bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een lasapparaat? Het kopen van een goed lasapparaat vergt enige voorbereiding. Want voor het leggen van de perfecte las zijn er verschillende soorten apparaten op de markt. Zoekt u een draagbaar budgetmodel voor bijvoorbeeld het klussen aan de motor? Of wilt u voor uw professionele werkplaats een veelzijdig stationair lasapparaat kopen? De keuze is afhankelijk van de metaalsoorten die u samen wilt voegen, de dikte daarvan en de beoogde constructie. Ook draagbaarheid, in te stellen functies en flexibiliteit in lasmethode spelen in veel gevallen een rol. Laat u verrassen door ons uitgebreide assortiment lasapparaten voor elk doel en ieder budget.

Lasapparatuur bij Conrad kopen

Conrad is niet alleen leverancier van elektrotechnische producten, wij zijn vooral uw betrouwbare partner met kennis van zaken. Voor consumenten, maar vooral voor organisaties bieden wij een diversiteit aan lasapparaten, geschikt voor elk doeleinde. Vindt u niet wat u zoekt of wenst u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Hoe werkt lassen?

Veruit de meeste lasapparaten werken volgens het principe van het ‘booglassen’; het lassen zorgt voor een dusdanige opwarming van metaal dat het zacht of zelfs vloeibaar wordt. Daar wordt een extra lasdraad aan toegevoegd die meesmelt. Op die manier komt een egale, sterke verbinding tot stand.

Tijdens het lassen is de draad altijd bekleed met een mantel omdat anders de gelegde naad direct oxideert. Bij elektrodelassen wordt deze gevormd door een zogenaamde ‘slak’ waarvan de resten later weer afgeslepen moet worden.

Bij MIG/MAG en TIG-lassen wordt het gevormd door (inert) gas en dat geeft ook ook een schoner resultaat.

Hoe werkt BMBE-lassen (of elektrodelassen)?

Veel beginners en doe-het-zelvers kiezen voor elektrodelassen met een lastrafo of lasinverter. Het is vrij snel onder de knie te krijgen, de apparaten zijn veelzijdig in gebruik en zijn bovendien redelijk goedkoop. Deze vorm van lassen werkt met een elektrodedraad die een stroomboog trekt naar het te lassen metaal. De elektrode geleidt niet alleen de stroom, hij dient ook meteen als smeltdraad. Elektrodes zijn verkrijgbaar in allerlei diameters. Welke u kiest is afhankelijk van het te lassen werkstuk, de beoogde constructie en persoonlijke voorkeuren. Zo kan het ene type een wat stevigere lasnaad geven maar tegelijkertijd wat minder snel vloeien (of lopen), waardoor het lassen wat trager kan gaan. 

Trafo of inverter kopen?

Bij elektrodelassen kunt u kiezen voor een inverter of een gewone trafo. De werking is vrijwel gelijk, maar de lasinverter is compacter en een stuk lichter. In plaats van zware transformatoren maakt het namelijk gebruik van transistors om de netspanning om te zetten in benodigde lasstroom. Ze zijn daardoor makkelijker mee te nemen naar montage- en reparatieklussen. Veel modellen zijn ook geschikt voor TIG-lassen. Daar is dan meestal wel een speciale slangenset voor nodig.

Over het algemeen geldt; hoe meer ampère de elektrodelasser kan leveren en hoe meer functies, hoe duurder het apparaat. Zorg bij aanschaf wel dat het in te stellen stroombereik altijd afgestemd kan worden op de het aantal aanbevolen ampère van de te verwerken elektrodes.

Met elektrodelassen kunt u goed ijzer, rvs en eventueel gietijzer lassen. Alleen voor professionele toepassingen is het minder efficiënt. Het verwisselen van afgesmolten elektrodes en het verwijderen van de slakresten kost veel tijd. Bovendien hebben dit soort lasapparaten een vrij hoog stroomverbruik. Vaak hebben ze een uitgang van 55-140 ampère bij 48 volt. 

Voordeel elektrodelassen:

 • Handzame, compacte modellen verkrijgbaar
 • Redelijk goedkoop in aanschaf
 • Snel aan te leren
 • Ideaal voor hobby

Nadelen elektrodelassen:

 • Veel nabewerking nodig
 • Hoog stroomverbruik

Uitleg over MIG/MAG-lassen

Deze vorm van lassen, ook wel CO2 of automatisch lassen, wordt het meest toegepast. Het werkt schoner, netter en er kan langere tijd achterelkaar gelast worden. Deze lasapparaten bestaan uit een stroombron, gasfles met drukregelaar, een draaddoorvoerder en een slangenpakket met toorts (laspistool).

