Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Interessante feiten over fietscomputers

  • Wat zijn fietscomputers?

  • Welke soorten fietscomputers zijn er?

  • Waar moet je op letten bij het kopen van fietscomputers?

  • FAQs: de meest gestelde vragen over fietscomputers

  • Conclusie: hoe vind je de juiste fietscomputer?

Wat zijn fietscomputers?

Fietscomputer

Fietscomputers zijn kleine, duidelijk vormgegeven apparaten die de fietser ondersteunen tijdens zijn tocht met heel verschillende functies. Op de kleine displays is informatie over het weer opvraagbaar en veel functies zijn gericht op sportieve fietsers. Snelheid, hartslag of de afgelegde afstand geven betrouwbare informatie over hoe de training op de fiets is verlopen en hoeveel calorieën er zijn verbrand. Veel apparaten bieden ook een vorm van navigatie. Deze modellen zijn bijzonder geschikt voor fans van lange fietstochten door onbekende landschappen. In combinatie met weergegevens heeft de trekkingfietser dankzij een geschikte fietscomputer veel informatie bij de hand, wat zijn reis nog aangenamer en vooral voorspelbaarder maakt. 

De apparaten worden op een geschikte plaats op het stuur gemonteerd zodat het schakelen en remmen storingsvrij bediend kan worden, maar de fietser toch te allen tijde het display in de gaten kan houden. In verschillende uitvoeringen zijn de apparaten een moderne en functionele aanvulling voor zowel sportieve fietsers als voor het normale dagelijkse leven.  

Welke soorten fietscomputers zijn er?

Fietscomputer

Barometerfunctie

Fietscomputers met een geïntegreerde barometer zijn een grote hulp bij het voorspellen van het weer tijdens een fietstocht. Een barometer kan de absolute luchtdruk bepalen. In eenvoudige bewoordingen duidt stijgende luchtdruk op goed weer, terwijl dalende luchtdruk op slecht weer duidt. De barometer is slechts een onderdeel van de weersvoorspellingsmogelijkheden, want slechtweerfronten kunnen ook worden voorafgegaan door stijgende luchtdruk. 

Temperatuuraanduiding

Apparaten met een geïntegreerd temperatuurdisplay geven informatie over de huidige omgevingstemperatuur. Op het temperatuurdisplay kan de fietser al vroeg zien in welke richting het weer zich ontwikkelt. In de winter kan de fietser zich voorbereiden op mogelijk gladde wegen zodra de temperatuurweergave minus graden aangeeft. Voor sportieve rijders kan deze functie belangrijke informatie geven, vooral op warme dagen met zeer hoge temperaturen, zodat de fietser meer dan 30 kan voelen°C niet overwerkt of uitgedroogd. 

Routeweergave

Een exacte weergave van de reeds afgelegde afstand is handig in verschillende toepassingsgebieden. Bij trektochten van meerdere dagen worden vaak dagelijkse doelen gesteld. Hier geeft de afgelegde afstand informatie over hoe de fietsers op schema liggen. Kleine pauzes kunnen worden genomen als de dienstregeling het toelaat of de groep moet harder rijden om de gereserveerde overnachtingsplaats op tijd te bereiken. Voor fietsers die om sportieve redenen op de fiets stappen, kan de afgelegde afstand in verhouding tot de benodigde tijd informatie geven over de voortgang van de training. Vaak zijn zowel de dagelijkse kilometers als de totaal afgelegde kilometers af te lezen.

Tijdsaanduiding

Bijna elke fietscomputer geeft de huidige tijd weer. De tijdweergave kan ook vaak worden gebruikt als timer of countdown. Als u bijvoorbeeld heeft besloten om elke dag een half uur te fietsen, kunt u uzelf besparen dat u constant met een fietscomputer op uw horloge moet kijken en zorgt u voor meer veiligheid met beide handen aan het stuur.

Snelheidsaanduiding

Net als in een auto geeft deze functie de fietser informatie over hoe snel hij op dat moment op de fiets rijdt. Bovendien zijn gegevens als de gemiddelde snelheid op veel apparaten af te lezen, wat belangrijke inzichten geeft in prestaties voor sportieve rijders.

