Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over luxmeter/verlichting meetinstrumenten 

  • WAS zijn luxmeter?

  • In welke gebieden worden luxmeter geplaatst?

  • Hoe werken luxmeter?

  • Bijzonderheden tl-buis

  • Wie zet luxmeter/verlichting meetinstrumenten in?

  • Welke luxmeter zijn bij Conrad verkrijgbaar?

  • Waarop moet u bij de aanschaf en het gebruik van luxmeter letten?

WAS zijn luxmeter?

Licht is leven bron en gevaren in één. Mensen, dieren en planten hebben licht om levensnoodzakelijke stoffen te produceren of waarvan de productie te stimuleren. Anderzijds speelt op veel plekken van de bescherming tegen licht, een belangrijke rol. Het voor mensen zichtbare licht heeft een golflengte van ongeveer 380 tot 750 Nanometer en verspreidt zich met lichtsnelheid uit - ongeveer 300.000 kilometer per seconde in vacuüm.

Het natuurlijke licht wordt geleverd met het zonlicht als daglicht naar aarde. Kunstlicht bronnen brengen letterlijk licht in de duisternis. Daarbij spelen niet alleen het zichtbare licht, maar ook de waarbuiten liggende gebieden van het ultraviolet (UV, kleiner dan 380 nanometer) en ultra licht (IR, groter dan 750 nanometer) een rol.

Om alle deze gebieden volgens de geldende voorschriften en richtlijnen plannen, controleren en aanpassen te kunnen gebruiken, zijn verlichting meetinstrumenten gebruikt. De aanduiding luxmeter die op de SI meeteenheid "LUX" van de verlichtingssterkte zakt, kan als synoniem worden bekeken. De lux is de lichtstroom (in lumen), die op een oppervlak (in vierkante meters) valt: lm/m 2 . In landen met niet metrische systemen is "footcandle" als maateenheid voor de verlichtingssterkte gebruikelijk. De afkorting luidt fc en meet lumen per vierkante voet (lm/ft 2 ). De omrekeningsfactor 1 fc = 10,764 Lux.

 

In welke gebieden worden luxmeter geplaatst?

Lichtbronnen worden onder andere na een vaste verlichting, daglicht in binnenruimtes, het verlichten van werkplaatsen, straat- of veiligheids verlichting onderscheiden. Een bijzondere rol speelt dit onderwerp onder andere in de medische techniek. En ook televisies en monitoren stralen licht uit. Niet te vergeten, fotografen en camcorderaanbod, die met de slimme gebruik van licht (en schaduw) uw motieven zetten. Ook helpt kunstlicht bij de oriëntatie bij slecht zicht, bijvoorbeeld in het verkeer of bij gevaren als noodverlichting.

Welke betekenis de wetgever de omgang met licht, is aan de vele voorschriften te herkennen, die ervoor hebben voorgedaan. De Bundes-Immissionsschutzgesetzes (BImSchG) hebt licht in immissie laatstegenoemde milieu vormfactor. Al geruime tijd is het begrip "lichtvervuiling" gebruikelijk, waarmee het bijlichten door het in de atmosfeer verstrooide licht wordt genoemd, dat er bijvoorbeeld astronomische observaties hindert. Tegelijkertijd kan een overdaad aan verlichting aandoeningen van oog en de psyche veroorzaken - juist bij langdurig foutieve belastingen. Medische onderzoek heeft aangetoond dat UV-licht een mitbegunstigender factor voor het ontstaan van de ogen ziekte grijze Star (lenzen troebelheid) kan zijn. Verlichting meetinstrumenten kunnen op allerlei gebieden worden gebruikt - altijd wanneer moet worden gewaarborgd dat wettelijke verplichtingen voldoet en de gezondheid van mensen niet worden beïnvloed.

 

Hoe werken luxmeter?