Het werkt eveneens met een elektrische vlamboog die het werkstuk verhit tot een smeltbad ontstaat. Dit wordt gedaan met een zogenaamde ‘toorts’ van waaruit de smeltdraad wordt doorgevoerd. Deze zit op een rol in de lasmachine. Samen met de draad wordt als mantel gas toegevoegd.

Bij MAG is dat een actief gas (zoals mengsels met Argon en CO2) dat een reactie aangaat met het smeltbad. MIG reageert niet omdat er alleen inerte gassen worden gebruikt. MIG is daarom erg geschikt voor het lassen van aluminium en RVS. 

Ook is het mogelijk met MIG/MAG te lassen zonder gas. Dat is bijvoorbeeld handig bij laswerk buiten of bij roestige metalen. In dat geval gebruikt u gevulde draad (Flux cored). De beschermende mantel is dan verwerkt in de kern van de draad en wordt tijdens het lassen actief. Het lastoestel moet hier dan wel apart voor worden ingesteld.

Voordelen MIG/MAG lasapparaten: 

 • brede toepassing: o.a. ijzer, staal, RVS en aluminium
 • veelzijdigheid en snel
 • mogelijkheid lang door te lassen
 • eventueel ook zonder gas lassen mogelijk
 • energiezuiniger dan elektrodelassen
 • kan goed worden geautomatiseerd 

Nadelen MIG/MAG lasapparaten: 

 • vaak omvangrijke apparatuur
 • lastig om te werken in de buitenlucht
 • kan lasspetters veroorzaken. 

Hoe werkt TIG-lassen?

Het zogenaamde ‘Tungsten Inert Gas’ TIG-lassen is vooral geschikt voor dun plaatmateriaal, aluminium en RVS. Hiermee kan met veel precisie worden gelast. En dat biedt zeer mooie, gladde resultaten.

Het werkt met een wolfraam elektrode die niet afsmelt, maar wel het werkstuk dusdanig verwarmt dat de verbinding puur via het ontstane smeltbad wordt gemaakt. De mantel wordt gevormd door het inerte Argongas. Eventueel voegt de lasser nog een verbindingsdraad toe, maar dat kan alleen handmatig. Het plaatmateriaal kan door de sterke verhitting wel makkelijk gaan kromtrekken Daarom vergt TIG-lassen enige vaardigheid.

Voordelen TIG-lassen: 

 • kan hoge nauwkeurigheid bereiken
 • komen weinig lasdampen vrij
 • maakt nette lasnaden
 • geschikt voor dun plaatmateriaal
 • geschikt voor alle ferro- en non-ferrometalen: RVS, aluminiumlegeringen, brons en koper

Nadelen TIG-lassen: 

 • complex
 • vergt ervaring
 • duurt vrij lang.
 • Het is ook duurder vanwege het gebruik van prijzige inerte gassen. 

U kunt kiezen voor TIG-lassers die werken op gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC). AC is vooral geschikt is voor het lassen van aluminium omdat het de lasnaad direct vrijmaakt van oxides. Hoe groter het ampèrebereik, hoe meer flexibiliteit u heeft in het lassen van verschillende soorten en diktes plaatmateriaal.

Let bij aanschaf ook op de schakeltijd. Dit geeft aan hoelang u binnen 10 minuten onafgebroken kunt lassen in de hoogste frequentie. Het kan bijvoorbeeld 20% (2 minuten) zijn, daarna moet het apparaat weer afkoelen. 

Ook zijn er plasmasnijders verkrijgbaar. Ze werken volgens hetzelfde principe als TIG-lassers, maar voegen het materiaal niet samen. Het wordt voornamelijk gebruikt om plaatmateriaal door middel van de opgewekte vlamboog te snijden. 

Veiligheidsmaatregelen lassen

Met lassen kunt u zowel als hobbyist als professional fraaie constructies maken. Let er wel op dat u alle veiligheidsmaatregelen op de werkplek in acht neemt. En draag altijd de juiste bescherming, zoals een laskap of lashelm, lashandschoenen en een lasoverall.