bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over krokodilklemmen

  • WAS zijn krokodilklemmen?

  • Gebruik van krokodillenklemmen

  • WAS zijn er bij de aankoop gaat?

  • Conclusie: veelzijdigheid

WAS zijn krokodilklemmen?

Krokodilklemmen heeft overeenkomsten met de langwerpige krokodillenbek van de naamgevende reptils. De klem bestaat uit twee meestal geprofileerde delen , die zich tegenover elkaar staan en als een gebit op de leiding te drukken. Beide onderdelen zijn beweegbaar ten opzichte van elkaar gelagerd. Een veer zorgt voor de nodige spanning , zodat een veilig houvast is gewaarborgd. Als Klemsondes zijn krokodilklemmen grijpklemmen.

Ze kunnen aan meetleidingen aanbrengen en dienen voor het veilig verbinden. Tussen klem en testlocatie wordt zo een stevige grip is gegarandeerd. De te controleren plaatsen kunnen draden of componentaansluitdraden van weerstanden, condensatoren en andere elektrische componenten zijn. Krokodilklemmen worden niet alleen voor het meten van elektrische grootheden zoals spanning, stroomsterkte of weerstand, maar ook het overbrengen van stromen gebruikt.

Daarbij worden meestal grotere klemmen gebruikt, die ook voor aanzienlijk hogere stromen zijn ontworpen. Voor het testen komen daarentegen eerder kleinere grijpklemmen gebruikt. Het verschil tussen beproeven en via zelfdragende krokodilklem is echter niet nauwkeurig gedefineerd , theoretisch kunnen zowel grotere als ook kleinere klemmen beide functies voldoen.

De verbinding kan zonder resten snel weer worden losgemaakt . Grijpklemmen zijn slechts voor een kortstondige verbinding ontworpen. Voor een continu contact moet u de onderdelen solderen, een soldeerverbinding kan echter niet worden verwijderd zonder resten achter te laten.

Gebruik van krokodillenklemmen

Bij elektrische installaties, bij die onder spanning gemeten wordt, moet geïsoleerde klemmen worden gebruikt. Zo beschermt de testen en er worden meetfouten voorkomt, die met niet-geïsoleerde klemmen bij contact met omliggende componenten of verbindingen ontstaan. De te meten spanning moet de klasse van de laagspanning niet overschrijden. De grenswaarden daarvoor zijn 50 volt wisselspanning en 120 volt gelijkspanning. Bij metingen onderspanning, die de laagspanning overschreden, dient u een vakman worden geraadpleegd. Bij unvorsichtigem procedure dreigt anders levensgevaar.

Krokodilklem volledig geïsoleerd

Niet-geïsoleerde klemmen kunnen goed voor spanningsvrije metingen, zoals de doorgang controleren of een weerstandsmeting worden gebruikt. Bovendien bent u bij metingen of transmissies, waarbij het stroom pas na het verbinden van de leidingen ingeschakeld wordt. Hier is voldoende afstand en contactbeveiliging te letten. Een bekend toepassingsvoorbeeld voor niet-geïsoleerde krokodillenklemmen zijn klemmen aan startkabel.

Krokodilklemmen verbinden draden, componentaansluitdraden of metalen behuizing met meetapparatuur of andere contactpunten. Ze zijn echter niet geschikt voor metingen in het bereik van de micro-elektronica, omdat kleine soldeerplaatsen op printplaten met u niet kunnen worden vastgezet. Het grote voordeel van de krokodillenklemmen is het creëren van een snelle verbinding , die zich ook net zo snel weer kan worden verwijderd.

Testpennen daarentegen zijn tevens een snelle verbinding HER, maar er moet onder bepaalde omstandigheden het proefopstelling met de hand tijdens de gehele meting worden gehouden. Bij schroefverbindingen op zijn beurt is bovendien altijd een geschikt gereedschap nodig. De verbinding kan moeilijk worden met een hand losdraaien.

Bij het werken met krokodilklemmen moet u erop letten, niet met de handen in de grijpzone te gaan. Dit kan tot blauwe plekken veroorzaken of bij klemmen met bijzonder sterke veren letsel aan de huid veroorzaken.

WAS is bij de aankoop gaat?

Bij krokodilklemmen zonder vaste meetkabel zijn er verschillende mogelijkheden, om deze met de leiding te verbinden. Bijv. zijn klemmen met schroefbare aansluiting verkrijgbaar waarin de kabel eenvoudig kan worden vervangen. Bij het soldeeraansluiting verloopt een langere of veel wordt een geavanceerde. Grijpklemmen die al met een kabel uitgerust zijn, kunnen later niet meer wijzigen. Echter hoeft u zich bij deze kant-en-klare kabels geen zorgen te maken over de aansluiting maken.

De maximale klembereik wordt meestal uitgedrukt in millimeters en beschrijft een zo groot mogelijke afstand van de opening . Deze moet steeds groter dan de afmetingen van de te meten verbindingsdelen worden gekozen, om een veilige verbinding zonder het wegglijden van de klem te garanderen. Zo is bijvoorbeeld bij een leiding met een diameter van twee millimeter een klemgebied vanaf vier millimeter voldoende voor een goede grip.

Accuklem zilver

De opgegeven nominale stroom beschrijft de stroom, voor welke de krokodillenklem is ontworpen. Deze opgave is bijzonder geschikt voor hoge stromen vanaf het eencijferige ampère bereik van cruciaal belang voor een veilig gebruik. Mocht er bij gebruik gedurende langere tijd hogere stromen vloeien kon de isolatie van de klem door de hoge verwarming van de metalen onderdelen defect raken. Zo worden geleidende delen vrij komen te liggen - een gevaar opleveren voor de gebruiker.

Een set krokodillenklemmen dekt veel toepassingsmogelijkheden af, voor de grijpklemmen zijn bedoeld. Grijp uw kans één set, hoeft u niet voor elke individuele geval een speciale krokodilklem te bezorgen.

 

Conclusie: veelzijdigheid

Krokodilklemmen zijn veelzijdige gereedschappen voor het verbinden van leidingen en onderdeel aansluitingen voor metingen. Ook het overbrengen van stromen kunt u worden gebruikt. Let op een voldoende bescherming, omdat de contactpunten open zijn en aan u stroomsterktes die voor u gevaarlijk kunnen worden.

Plaats de krokodilklemmen voor metingen waarbij de onderdelen onder spanning staan, indien u tot geïsoleerde klemmen grijpen. Zo sluit meetfouten uit en zet een aanraakbeveiliging HER. Let bij de aanschaf op klembereik en nominale stroomsterkte, zodat de krokodilklem voor uw toepassing geschikt is.