bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een LED-strip?

De ontwikkeling van LED (Light Emitting Diode) heeft de afgelopen 25 jaar enorme vooruitgang geboekt. Nadat het technisch mogelijk was om naast de rode, groene en gele leds nu ook blauwe en witte leds te produceren, richtten de ontwikkelaars zich op het verhogen van de lichtopbrengst. Met de ontwikkeling van de superheldere LEDs was de tijd eindelijk voorbij, waarin lichtemitterende diodes alleen voor weergavedoeleinden konden worden gebruikt. Ook leds worden al enkele jaren gebruikt als felle lichtbronnen. Nadat de eerste LED-lampen met schroef- of plug-in sockets hun geschiktheid voor dagelijks gebruik hadden bewezen, begon het bedrijf SMD-LED's (Surface Mounted Device) te monteren als lamp op dunne foliestrips of op stijve strips van printplaatmateriaal.

Naast de leds zijn op de strips ook de benodigde serieweerstanden en de geleidersporen voor de voeding geïntegreerd. De geleidersporen voor de voeding van de leds lopen over de gehele lengte door de led strips. Het is daarom voldoende om de benodigde voeding slechts op één uiteinde van de led-lichtstrip aan te sluiten, zodat alle leds van de lichtstrip oplichten.

Wat zijn de voordelen van LED strips?

LED-strips bieden verschillende voordelen, waardoor ze perfect zijn voor een breed scala aan taken:

 • Zeer efficiënt Leds hebben een aanzienlijk betere efficiëntie dan conventionele gloeilampen. Hierdoor wordt de elektrische energie voornamelijk omgezet in licht en niet in warmte. 

 • Voordelig Door het hoge rendement is er minder energie nodig om de vereiste lichtintensiteit te bereiken. Vooral bij verlichting die elke dag lange werktijden heeft, kunnen de kosten duurzaam worden verlaagd.

 • Lage warmte-ontwikkeling Door de minimale warmteontwikkeling kunnen ledstrips eenvoudig worden bevestigd of verlijmd op gevoelige materialen zoals hout of kunststof. 

 • Duurzaam en betrouwbaar Als de voeding correct is, zijn leds extreem duurzaam en betrouwbaar. Daarom zijn LED-strips bij uitstek geschikt voor veiligheidsrelevante ruimtes in commercieel gebruik.

 • Compacte vorm Door de kleine afmetingen kunnen LED strips ideaal worden gebruikt in woon- en werkruimtes voor niet-verblindende indirecte verlichting. LED strips zijn ook perfect geschikt voor presentatieshows.

 • Flexibel in te zetten LED-strips kunnen eenvoudig worden ingekort en indien nodig tot op zekere hoogte worden verlengd. Hierdoor is de mechanische aanpassing van de ledstrips aan het te verlichten object snel en eenvoudig. 

 • Gericht licht In tegenstelling tot gloeilampen, die bolvormig hun licht uitstralen, zenden leds hun licht specifiek in één richting uit. Door de gebundelde lichtemissie in één richting wordt effectieve achtergrond- of objectverlichting bereikt.

 • Verscheidenheid aan kleuren Naast de enkelkleurige ledstrips zijn er ook RGB ledstrips die met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw ook gemengde kleuren tot wit licht kunnen produceren. Hierdoor kan de lichtkleur individueel worden aangepast of gewijzigd. 

 • Eenvoudige montage De meeste ledstrips zijn aan de achterzijde voorzien van een dubbelzijdige plakstrip. Na het verwijderen van de beschermfolie kan de ledstrip eenvoudig op de installatieplaats worden geplakt. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld ook op de achterwand van een televisietoestel kan worden gemonteerd.

Waar moet u aan denken bij het kopen van een Led strip?

De locatie is cruciaal

Als het gaat om de juiste selectie van een geschikte lichtlijst, moet u duidelijk weten waar de strip gemonteerd moet worden. Omdat leds robuust zijn tegen de kou, worden ledstrips vaak buiten gebruikt. Om de leds, de geleiderbanen en de contactpunten effectief te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, worden buiten led-strips ingekapseld met transparante siliconen gebruikt. 

