Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Refurbished laptops: gebruikte modellen als nieuw

Wat betekent refurbished eigenlijk?

Refurbished betekent zoiets als "refurbished" of "refurbished". De term suggereert al dat zo'n laptop niet zomaar een tweedehands apparaat is. Tijdens het opknapproces wordt de notebook gecontroleerd op optische staat en technische functionaliteit. Defecte onderdelen worden meestal vervangen door originele onderdelen. Ten slotte wordt er intensief gereinigd voordat het wordt doorverkocht.

En waar komen de notebooks vandaan? De meeste leasingrendementen van bedrijven die in het veld zijn gebruikt. Dergelijke laptops zijn meestal ongeveer 2 tot 3 jaar oud en kunnen lichte gebruikssporen vertonen. Bedrijven kopen doorgaans geen goedkope consumentenlaptops, maar gebruiken robuuste en duurzame zakelijke notebooks van bekende fabrikanten. De behuizingen van deze computers zijn vaak gemaakt van aluminium, koolstof of magnesiumlegeringen en zijn daarom bijzonder robuust. Zo'n laptop kan enkele duizenden euro's kosten bij het kopen van nieuwe. Na de algemene revisie kunt u een notebook kopen voor een fractie van de oorspronkelijke prijs en een echt koopje doen.

Mogelijk gebruik van refurbished notebooks

Een refurbished notebook kan overal worden gebruikt waar de nieuwste hardware niet per se beschikbaar hoeft te zijn. Het zou bijvoorbeeld denkbaar zijn om het in onderwijsinstellingen te gebruiken: scholen kunnen veel geld besparen met opgeknapte notebooks en elke klas uitrusten met zo'n laptop. Maar refurbished zakelijke laptops kunnen ook verstandig worden gebruikt in bedrijven - of het nu gaat om apparatuur voor stagiaires, als back-upoplossing of om werknemers in staat te stellen in het thuiskantoor te werken. Goede gebruikte laptops zijn verre van oud.

Welke apparatuur kan ik verwachten van een refurbished notebook?

Laptops die zijn opgeknapt, zijn meestal hoogwaardige zakelijke apparaten. De notebooks zijn vaak kleiner dan 15 inch om zo draagbaar mogelijk te zijn. Naast een zeer hoge stabiliteit en hoogwaardige afwerking, maken dergelijke draagbare computers indruk met een goed toetsenbord dat ook geschikt is voor productieve schrijvers. Sommige apparaten hebben al een snelle SSD. Is dit niet het geval, dan is inbouw achteraf meestal zonder problemen mogelijk. Het beeldscherm van een professionele notebook heeft meestal een mat oppervlak zodat er geen storende reflecties zijn in een heldere omgeving. De resolutie van de beeldschermen ligt zelden boven Full HD, wat grotendeels te danken is aan de kleine formaten, die meestal tussen de 12 en 14 inch zijn. Inmiddels hebben de meeste gebruikte notebooks al een processor met minimaal twee cores. Dergelijke CPU's bieden een goed compromis tussen prestaties en energie-efficiëntie. De rekenkracht is nog steeds voldoende voor kantoorgebruik.

De grootte van het RAM-geheugen varieert meestal tussen 4 en 8 GB. Afhankelijk van het model worden standaard DDR3- of DDR4 SO-DIMM's geïnstalleerd. Dit heeft echter geen invloed op de prestaties van een kantoorcomputer. Speciale grafische kaarten zijn vrij zeldzaam in zakelijke notebooks. De in de CPU geïntegreerde grafische kaart wordt meestal gebruikt voor beelduitvoer. De prestaties van een dergelijke grafische oplossing zijn voldoende gedimensioneerd voor het gebruikelijke kantoorwerk. Het spreekt echter voor zich dat een dergelijke geïntegreerde grafische kaart niet geschikt is voor complexe multimediatoepassingen of computerspellen. Sommige apparaten hebben speciale grafische chips zoals een Nvidia Quadro of AMD FirePro, waarvan de stuurprogramma's zijn geoptimaliseerd voor speciale toepassingen, zoals CAD-programma's. Ook qua connectiviteit kunnen de gebruikte laptops overtuigen. Moderne interfaces zoals USB 3.0 zijn meestal beschikbaar, veel notebooks kunnen achteraf worden uitgerust met een optioneel dockingstation. Naast een geïntegreerde WLAN-module en een Ethernet-verbinding hebben sommige modellen ook een WWAN-module. Hiermee kunt u onderweg verbinding maken met internet via UMTS of LTE.

Waarom zou ik een ingebouwde SSD moeten waarderen?

Met name in een laptop is een SSD een zeer verstandige investering. Vergeleken met een conventionele harde schijf bestaat een SSD niet uit roterende magnetische schijven, maar uit flashgeheugenchips. Dit heeft veel praktische voordelen: In tegenstelling tot een harde schijf is een SSD ongevoelig voor trillingen en schokken. Een harde schijf kan daarentegen worden vernietigd bij sterke schokken. Daarnaast is een SSD aanzienlijk sneller. Een 2,5 "-model voor de SATA-interface komt bij het schrijven uit op ongeveer 530 MB / s, terwijl een moderne 2,5" harde schijf in het beste geval 180 MB / s bereikt. Huidige SSD-modules voor het M.2-slot zijn aanzienlijk sneller bij aansluiting via PCI Express met meer dan 3000 MB / s. Het snelheidsvoordeel van een SSD is te zien aan de snelle opstart van het systeem, die slechts enkele seconden in beslag neemt. De installatie van Windows-updates is ook snel gedaan. Tijdens het werk profiteert u van een responsief systeem dat geen vervelende herlaadpauzes vereist. Uiteraard hebben de hoge overdrachtssnelheden ook een positief effect bij het kopiëren van grotere bestanden.  

