bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Lichtkettingen voor binnen en buiten

Bij het woord lichtketting denken de meeste mensen aan Kerstmis. Maar de decoratieve lichtelementen worden zeker niet alleen met Kerstmis gebruikt. Dankzij het grote aanbod kunnen kleurrijke en warmwitte lichtkettingen of lantaarns het hele jaar door worden gebruikt voor verlichtingsaccenten in woonruimtes. Buiten zijn kleurrijke lichtkettingen, LED-lantaarns of kerstballen populair voor balkons, terrassen en tuinen.

Welke soorten lichtkettingen zijn er? Zijn er alleen LED modellen? Zijn solar lichtkettingen de moeite waard? Hoe belangrijk is etikettering buitenshuis? Deze pagina geeft uitleg.


Wat is een lichtketting?

Een lichtketting is een vorm van verlichting waarbij verschillende verlichtingselementen met elkaar zijn verbonden. Tegenwoordig zijn dit meestal LED-lampen of LED-strips, aangezien de LED-technologie is ingeburgerd. Om die reden zult u LED lichtkettingen zowel binnen als buiten tegenkomen.

In de meeste gevallen worden lichtkettingen gebruikt om met wit of gekleurd licht sfeervolle accenten aan te brengen en niet om kamers of de tuin effectief met licht te verlichten.

Voor warm wit licht met Kerstmis of als kleurrijke feestverlichting, de LED's zijn geregen op een relatief onopvallende draad die de LED-lampen verbindt en flexibel kan worden gelegd. In andere modellen worden ze rechtstreeks als LED-lichtbuis geleverd. Sommige lichtkettingen werken eigenlijk nog met gloeilampen in plaats van LED's en hebben een wat dikker aansluitsnoer.

Veel fabrikanten bieden hun LED-lichtkettingen aan met een geïntegreerde timer, zodat het licht zonder menselijk toezicht wordt in- en uitgeschakeld. Sommige timers werken niet met instelbare tijden of gewenste brandduur, maar reageren via sensoren op de schemering. Dankzij de timerfunctie gaat de kerstverlichting bijvoorbeeld 's ochtends zelfstandig uit en 's avonds weer aan.

Outdoor: Praktische tip voor montage buitenshuis

Een rij LED-lampjes mag nooit tegen scherpe randen of ruwe bouwmaterialen rusten. Buiten kan de wind de decoratieve lichtketting doen bewegen en schuren. Als de plaats voor het ophangen van de lichtketting niet ideaal is, kan isolatiemateriaal worden gebruikt als tussenlaag of kunnen kabelbinders worden gebruikt om de ketting te bevestigen.


Welke soorten lichtkettingen zijn er?

Afhankelijk van het hoofddoel kunnen lichtkettingen in verschillende subgroepen worden onderverdeeld. De meest voorkomende is het type voeding. Verdere subvormen worden gevormd met het oog op de LED-technologie.

Voeding: Werkt op batterijen, met netadapter of op zonne-energie

Wanneer de lichtkettingen worden ingeschakeld, wordt de stroomvoorziening verzorgd door een netadapter of batterijen of oplaadbare accu's. De keuze voor een netaansluiting wordt meestal gemaakt voor modellen die helderder moeten schijnen en dus een hoger stroomverbruik hebben. Een snoerloze lichtketting met micro-LED's is daarentegen ideaal voor discrete dagelijkse en kerstverlichting, omdat er geen storende aansluitingen zijn.

Er zijn ook LED-lichtkettingen zonder netaansluiting en zonder batterij verkrijgbaar. Ze werken op solar basis en laden een geïntegreerde batterij onafhankelijk op bij voldoende daglicht. Bijgevolg is het gebruik van LED-lichtkettingen op zonne-energie alleen mogelijk op plaatsen die voldoende zonlicht ontvangen. Buiten moeten ze in de tuin in de zon staan en binnen in ieder geval bij het raam. In de winter betekent dit dat regelmatig buiten moet worden gecontroleerd of er sneeuw op het zonnepaneel ligt.


