bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een inductielader en hoe werkt het?

 

Conventionele opladers voor mobiele telefoons en smartphones bestaan uit kleine schakelende voedingen, van hun uitgang meestal een USB-aansluiting type A de laadspanning voor het mobiele eindtoestel levert. Voor het opladen wordt de mobiele apparaat met de passende oplaadkabel verbonden.

De inductietechnologie gaf hier nog de weg, een smartphone op te laden, zonder deze naar een kabel te moeten aansluiten. Het laden gebeurt als het ware "wireless". De methode wordt al lange tijd gebruikt om elektrische tandenborstels te laden. Omdat een inductieoplader zonder openingen voor laadstekker is ontworpen, is het goed voor gebruik in vochtige ruimtes.

Die ook Wireless Charger genoemde opladers gebruiken de fysische effect de magnetische inductie , om een spanning in de op te laden mobiele apparaat te produceren. Voor dit doel is het laadapparaat met een spoel die met wisselspanning een magnetisch veld uitzendt. De wisselspanning produceert een schakelnetvoeding, waarvan de uitgangsspanning de spoel van de lader via een stuurprogramma- of controller module prikkelen. De werkfrequentie laadkabel op de spoel ligt tussen rond 100 tot 200 Kilohertz. Daarmee zijn geringe mechanische afmetingen van de gebruikte spoelen mogelijk.

In de op te laden mobiele apparaat is een compacte ontvangerspoel ingebouwd, die bij het naderen van het inductieve laadstation net als de secundaire wikkeling van een transformator werkt. De in uw geïnduceerde spanning wordt via een spanningsregelaar de accumulator van het mobiele apparaat geleid, die daarmee wordt opgeladen.

Inductieoplader

Naast de laden inductie wordt via de spoelen in de inductieoplader en ontvanger ook extra communicatieapparaten, om een optimale laadspanning en voeding te verstrekken en de laadtoestand van het mobiele apparaat te signaleren. Hiermee stuurt een informatie ontvanger in de oplader de nodige parameters. Dit zorgt ervoor dat het laadproces bij een volledig opgeladen accu wordt beëindigd en een LED-indicator de laadstatus kan bewaken. Deze communicatiemethode is met de RFID-technologie (RFID = radio frequency-Identification) vergelijkbaar.

De term "draadloos" is met betrekking tot deze laadproces een beetje misleidend, want draden worden al gebruikt en weliswaar niet enkele. Veel meer betekent "draadloos", dat geen enkele kabel nodig is om het mobiele apparaat met de oplader te verbinden.

Ter harmonisatie van de configuratie van het apparaat heeft het Wireless Power Consortium (WPC) sinds 2008 een standaard voor dergelijke wireless charger gecreëerd. De consortium, behoren momenteel meer dan 600 bedrijven uit de hele wereld. De gemeenschappelijk ontwikkelde standaard heet "Qi", wat in de Chinese voor "levensenergie" staat. Deze Qi-standaard wordt juist zo uitgebreid, dat het laadvermogen voortaan ook voor laptops en met hetzelfde formaat, toestellen compatibel zal zijn. Twee andere standaarden heeft tot nog toe geen grote verspreiding gevonden.

 

Voor- en nadelen van draadloos opladen

Inductieoplader

Het inductielaadproces heeft het voordeel dat het te laden smartphone alleen geplaatst moet worden. Het is niet noodzakelijk om een kabel te steken, wat stekkers en bussen spaart en minimaliseert een warboel aan kabels. Bovendien zorgt de huidige standaardisering ervoor dat inductieoplader en smartphone niet van dezelfde fabrikant zijn. Dit betekent tegelijkertijd, dat alleen nog een oplader voor meerdere mobiele apparaten in één huishouden of op kantoor nodig is - mits u zijn compatibel met de inductielaadproces.

Nadelig is dat de mobiele apparaten bij het opladen nauw met de laadstation in contact moet blijven, zodat men ondertussen onder bepaalde omstandigheden niet kan telefoneren. Bovendien heeft de energie-overdracht via inductie een slechte rendement dan het laden met kabel: het duurt langer, een mobiele telefoon via inductie oplader op te laden als met een kabelgebonden oplader. Als de Wireless Charger een gewone oplader vervangt, blijft dit als het ware (als eventuele milieu belasting) over. Bovendien kunt schakelvoedingen met de genoemde werkfrequentie de radio-ontvangst op lange golf storen, wat maar in de praktijk niet zo sterk zijn genomen.

 

Voor welke smartphones is een inductielader geschikt?

De voorwaarde om een mobiele telefoon draadloos op te laden, is dat de inductietechnologie in het betrokken apparaat ingebouwd is. Bij de aanschaf van een wireless charger van derden krijgt men een lijst met compatibele apparaten. Het blijkt niet alleen bij de aanschaf van een laadapparaat meegeleverd, maar ook een mobiel apparaat nuttig: bijvoorbeeld, indien men zich een nieuwe smartphone te leggen zonder het inductieve laadstation te vervangen.

