bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

LED werkplekverlichting: Goed licht op de werkplek

Voldoende licht op de werkplek is van centraal belang voor het welzijn en de veiligheid van mensen. Bedrijven moeten daarom zorgen voor de juiste verlichting en kunnen gebruik maken van verschillende werkplekarmaturen.

Welke dat zijn en waarom vooral LED-technologie wordt gebruikt, leest u op deze pagina.

Werkplekverlichting met LED's

Optimaal op de werksituatie afgestemde lichtverhoudingen zijn een belangrijk criterium voor efficiënt werken en een hoge concentratie. Open kantoor, productiehal, werkplaats of keuken; bijna overal waar gewerkt wordt, blijkt een combinatie van daglicht, indirecte verlichting en, afhankelijk van het werkterrein, een directe, individueel regelbare lichtbron voordelig. Terwijl bij montagewerkzaamheden of in het laboratorium een gelijkmatige en constante verlichting zonder schaduwen en storende lichtverhoudingen van groot belang is, is op kantoor licht nodig dat ook bij langdurig werken aan een computerscherm geen vermoeidheid veroorzaakt.

Het verlichtingsconcept kan als volgt worden ontworpen:

Ruimtegebonden lichtconcept

Dit concept wordt toegepast wanneer de exacte verdeling van de werkplekken niet bekend is of zeer flexibel en variabel is. Grote systeemarmaturen die grote oppervlakken in de hele ruimte gelijkmatig verlichten, zijn hiervoor geschikt. Ook daglicht wordt gebruikt. 


Verlichtingsconcept voor de werkplek

Vooral gebruikt in gesloten werkruimten en wanneer verschillende (visuele) taken in dezelfde ruimte worden uitgevoerd.


Gedeeltelijk ruimtegebonden verlichtingsconcept

Wanneer een individuele en vraaggerichte aanpassing gewenst is en/of veeleisende visuele taken moeten worden uitgevoerd, wordt de verlichting gepland volgens het deelvlakconcept.


Er zijn bepaalde normen en regels voor werkplekverlichting met LED's en andere lichtbronnen, die zijn vastgelegd in DIN EN 12464-1 voor binnenwerkplekken en DIN EN 12464-2 voor buitenwerkplekken. 

Met behulp van deze normen moet op de werkplek een goed lichtklimaat worden gecreëerd dat optimaal is samengesteld uit daglicht en kunstlicht. Hier worden onder andere details over verblinding, lichtkleur, kleurweergave, kleurweergave-index en andere speciale kenmerken gespecificeerd.

Op basis van deze normen kunt u voor elke toepassing geschikte LED werkpleklampen vinden en het verlichtingsconcept plannen.


Voordelen van LED werkplekverlichting

LED-werkplekverlichting biedt grote voordelen voor zowat elke sector waar verlichting wordt geleverd. De LED's hebben een zeer lange levensduur. Veel fabrikanten geven voor hoogwaardige LED's enkele tienduizenden bedrijfsuren op. LED's maken ook enorme energiebesparingen mogelijk in vergelijking met andere verlichtingsalternatieven. Vooral in grote ruimten kunt u op de werkplek op elektriciteitskosten besparen door op LED's over te schakelen.
LED's worden zelfs tijdens lange bedrijfsperioden niet warm. Ze zijn ook zeer schokbestendig. Bij het inschakelen schijnen LED's zonder vertraging op volle sterkte.


LED werkverlichting bestellen - De belangrijkste criteria op de rij

Als u op zoek bent naar taakverlichting op basis van energie-efficiënte LED-technologie, vindt u in onze online shop een breed scala aan verschillende armaturen en accessoires, waaronder montagematerialen, spanningstransformatoren en dimmodules.

Soorten lampen

Afhankelijk van het toepassingsgebied gaat het om verschillende soorten lampen zoals kantoorlampen of machine-lampen in verschillende uitvoeringen. U heeft de keuze uit systeemlampen voor verschillende behoeften, evenals flexarm- en knikarm-armaturen (sommige met geïntegreerde loepkop), die worden gebruikt om kleinere oppervlakken te verlichten.

