bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over lintkabel

Bij platte kabels zijn de afzonderlijke aders in tegenstelling tot gebruikelijke kabels vlak naast elkaar in plaats in buisvorm gerangschikt. Dat maakt veel-aderige kabel die toch niet veel ruimte ondernemen om uzelf gemakkelijk kunnen worden aangesloten. Ze worden voornamelijk gebruikt in computers gebruikt.

  • Opbouw en werking van platte kabels

  • Waar worden vlakkebandkabels gebruikt?

  • Wat is bij de aankoop gaat?

  • Conclusie:

 

Opbouw en werking van platte kabels

Lintkabel

Bij lintkabels gaat het altijd om meeraderige kabels. De karakteristieke vorm is van belang omdat de afzonderlijke kabels aders vlak naast elkaar worden geplaatst en een platte vormen. Hierdoor krijgt platte kabel de vorm van een bands of af te doen . Bij de gebruikelijke kabels worden de aders daarentegen rond resp. buis vormig gerangschikt en van een isolatie volledig en omlijst.

Door de parallelle afstelling ontstaan er zowel voor- als nadelen .

Bijzonder bij veel afzonderlijke aders loont het gebruik van platte kabels. Aan beide uiteinden van de kabel komen uit de afzonderlijke draden in dezelfde volgorde. Dit vergemakkelijkt de identificatie en juiste contactering. Ook laat u eenvoudiger aansluiten, omdat alle aders over afstand naast elkaar liggen.

Voor lintkabel is er daarom een ruime keuze aan veel-polige stekkers. U worden eenvoudig op het kabeleinde geschoven. Laat u zich dan in bijpassende bussen te steken, hoe u op printplaten vinden.

De bussen worden daarbij vaak met de snijklemtechniek , ook IDC afgekort, verbonden. Hiervoor wordt de vlakke kabel door de stekker getrokken. Deze wordt dan met een speciale bankschroef op de kabel geperst en zo het contact gemaakt. Stekker kunnen met deze methode niet alleen aan het einde van de kabel, maar ook in de kabel midden willekeurig worden aangebracht.

Door het platte model laat zich goed door sleuven of langs randen leiden. De ontbrekende extra isolatielaag maakt u echter kwetsbaar worden. Daarom moet de kabels alleen dwars ten opzichte van de looprichting van gebogen worden. Bovendien zijn ze zo veel gevoeliger voor omgevingsinvloeden en niet voor gebruik buitenshuis bedoeld.

 

Waar worden vlakkebandkabels gebruikt?

Lintkabel

Lintkabel zijn vanwege de eigenschappen vooral in omgevingen die op een groot aantal aders en eenvoudige insteekbaar heid afhankelijk is en hun lagere robuustheid niet belangrijk is. Deze systeemeisen vindt bijzonder geschikt voor beschermde behuizing van computers.

Vooral in de gegevensoverdracht worden veel signaal kabels nodig. Hier komen lintkabel gebruikt. D-sub-stekker als de RS-232-interface of VGA kunnen goed worden verbonden. Ook VG-strippen of PCI-bussen zijn geschikt voor de aansluiting van platte kabels. Deze stekkertypen zijn door de brede vorm speciaal voor platte kabels. Zo kunnen snel grote hoeveelheden gegevens overdragen.

Bovendien worden ze gebruikt om componenten in computers te verbinden. Hiertoe behoren bijzonder interne randapparatuur zoals stations en harde schijven, die zo op het moederbord worden aangesloten. Dankzij de platte vorm neem bij optimale plaatsing maar weinig ruimte in.

Bijzonder platte kabel worden ook in mobiele apparaten zoals notebooks en tablets gebruikt om schermen of opslagapparaten te verbinden. Deze " flexibele Flat Cables ", kort FFC, zijn kleine varianten van de platte kabel. Ze zijn ervoor geoptimaliseerd, zo weinig mogelijk ruimte in beslag neemt.

Lintkabel

De grote nadeel de parallelle bestaat in de duidelijk lagere flexibiliteit. De kabels kunnen alleen op één as zonder gevaar buigen . In de beide andere richtingen handelt u daarentegen zeer stijf en breken snel. Het bemoeilijkt de omgang, met name als de kabel via omwegen geleid moet worden. Ook bij grotere afstanden wordt dit tot een probleem.

Hier loont het om op gewone kabel om een mogelijke bij het vermijden van kabelbreuk. Daarnaast kan het gelegde platte kabel de luchtstroom en toegang tot de overige onderdelen voorkomen als het werktuigpompcompensator moet worden. Voor de directe verbinding van twee bussen, zoals in een computer- of server behuizing, is het voldoende om de flexibiliteit echter uit.

 

Wat is bij de aankoop gaat?

Lintkabel

Lintkabel zijn in diverse configuraties verkrijgbaar. Alle informatie vindt u op de betreffende productpagina in het tabblad "Technische gegevens". In het volgende leert u waar u op moet letten en hoe u het beste kabel voor uw toepassing vinden.

Belangrijk zijn de aantal kabeladers en hun afstand van elkaar. Dit wordt het rastermaat aangegeven en geeft aan, hoe ver afzonderlijke aders van elkaar zijn verwijderd. Dit is belangrijk, als ongeveer een passende stekker voor kabel gevonden moet worden. Gangbare rastermaten zijn 0,5 mm, 1 mm en 1,27 mm.

De doorsnede en de nominale spanning geven aan welke spanning en stroomsterkte maximaal via de afzonderlijke leidingen stromen mag. Deze waarden mogen niet worden overschreden, omdat de platte kabel anders wordt verhit, brandgevaar bestaat.

Om de identificatie en mogelijke fouten vanwege het grote aantal aders te voorkomen, beschikken lintkabel altijd over een kleurmarkering . Deze reikt van een afzonderlijke rode strook, de "geleider 1" is gemarkeerd, van kabels, die via een vol regenboog patroon met tien verschillende kleuren beschikken die zich herhalen.

De kabels zijn afhankelijk van het merk per meter of in kant-en-klare afmetingen verkrijgbaar.

Eveneens beschikbaar moeten afgeschermde lintkabel , de vooral bij analoge gegevensoverdracht de overdracht kwaliteit verhogen en interferenties voorkomen.

Indien u zich bij aanschaf onveilig zijn of nog vragen hebt, staat onze klantenservice u ook zeer graag met persoonlijke raad ter beschikking.

 

Conclusie:

Lintkabel zijn geschikt voor veel-polige verbindingen zoals de dataoverdracht in beschermde omgevingen . Hier schitter met eenvoudige insteekbaar heid, ruimtebesparende afmetingen en hoge overzichtelijkheid. Ze zijn dus geschikt als signaalleidingen in de netwerk- en computertechnologie en voor gegevensoverdracht tussen twee apparaten.