe groter het waterreservoir, hoe langer de koeler zijn werk kan doen. Luchtkoelers met een vaste wateraansluiting zijn ontworpen voor continu gebruik. De relatief lage geluidsontwikkeling bij een laag tot gemiddeld ventilatieniveau is gunstig voor werk en vrije tijd.


Luchtkoeler, ventilator of luchtbevochtiger?

Luchtkoelers zijn geschikt voor gebruik het hele jaar door en combineren de positieve functies van ventilatoren en luchtbevochtigers in één apparaat. Dit zijn de meest effectieve ventilatoren omdat er vocht wordt toegevoegd aan de luchtwerveling voor een effectief verfrissend en koelend effect. U schakelt gewoon de koelfunctie in wanneer dat nodig is.

Het verdampingsproces dat wordt gebruikt voor luchtkoeling verhoogt de vochtigheid in de ruimte, wat in de zomer niet altijd wenselijk is. Regelmatige ventilatie brengt de vochtigheid snel in evenwicht. Tijdens de verwarmingsperiode zorgt het thermodynamische bevochtigingseffect voor een gezonde luchtkwaliteit en maakt het een aparte bevochtiger overbodig.


Luchtkoeler of airconditioning?

Ondanks de schijnbare gelijkenis met mobiele airco's zijn luchtkoelers heel anders geconstrueerd en hebben zij ook een andere werkwijze: Mobiele airconditioners ontvochtigen de lucht en koelen de ruimte, terwijl luchtkoelers de lucht bevochtigen en selectief koelen.

Hoe koelt een mobiele airco?

Een airco of mobiele airconditioner koelt de kamerlucht tot de gewenste temperatuur en houdt de ingestelde temperatuur constant. Hiervoor gebruikt het apparaat een compressor en een warmtewisselaar om koude, ontvochtigde lucht te genereren en blaast deze als een droge koude luchtstroom de kamer in. Tegelijkertijd wordt een deel van de kamerwarmte afgevoerd. Het koelproces produceert een niet te onderschatten restwarmte, die via een slang of een buitenunit naar buiten wordt geleid.

Hoe koelt een luchtkoeler?

Luchtkoelers zijn gebaseerd op het natuurlijke principe van verdamping van koud water. Zij hebben geen koeleenheid met compressor en warmtewisselaar en kunnen, in tegenstelling tot airconditioners, de kamertemperatuur niet verlagen. In plaats daarvan voegen ze vocht toe aan de lucht en creëren zo een windtunnel met vochtige koellucht voor directe koeling ter plaatse. Door de verrijking met water daalt de uitblaastemperatuur in de luchtstroom met enkele graden Celsius. Dit fysieke proces produceert geen afvalwarmte die moet worden afgevoerd; er is dus geen afvoerluchtslang of externe module nodig.

Als u de luchtstroom verlaat, verdwijnt ook het subjectieve koelingseffect. Het rendement van een luchtkoeler is het hoogst in kleine ruimten bij hoge temperaturen en droge ruimtelucht. De temperatuurverlaging wordt beperkt door de luchtverzadigingsgrens, omdat ruimtelucht slechts een bepaalde hoeveelheid vocht kan opnemen.


De juiste luchtkoeler voor uw behoeften

Verdampingsluchtkoelers zijn een goede keuze als u op zoek bent naar een mobiel, energiebesparend, slangloos en relatief stil apparaat dat de lucht in bepaalde ruimtes enkele graden koelt. De bevochtigde luchtstroom creëert een aangenamer klimaat dat mensen verfrist aan bijvoorbeeld bureaus, verkoopbalies of zithoeken.

Kies een apparaat dat past bij de grootte van de ruimte die u wilt koelen. Een kleine, draagbare mobiele luchtkoeler moet dicht bij de gebruiker staan. Om grotere ruimten te verfrissen, kiest u voor een staande unit als kamerkoeler, omdat de gekoelde lucht anders uitdooft voordat hij effect sorteert.

Vergelijk ook het maximale luchtdebiet. Een luchtkoeler met een zwakkere ventilator biedt minder koelcapaciteit dan een model met een sterkere ventilatie. U moet echter in het algemeen geen constant intensieve koelprestaties verwachten zoals van een mobiele airconditioner.

Goed voor gevoelige gebruikers en allergiepatiënten: luchtkoelers drogen de slijmvliezen niet uit.

Als u de temperatuur en de vochtigheid in de hele ruimte op betrouwbare wijze tot een bepaald niveau wilt terugbrengen en constant wilt houden, is een airconditioner aan te bevelen. Het transporteert de warme lucht uit de kamer en koelt dus uitgebreid.


Waar moet u op letten als u een luchtkoeler koopt?

Luchtkoelers voor de verbetering van het binnenklimaat zijn er in veel verschillende uitvoeringen en maten. Kleine, kubusvormige modellen worden door fabrikanten soms aangeprezen als "mini-airconditioners" en passen gemakkelijk op een bureau. Mobiele staande units met wieltjes en een laag gewicht voor gebruik in verschillende ruimtes voorzien meerdere mensen van koele frisse lucht.

Er zijn ook verschillen in de andere kenmerken: de ventilatorsnelheid van de betere toestellen kan in verschillende stappen worden ingesteld. Een praktische voorziening is een afstandsbediening waarmee u de airconditioningfuncties kunt bedienen vanaf uw bureau of bank, naast het bedieningspaneel op het apparaat. Het comfort wordt geboden door een timerfunctie die de luchtkoeler automatisch uitschakelt na het werk of bij het slapengaan. Een nachtmodus is praktisch voor fluisterstille werking tijdens het slapen gaan.

Luchtkoelers met luchtfilterfunctie verminderen onaangename pollen en allergenen in de kamerlucht. Een extra luchtreiniger of luchtwasser kan achterwege blijven. Een ingebouwde ionisator kan geuren en bacteriën in de lucht minimaliseren. Toestellen met een geuroptie verspreiden tijdens de werking een geur- of parfumolie in de ruimte, wat de concentratie kan verbeteren of een ontspannend effect kan hebben.