Lichtstroom

De lichtstroomwaarde geeft informatie over de lichtopbrengst van een lamp of LED en wordt uitgedrukt in lumen. 

Vermogen

Het vermogen van de geselecteerde taakverlichting wordt aangegeven in watt.

Aansluiting en montage

Controleer vóór de aankoop het type aansluiting en de verschillende montagemogelijkheden van de werkplek- en bureaulampen.

Kleurtemperatuur

Deze waarde wordt aangegeven in de eenheid Kelvin. Daglichtwit licht met een hoge blauwe component verhoogt de concentratie, vooral op sombere herfst- en winterdagen, en gaat vermoeidheid tegen. Neutraal witte lampen worden vaak gebruikt in kantoren in combinatie met daglicht, daglicht witte LED armaturen creëren optimale lichtomstandigheden in werkplaatsen, magazijnen en industriële hallen. 

Aantal geïntegreerde LED's

Verschillende LED's zijn geïnstalleerd in systeemarmaturen en in scharnierarm- en flexibele armaturen. Meer gedetailleerde informatie vindt u in de productbeschrijving.

Stralingshoek

Bij de planning van het verlichtingsconcept moet rekening worden gehouden met de stralingshoek; zowel voor indirecte als voor directe verlichtingsmethoden.

Bescherming en beschermingsklasse

De beschermingsklasse geeft aan welke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen ter bescherming tegen elektrische schokken. Er zijn beschermingsklassen 0, I, II en III. Details over de bescherming tegen het binnendringen van water of vreemde voorwerpen vindt u via de beschermingsklasse.

Bijzonderheden

Het aanpassen van het licht aan de tijd van de dag of het seizoen zou ongecompliceerd moeten zijn. Bij sommige modellen kan de kleur van de lichtbron worden gekozen en/of gedimd. Dimbare werkpleklampen zijn vooral nuttig aan bureaus, omdat elke werknemer zo het licht naar eigen behoefte kan aanpassen. Voor een verblindingsvrije verlichting kunnen bovendien speciale afdekkingen voor de LED-werklampen worden gebruikt. Afhankelijk van het toepassingsgebied speelt ook het materiaal van de armatuur een rol. Veel armaturen zijn gemaakt van robuust aluminium.


Onze praktische tip: Zorg voor voldoende verlichting

In het algemeen moeten werkplekken een verlichtingssterkte van ten minste 500 lux hebben. De omgeving moet een waarde van minstens 300 lux bereiken, terwijl verkeerszones en de achtergrond met ongeveer 100 lux moeten worden verlicht. Maar let op: voor veeleisende visuele taken moet de verlichtingssterkte dienovereenkomstig worden verhoogd. Voor het gedeeltelijke werkvlak van een horlogemaker is bijvoorbeeld 1.500 lux nodig.


FAQ – Veelgestelde vragen over werkplekverlichting met LED's

Welk licht moet worden gebruikt voor nachtdiensten?

Dit hangt ook af van het specifieke werk. In principe moeten de ruimten zodanig worden verlicht dat zij het bioritme van het personeel in ploegendienst niet verstoren. Dit betekent dat, indien mogelijk, neutraal wit of warm wit licht wordt gebruikt in plaats van een daglichtwit alternatief met een hoge blauwcomponent. 

Moet er waar mogelijk daglicht bij of kunnen de ramen volledig worden verduisterd?

Indien mogelijk moet u veel daglicht binnenlaten. Dit zorgt niet alleen voor een positievere sfeer, maar helpt ook om te besparen op elektriciteitskosten. Met grote vensterpuien zorgt u ervoor dat personeel dat met computerschermen werkt niet gehinderd wordt in hun werk door zonlicht. 

Moeten werklampen met LED's dimbaar zijn?

Dimbare lampen hebben het voordeel dat ze op elk moment aan de actuele lichtomstandigheden kunnen worden aangepast. Dimbare werkplekarmaturen zijn echter niet absoluut noodzakelijk in elk werkgebied. In grote productiehallen, laboratoria of werkplaatsen is vaak een constante lichtatmosfeer vereist.