bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Foliecondensatoren met capaciteiten van 47 pF tot 1.100 µF. U koopt ze online via conrad. Het ruimste assortiment ✓ Geen minimum bestelhoeveelheden ✓

Foliecondensatoren en motorcondensatoren met toleranties tot 2%

Foliecondensatoren worden veelvuldig gebruikt in elektrische schakelingen en dit niet alleen omwille van de snelle oplaadtijd, maar ook voor de timing in wekkers of tellers. Er zijn talloze foliecondensatoren verkrijgbaar die stuk voor stuk een eigen capaciteit, oplaadtijd en bewaartijd hebben.

Wat is een foliecondensator?

Een foliecondensator is een type condensator of condensateur, en kan dus een elektrische lading langdurig bewaren. U kunt deze een beetje vergelijken met een accu die u kunt op- en ontladen. Net zoals elke condensator bestaat de foliecondensator uit twee geleiders die gescheiden zijn door een diëlektricum. Bij een foliecondensator zijn er twee metaal- en kunststoffolies om elkaar heen gerold, waarbij aan elke metaalfolie een draad wordt verbonden. De kunststoffolie is het diëlektricum. Dit is dan ook het voornaamste verschil met de vroegere PIO-condensatoren, waarbij het diëlektricum bestond uit een soort papier dat in olie werd gedrenkt.

Wat is een condensatormicrofoon?

Foliecondensatoren mogen niet verward worden met condensatormicrofoons. Voor deze microfoons worden over het algemeen plaatcondensatoren gebruikt, waarbij één van de platen meebeweegt op basis van luchtdrukveranderingen die optreden bij geluidsoverdracht. Door de luchtdrukveranderingen en de bewegende plaat ontstaan er capaciteitsveranderingen, waardoor geluid wordt omgezet in een elektrisch signaal. Dergelijke condensatormicrofoons worden onder andere gebruikt als audiorecorder of voor het versterken van het geluid van akoestische gitaren of ukeleles. Terwijl foliecondensatoren een vaste capaciteit hebben, kennen condensatormicrofoons een variabele capaciteit.

Hoe werken foliecondensatoren?

Bij een foliecondensator bevinden de twee metalen geleiders zich steeds erg dicht bij elkaar, enkel gescheiden door het dun laagje kunststoffolie. Wanneer een condensator verbonden is met een spanningsbron, gaan de elektronen van de ene metalen geleider naar de andere lopen zonder dat er stroom door het isolatiemateriaal loopt. Wanneer foliecondensatoren vervolgens zonder spanning komen te zitten, blijft de lading gedurende een bepaalde tijd behouden. Omdat er hierdoor een elektrisch veld ontstaat tussen de twee geleiders, dat geconcentreerd zit in de kunststoffolie, blijven foliecondensatoren gedurende een bepaalde tijd hun capaciteit behouden die het later ook opnieuw kan afgeven. Hierbij kunt u een batterij met een condensateur vergelijken. Hoelang foliecondensatoren hun lading behouden, verschilt van condensator tot condensator.

Hoe kunt u foliecondensatoren uitmeten?

Foliecondensatoren kunt u net als elke condensator uitmeten. Hiervoor gebruikt u een digitale multimeter. Het is wel belangrijk dat u de condensator eerst ontlaadt door deze met een weerstand te verbinden. Wanneer u vervolgens de 'lege' condensator op uw multimeter aansluit, stuurt uw multimeter een bepaalde stroom doorheen de condensator. Hierbij meet de multimeter de resulterende spanning. Vermits de elektrische capaciteit gelijk is aan het quotiënt van de stroom maal de tijd en de spanning, berekent uw multimeter voor u de capaciteit van uw condensator.

Een geschikte condensator kopen bij Conrad

Bij Conrad vindt u het meest uitgebreide aanbod aan condensatoren. Naast foliecondensatoren en motorcondensatoren vindt u bij ons ook elektrolytische condensatoren, bipolaire condensatoren, variabele condensatoren en tantaalcondensatoren. De werking is steeds vrijwel identiek, maar ze werden aangepast voor een aantal specifieke toepassingen. Bekijk de desbetreffende productpagina's voor meer informatie.