In het interieur is een dergelijke beschermende coating met siliconen meestal niet nodig. Enige uitzondering: als de led strips in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de badkamer, moeten de gebruikte lichtstrips worden beschermd tegen vocht en spatwater. Hoe goed de bescherming is, is af te lezen aan de IP-beschermingsklasse van de betreffende producten. Het eerste cijfer staat voor bescherming tegen vreemde voorwerpen en contact en het tweede cijfer staat voor bescherming tegen water en vocht. In de directe omgeving van de douche of het bad moeten lichtlijsten beschermingsklasse IP67 hebben. Dit beschermt ze tegen tijdelijke onderdompeling. In de ruimte boven de douche of het bad tot een hoogte van 2,25 m moeten de lichtlijsten minimaal beschermingsklasse IP65 hebben. Producten met deze beschermingsklasse zijn beschermd tegen waterstralen. Indien in een 60 cm brede strip rondom de douche of het bad lichtstrips worden aangebracht, dienen de lichtstrips toch minimaal beschermingsklasse IP44 te hebben.

Star of flexibel

LED strips zijn verkrijgbaar in een star of flexibel ontwerp. In de starre versie zijn de SMD leds gemonteerd op een stabiel materiaal dat deels ook voor printplaten wordt gebruikt. De strips zijn voorzien van steek- of soldeerverbindingen of open aansluitleidingen en kunnen indien nodig op de gewenste lengte worden ingekort. Uiteraard kunnen ook meerdere starre lichtlijsten achter elkaar worden geschakeld.

Starre LED strips worden bij voorkeur toegepast in combinatie met LED aluminium profielen. Dit resulteert in een efficiënte verlichting die er ook nog eens goed uitziet en vaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld beursvitrines te verlichten.

Flexibele LED-lichtstrips worden gebruikt om snel en eenvoudig indirecte verlichting op te zetten. Dankzij het soepele dragermateriaal zijn flexibele lichtstrips ook eenvoudig te bevestigen op gebogen oppervlakken, zoals de achterwand van een televisie. Een schaar is voldoende om de stroken in te korten en indien nodig kunnen de stroken ook tot op zekere hoogte worden verlengd.

Monochroom of kleurrijk

Een ander belangrijk selectiecriterium is de lichtkleur waarin de led-lichtband moet schijnen. LED-lichtstrips zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren.

 • Monochrome lichtstrips: Terwijl u met rood, groen, blauw, geel en alle andere kleuren een duidelijk idee hebt hoe het lichtresultaat er later uit zal zien, zien de kleuren warm wit, neutraal wit, koud wit of daglicht wit er niet zo concreet uit. Deze termen beschrijven in principe niets anders dan de kleurtemperatuur of kleur van het witte licht. Alle lichtbronnen onder de 3300 Kelvin worden warmwit genoemd. Deze geel / rode lichtbronnen zien er gezellig en aangenaam uit en zijn geschikt voor keukens, woonkamers en slaapkamers. Lichtbronnen tussen 3300 en 5300 Kelvin zijn gemarkeerd als neutraal wit. Deze lichtbronnen zijn ideaal voor kantoren. Bij lichtbronnen boven 5300 Kelvin spreekt men van daglichtwit licht. Deze nogal blauwachtige lichtbronnen worden vaak gebruikt in de industrie. Waarden boven de 6000 Kelvin worden echter vaak als zeer koud ervaren. Daarom spreekt men hier van koelwitte lichten. Architecten en fotografen gebruiken bij voorkeur lichtbronnen met 8000 Kelvin.

 • RGB-lichtstrips Met RGB LED-lichtstrips komt een kleurrijke verscheidenheid aan kleuren in de verlichting. In plaats van enkelkleurige leds zijn op deze lichtstrips RGB leds gemonteerd. Deze RGB leds hebben elk een rode, een groene en een blauwe led geïntegreerd in één behuizing. Afhankelijk van de combinatie en de helderheid waarmee de blauwe, groene of rode leds worden aangestuurd via de bij de lichtstrip behorende controller, geeft de RGB ledstrip een grote verscheidenheid aan kleuren af. Naast de RGB leds zijn er bij sommige RGB led lichtstrips ook witte leds geïnstalleerd, waardoor het genereren van wit licht via de RGB leds overbodig is. Deze lichtstrips worden dan RGBW-lichtstrips genoemd.