Hartfrequentie

Uitgerust met deze functie richten de fabrikanten zich op de gezondheidsbewuste of sportieve fietser. Meestal worden de gegevens met een bijgeleverde borstband geregistreerd en draadloos naar de fietscomputer verzonden. Zo train je extreem effectief in het optimale polsbereik en kan de fietser zichzelf beschermen tegen overbelasting. Voor mensen met gezondheidsproblemen kan deze functie betrouwbaar beschermen tegen ongepast hoge belastingen.

Calorieverbruik

Fietscomputers met deze weergave-optie zijn bedoeld voor gezondheidsbewuste sporters. Afhankelijk van de trainingsdoelen of het plan waarmee je fietst, geeft het calorieverbruik ook de behaalde prestatie weer. Iedereen die regelmatige fietstochten in zijn dagelijkse leven integreert, kan het display gebruiken en elke dag beslissen of het genoeg was voor een toetje.

Trapfrequentiemeter

Deze functie is ook primair gericht op sportieve of gezondheidsbewuste automobilisten. De trapfrequentie geeft informatie over hoe vaak de pedalen per tijdseenheid worden gedraaid. Vooral bij lange ritten is het aan te bevelen om altijd een versnelling minder te kiezen om de belasting op lange termijn te kunnen weerstaan. Wielrenners gebruiken de functie om bijzonder effectief te kunnen trainen en om te wisselen tussen zware ladingen, bergetappes of duurfasen.

Breadcrump-navigatie

De zogenaamde broodkruimelnavigatie wijst de fietser op een gereduceerde manier de weg. In de meeste gevallen wordt in korte tekstregels uitgelegd in welke richting de reis moet worden voortgezet.

Waar moet je op letten bij het kopen van fietscomputers?

Fietscomputer

Denk voordat u koopt goed na over welke individuele functies u daadwerkelijk nodig heeft. Over het algemeen geldt dat hoe meer dingen kunnen worden weergegeven en opgeroepen, de grootte van de displays toeneemt en de bediening iets gecompliceerder wordt. Hoe minder de apparaten worden weergegeven, hoe handiger ze zijn en hoe gemakkelijker ze kunnen worden bediend. Sportieve rijders moeten fietscomputers kiezen die veel informatie over snelheid, afstand en gezondheidsgerelateerde gegevens kunnen weergeven en evalueren. Fans van langere fietstochten doen er goed aan om navigatie, snelheid en route-informatie te verstrekken. U kunt ook de beoordelingen van andere klanten gebruiken die al ervaring hebben met de afzonderlijke apparaten voor uw keuze. 

FAQs: de meest gestelde vragen over fietscomputers 

 

Hoe worden de gegevens bepaald en overgebracht naar het beeldscherm? 

Er zijn zowel draadloze als bedrade modellen waarbij de gegevens van een sensor naar het display worden verzonden. Vaak zijn smartphones ook samen met de fietscomputer te gebruiken. 

 

 

Hoe lang gaan de batterijen mee? 

Moderne fietscomputers hebben krachtige batterijen die een werking van ongeveer 24 uur garanderen. Veel apparaten kunnen ook in totaal 30 uur aan trainingsgegevens opnemen en opslaan. 

Onze praktische tip

Wil je effectief sporten met je fiets, dan kun je profiteren van toestellen met verschillende, vooraf ingestelde trainingsprogramma's. Een effectieve manier om snel zichtbaar succes te behalen, vooral voor beginners. 

    

Conclusie: hoe vind je de juiste fietscomputer?

Zodra je zelf hebt uitgezocht welke functies voor jou belangrijk zijn of waar je zonder kunt, kun je via de filteropties zo snel mogelijk bij de juiste fietscomputer komen. Gebruik de verschillende filters en kom alles te weten wat je wilt weten in de gedetailleerde beschrijvingen van de producten. Als u vragen heeft over de installatie of bediening van de apparaten, staan er in de Conrad-vestigingen altijd competente medewerkers voor u klaar om u uitgebreid te adviseren.