Welke soorten beeldschermen zijn er?

Bij een gebruikte notebook vind je ofwel IPS of TN panelen. De moderne OLED-panelen zijn nog relatief nieuw op de markt en tot nu toe slechts met een paar apparaten verkrijgbaar. Het TN-paneel (Twisted Nematic) is de goedkoopste versie om een LCD-paneel te implementeren. De voordelen zijn de lage prijs en snelle reactietijden. Daarentegen zijn kleurweergave en contrast minder goed. Een ander negatief kenmerk zijn de beperkte kijkhoeken. Als je niet precies vanaf de voorkant naar de foto kijkt, kunnen kleurvervormingen relatief snel optreden. Het alternatief van hogere kwaliteit zijn IPS-panelen (in-plane switching). De uitstekende kijkhoekstabiliteit spreekt voor een IPS-beeldscherm. Bovendien kunnen de kleurweergave en de goede contrasten ook veeleisende gebruikers tevreden stellen. IPS-panelen zijn echter duurder dan TN-panelen en hebben ook slechtere reactietijden en een hoger stroomverbruik. Het probleem met de reactietijd is te verwaarlozen bij de nieuwste IPS-generatie; de schakeltijden zijn bijna net zo goed als bij een TN paneel.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een refurbished laptop?

Zorg er bij het kopen van een gebruikte notebook voor dat eventuele defecten worden vermeld in de productbeschrijving. Een display met pixelfouten moet ook worden vermeld in de artikelbeschrijving. Strikt genomen is dit geen defect. Zelfs op de beste en duurste schermen kunnen op elk moment dode pixels verschijnen. Meestal geldt de fabrieksgarantie voor een nieuw apparaat alleen als er drie of meer van dergelijke fouten aanwezig zijn. Defecte hardware wordt vervangen op een gebruikte notebook. Dit geldt echter niet voor batterijen die slechts een beperkte capaciteit hebben. De regelgeving is afhankelijk van de winkelier. Meestal is een bepaalde capaciteit of een bepaalde minimale looptijd gegarandeerd. De batterij van veel zakelijke apparaten kan worden vervangen, maar zeker niet allemaal. Als u waarde hecht aan de langst mogelijke looptijd, moet u een apparaat gebruiken waarmee de energiecel kan worden vervangen.

De indeling van het toetsenbord is ook belangrijk: aangezien niet alleen apparaten uit Duitsland worden herverwerkt, kunnen ook laptops met een andere indeling worden aangeboden. Zorg er daarom voor het kopen voor dat het toetsenbord van het apparaat de zogenaamde QWERTY-indeling heeft.

Onze praktische tip: let op het geïnstalleerde besturingssysteem!

Koop geen laptop waarop Windows 10 niet is geïnstalleerd. Oudere versies van Windows zoals Windows 7 of Windows XP ontvangen geen updates meer en zijn niet langer veilig tijdens het surfen op internet. Een alternatief voor Windows kan een gratis Linux-distributie zijn, zoals Ubuntu.

FAQ - Veel gestelde vragen over refurbished notebooks

Wat is het verschil tussen A-goederen en B-goederen?

A-ware is wanneer een laptop in nieuwstaat verkeert. Dit betekent dat er hoogstens kleine gebruikssporen zijn. Dit kan een klein krasje zijn op de bovenklep of aan de onderkant. Daarentegen zijn bij een apparaat dat als B-goederen wordt aangeboden duidelijkere gebruikssporen de norm. Dit zijn altijd visuele beperkingen, technisch zijn de laptops volledig functioneel.  

Hoeveel geheugen heb ik nodig? 

De meest recente refurbished laptops worden geleverd met 8 GB RAM. Dit is absoluut voldoende voor kantoorwerk. Als een gebruikte notebook echter minder dan 8 GB werkgeheugen heeft, kunt u meestal upgraden tegen lage kosten. 

Wat is DDR-geheugen?

Als je door de technische gegevens van een computer kijkt, vind je al snel afkortingen zoals DDR3 of DDR4. De volledige afkorting is eigenlijk DDR-SDRAM, wat staat voor Double Date Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory. In de huidige computers wordt alleen DDR-RAM gebruikt, de oudere standaard single date rate (SDR) wordt niet langer gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen dubbele datasnelheid en enkele datasnelheid is dat DDR-geheugen gegevens overdraagt over zowel de stijgende als de dalende flank van het kloksignaal. DDR-RAM werkt twee keer zo snel als SDR-RAM. Voor DDR2, DDR3 en DDR4 is de maximale overdrachtssnelheid verhoogd en de voedingsspanning verlaagd.