Om mobiele telefoons zonder eigen inductieve laadtechniek toch draadloos met een inductielader te kunnen laden, is er de mogelijkheid zogenaamde inductie cases te gebruiken. Het gaat hierbij om gsm-hoezen, in de een inductieve laadtechniek is ingebouwd. Ze beschikken over een stekker die in de laadaansluiting van de mobiele telefoon wordt gestoken. Op deze wijze kan de inductietechnologie via een kleine "omweg" te gebruiken.

Inductieoplader
 

Wat betekent de qi-certificering?

Het Chinese woord Qi (uitgesproken als "tschi) is beschikbaar voor een leven kracht of energie. Op het gebied van de laadtechniek beschrijft Qi de wereldwijd toonaangevende draadloze-standaard van het Wireless Power Consortium (WPC).

Toonaangevende merken als Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Google, LG, Sony, Nokia en vele andere fabrikanten hebben zich de WPC aangesloten. Zo kan, net als bij WiFi, NFC of Bluetooth, ook bij het draadloos laden een uniforme standaard worden gebruikt.

Het grote voordeel van Qi

Qi-oplader

Met Qi moeten smartphone en laadstation niet van dezelfde fabrikant zijn.

Alle Qi-gecertificeerde telefoons en laadapparaten zijn meerdere fabrikanten compatibel met elkaar. Het heeft het grote voordeel dat u ook onderweg uw Qi-gecertificeerde smartphone zonder netadapter en laadkabel kunt laden.

Vooral omdat steeds vaker Qi-gecertificeerde opladers in restaurants, openbare ruimten of hotels geplaatst of voor het gebruik worden aangeboden. Een thuis niet laadkabel is dus geen echt probleem meer.

De veiligheid staat voorop

Bij de qi-zertifizierung worden zeer hoge kwaliteits- en veiligheidseisen eisen gesteld. De tests worden door onafhankelijke test laboratoria met gebruik van gevalideerde meetapparaten uitgevoerd. Alleen dan is gegarandeerd, dat het laadproces betrouwbaar en veilig verloopt.

Wezenlijke kenmerken zijn bijv. de betrouwbare vreemde objectherkenning () branches voorgeschreven FOD en een effectieve spanningsbegrenzing bij mobiel apparaat. Een andere qi-spezifikation beschrijft de magnetische afscherming van de accu om de opwarmen tijdens het laadproces te minimaliseren.

Qi-Logo

Qi-Logo van de Wireless Power Consortium (WPC).

Qi-gecertificeerde opladers bij Conrad Electronic

De combinatie van niet bij elkaar passende inductielader componenten kan zeer snel tot grote problemen veroorzaken. Defecte accu's of onherstelbare smartphones zijn de unweigerliche gevolg. Als op het laadstation de vreemde objectherkenning niet juist functioneert, kunnen bovendien metalen voorwerpen in de directe omgeving zo heet worden dat er bij contact pijn hechten verbrandingen komt. Daarom zijn alle inductie opladers die direct van Conrad Electronic worden aangeboden, Qi-gecertificeerd.

 

Onze Praktijktip: laadstation van de netspanning scheiden

Een schakelnetvoeding op het laagspanningsnet van trekt ook stroom nodig als er geen laadproces plaats vindt. Daarom dient u de inductie oplaadhouder van het milieu van de netspanning scheiden, als deze niet wordt gebruikt. Dat geldt ook voor kabelgebonden opladers.

 

Wat is belangrijk bij de aankoop van een Qi-apparaat?

Inductieoplader

Een inductieoplader moet op een antislip steunvlak voor de smartphone beschikken. Het is aan te bevelen een met rubber of vergelijkbaar gecoate oppervlak, eventueel in combinatie met bevestigingsklemmen of -magneet. Het is belangrijk dat de smartphone of mobiele telefoon in de laadschaal niet kan wegglijden, maar in alle richtingen kiep stevig staat.

Wireless Charger, die via een LED-indicatielampje hebben, bieden het voordeel dat de laadtoestand altijd leesbaar is. Bovendien kunt u in één oogopslag zien of u het mobiele apparaat juist op de inductieve laadstation ook staan.

Compatibele inductie-apparaten van derden opladen doorgaans sneller en betrouwbaarder, omdat ze in tegenstelling tot de laadstations van veel gsm-provider met meerdere spoelen zijn uitgerust. Het is ook in het dagelijks leven door voor een gemakkelijker: een van de spoelen "grijpt" de smartphone in de regel altijd, waardoor het inbreken niet exact op het laadstation geplaatst moet worden.

Omdat u tijdens het laden niet op stekker grote of -standaarden is gekoppeld, bieden inductieve laders veel vrijheid in vormgeving en flexibiliteit. Apparaten met inductielaadfunctie kunnen bijvoorbeeld in meubels, lampen voeten of het dashboard worden geïntegreerd. Voor de (bijna) onzichtbare inbouw zijn al eerste modellen verkrijgbaar.