Hoe installeert u een led strip?

Voordat een lichtstrip kan worden geïnstalleerd, moet deze worden ingekort tot de gewenste maat. Flexibele lichtstrips kunnen eenvoudig met een schaar worden gesneden. Voor starre lichtstroken kunt u het beste een PUK-zaag gebruiken. In sommige gevallen zijn twee of drie leds in de ledlichtstrips elektrisch in serie geschakeld en voorzien van een serieweerstand. Deze in groepen gerangschikte componenten mogen uiteraard niet mechanisch worden gescheiden. In dit geval zouden de leds in deze groep niet meer oplichten. Om deze reden zijn de scheidingspunten tussen de individuele LED-groepen duidelijk gemarkeerd op de lichtstrips. De scheidingspunten met de soldeerpunten zijn duidelijk gemarkeerd. Als het nodig is om de LED-lichtstrip te verlengen, moet ervoor worden gezorgd dat de max. toegestane stroom van de lichtstrip wordt niet overschreden. Bij twijfel moeten lange stroken licht worden gepland en geïnstalleerd, zodat het vermogen in het midden wordt ingevoerd en het vermogen dus wordt verdeeld tussen de twee strengen rechts en links. De montage van de lichtstrips is relatief eenvoudig. Bij verborgen montage achter lichtstrips worden de strips eenvoudig vastgelijmd. Hiervoor wordt de beschermfolie van het dubbelzijdige plakband aan de achterzijde van de lichtstrip verwijderd en wordt de lichtstrip gelijmd.

Onze praktische tip: bevestig de lichtstrips

Omdat de dubbelzijdige kleefband aan de achterkant een zeer hoge kleefkracht heeft, moet meteen de juiste kleefpositie worden ingenomen. Het is erg moeilijk om te verwijderen en dan weer te plakken. Als de LED-lichtstrips later zichtbaar zijn, is het raadzaam geschikte aluminium profielen met afdekkingen te gebruiken. Naast het aantrekkelijke uiterlijk zorgen de aluminium profielen ook voor een goede koeling van de led-lichtstrips.

Hoe worden led-lichtstrips aangesloten?

EnkelkleurigeLED-lichtstrips hebben in de meeste gevallen een tweepolige aansluiting (plus en min) en worden meestal bediend via een voedingseenheid. De bedrijfsspanningen van de meeste LED-lichtstrips zijn 12 V of 24 V. Bij het ontwerpen van de voedingseenheid moet er naast de bedrijfsspanning ook voor worden gezorgd dat de stroom van de aangesloten lichtstrip de maximale stroom van de voedingseenheid niet overschrijdt of dat de voedingseenheid een vermogensreserve heeft van ongeveer 30 % hebben. Voor eenkleurige LED-lichtstrips zijn twee aansluitkabels voldoende.

Onze praktische tip:

Door de bedrijfsspanning te verlagen schijnen de leds in de lichtstrips niet meer zo fel. In de praktijk kunnen de LED-lichtstrips indien nodig ook worden gedimd. Als alternatief voor de 12 V of 24 V lichtstrips zijn er nog accu-aangedreven units die werken met 4,5 V of 6 V en lichtstrips met USB-aansluiting die een voedingsspanning van 5 V hebben.

Naast de led-lichtstrips met vaste bedrijfsspanning zijn er ook led-strips die met een constante stroom moeten werken. In dit geval zijn speciale ballasten (constante stroombronnen) vereist. Om een RGB-LED-lichtband in de meest verbazingwekkende kleuren te laten schijnen, is het noodzakelijk dat de rode, groene en blauwe leds van de RGB-LED-chips specifiek worden aangestuurd. Dit vereist een speciale ballast of een LED-driver. Sommige van deze ballasten bevatten ook een ontvanger met afstandsbediening, zodat de gewenste lichtkleur gemakkelijk vanaf de bank kan worden ingesteld. Omdat echter niet elke ballast op elke lichtstrip past, bieden veel fabrikanten complete sets aan die alle benodigde componenten bevatten en ook perfect op elkaar zijn afgestemd.