Verlichtingsmiddel: gloeilamp of LED

Een ander onderscheidend criterium is de lichtbron.

Hoewel halogeen bijna geen rol meer speelt, zijn er nog steeds modellen met gloeilampen. Meestal vertrouwen fabrikanten op het meer energiebesparende alternatief: LED-verlichting.

Wie toch een lichtketting met klassieke gloeilampen wil gebruiken, moet rekening houden met een hoger stroomverbruik bij gloeilampen. lichtkettingen met LED's zijn goedkoper, laden snel op op zonne-energie en worden niet heet.

Het gebruik van LED-lampen heeft nog een ander voordeel: LED's bieden vaak verschillende standen. Niet alleen kunnen gewenste tijden worden gekozen voor het in- en uitschakelen van de LED-lamp, maar ook lichtveranderingen, zoals flikkeren, kleurverandering en nog veel meer.

De modernste LED-lichtkettingen kunnen online worden geïntegreerd in het Smart Home en ontvangen niet alleen afstandsbediening maar ook Wifi-commando's rechtstreeks vanuit een app of vanuit de browser.


Hoe belangrijk is de verdeling in binnen- en buitenlichtkettingen?

In woonruimtes wordt de elektrische installatie niet geconfronteerd met regen, sneeuw of sterke temperatuurschommelingen. De LED-lichtkettingen hoeven dus geen hoge beschermingsgraad te hebben.

LED lichtkettingen voor buiten moeten aangepast zijn aan de omgevingsomstandigheden en moeten daarom als verlichting voor buiten ten minste voldoen aan beschermingsklasse IP 44. Het eerste getal geeft aan dat korrelige vreemde voorwerpen met een diameter van meer dan één millimeter worden geweerd. Het tweede cijfer onderstreept de bescherming tegen opspattend water van alle kanten.


Welke koopcriteria zijn belangrijk?

Zowel binnen als buiten zijn LED lichtkettingen verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Voor subtiele lichtaccenten kunt u LED's kiezen die warm wit licht uitstralen. Naast warmwit licht zijn er ook koudwitte LED's. Ze worden vaak buiten gebruikt, bijvoorbeeld als lichtkettingen op zonne-energie of als lichtbollen ter oriëntatie in de tuin.

U kunt ook kiezen voor gekleurde LED's in plaats van warmwitte. Feestelijke lichtkettingen vertrouwen juist op deze kleurrijke accenten. Voor de feeststemming kunnen de LED-feestjes eenkleurig of meerkleurig zijn. Voor meerkleurige feeënlampen worden ofwel meerdere maar vaste kleuren per ketting geleverd, ofwel kan elke LED-kaars van kleur veranderen.

Wat zijn RGB-lichtkettingen?

De afkorting staat voor rood, geel en blauw en beschrijft de standaardkleuren in LED-lichtketens. Er zijn ook RGBW-lichtketens die wit aan het spectrum toevoegen.

Voor een vakkundige versiering speelt de kabellengte een grote rol. Het geeft aan hoeveel centimeter of meter er zit tussen het begin van de eigenlijke LED-lichtketting en de fitting. Binnen zijn 50 centimeter en korter vaak voldoende. Buiten is de afstand tot het volgende stopcontact echter vaak groter, zodat een meter of meer moet worden gepland.

Voor lichtkettingen op batterijen en op zonne-energie is de lengte van de kabel niet vereist. Ongeacht het type voeding moet de verbindingsdraad tussen de LED's lang genoeg zijn om naar wens te worden gelegd.

Enkele oriëntatiewaarden:

LED-lichtketting als tafeldecoratie 50 cm tot 1 meter
LED-lichtketting in het deurkozijn circa 3 meter
LED lichtketting in de kerstboom tussen 5 en 10 meter