Een meetinstrument is voorzien van een lichtgevoelige bouwelement uitgerust. Het bevindt zich in een licht diffusor, meestal in de volgens het de fysici aangemelde witte ulbricht-kugel. Het element verandert bij bestraling met licht zijn deeltjes structuur en daarmee zijn geleidingsvermogen. Deze verandering wordt elektronisch vastgelegd en als (geijkte) meetwaarde weergegeven, in de regel als getalswaarde op een display. Hoogwaardige apparaten registreren ook de spectraalverdeling van de lichtbron en geven het meetresultaat als gekleurd spectrum aan. Indien aanwezig worden spectraal- of invalshoek van fout automatisch gecompenseerd. De opslag van meetwaarde rijen, USB-aansluitingen en de verbinding met netwerken behoren bij een deel van de apparaten tot de uitrusting.

 

Bijzonderheden tl-buis

Bij de luxmeter en verlichting meetapparaten in de online shop van Conrad zijn zogenaamde lampentester vertegenwoordigd. Deze brengen door het toedienen van een ioniserende hoogspanning signaal uitgeschakelde neon-, spaar-, tl-, kwikzilver- en natriumdamplampen tot oplichten en test daarmee op functie. De apparaten zijn deels met telescoopantennes voor snel controleren (zonder ladder) uitgerust. Bovendien kunnen de verwarmingsspiralen continu van tl-buizen worden gecontroleerd. Daarbij werken deze apparaten als doorgang mes met optische en/of akoestische signalen.

 

Wie zet luxmeter/verlichting meetinstrumenten in?

Hoe verscheiden de ingangs genoemde voorschriften, zo veelzijdig zijn de toepassingsgebieden van verlichting meetapparaten. Test ingenieurs, stad planner, architecten, arbeidsveiligheid laserveiligheidsdeskundige, huis wachttijd, fotografen - overal waar voorschriften worden aangehouden of esthetische eisen aan verlichting zijn, moet licht worden gecontroleerd, vaak al bij de planning van maquettes. Ook op het gebied van de landbouw of in de tuinbouw kan relevante inval van zonlicht of de uitgebalanceerde toepassing kunstlicht voor de plantengroei en de bloem worden gebruikt. 

 

Welke luxmeter zijn bij Conrad verkrijgbaar?

De aangeboden bel

Lichting van meetinstrumenten lopen van beginners luxmeter tot professionele, gekalibreerde licht meetapparaten, waarmee een analyse van het kleurenspectrum mogelijk is en dat tegelijk uitgebreide datenauswertungs- en opslagmodi aanbieden. De gegevensanalyse is gedeeltelijk in de vorm van Excel-tabellen of grafische bestanden mogelijk. Aan certificeringen staan DAkkS, ISO en de fabrieksstandaard ter beschikking.

 

Waarop moet u bij de aanschaf en het gebruik van luxmeter letten?

Verschaft u zich tegen de aanschaf een overzicht welke lichttechnische eisen voldoen om het juiste apparaat te selecteren. Raadpleeg hiervoor in geval van twijfel specialisten in uw zakelijke omgeving.

Het gaat bij luxmeter om zeer gevoelige apparaten, meestal met precisie beslag. Het stelt bijzondere eisen aan opslag, gebruik en onderhoud. Gebruik de aanwezige afdekkingen van de sensoren als de apparaten niet in gebruik zijn.

Bij de meting mag de lichtsensor niet in de schaduw zijn en moet conform de gebruikershandleiding in de te meten lichtstroom worden ingebracht. Sterke elektrische of magnetische velden kunnen het meetresultaat vervalsen.

Voor bepaalde lichtmetingen, bijvoorbeeld in laboratoria of medische inrichtingen, kunt gecertificeerde en gekalibreerde meetinstrumenten verplicht zijn. In deze gevallen kunt u gangbare apparaten alleen voor inschatting van de situatie toegetrokken worden, maar niet voor afname of de goedkeuring van lichtbronnen.

In de handleidingen staan de instructies voor kalibratie- en processen.

Bij de genoemde beleuchtungs-testern (voor neonbuizen en co.) dient u voor het onderhoud van het apparaat de batterijen verwijderen om een onbedoelde activering van de ioniserende straling te voorkomen.

Controleer de apparaten vóór de test op beschadigingen. Defecte apparatuur mogen onder geen enkele voorwaarde meer worden gebruikt.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord