bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over elektronische halogeentransformatoren

  • Wat is een elektronische halogeentransformator?

  • Welke typen en types van elektronische halogeentransformatoren zijn er?

  • Criteria voor elektronische halogeentransformatoren - waar komt het aan?

  • Conclusie: Zo koop de correcte elektronische halogeentransformator

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over elektronische halogeentransformatoren

Wat is een elektronische halogeentransformator?

Halogeen transformator

Elektronische halogeentransformatoren zet netspanning op de van laagspanning halogeenlampen benodigde bedrijfsspanning van 12 Volt. Met behulp van galvanische scheiding isoleer tegelijkertijd de gevaarlijke netspanning de primaire zijde en stel de secundaire zijde potentiaalvrije 12 Volt.

In tegenstelling tot conventionele halogeen transformatoren, die bij de omvorming met netfrequentie (50 Hertz) werken, meegeleverd elektronische halogeentransformatoren een schakelnetvoeding. Uw interne schakelfrequentie ligt in kilohertz, waardoor u enkele voordelen ten opzichte van conventionele transformatoren aangetoond: door de hogere vermogensdichtheid gevallen Gewicht en afmetingen aanzienlijk kleiner uit, bovendien is de energetische rendement hoger. Uw uitgangsspanning is in de vermelde toegestane vermogensbereik geregeld, zodat lebensdauerverkurzungen van de lampen door overspanning in het deellastbereik, dan zoals bij gebruikelijke transformatoren het geval is, worden vermeden. Elektronische halogeentransformatoren veroorzaken geen storende bromgeluiden, omdat uw bedrijfsfrequentie meestal in niet hoorbare bereik ligt. Afhankelijk van het model zijn verdere comfortkenmerken mogelijk; bijvoorbeeld een secundaire zijde beveiligd tegen kortsluiting, overbelasting en nullastbeveiliging en een lampen milde softstart-functie. Sommige elektronische halogeentransformatoren zijn dimbaar.

 

Welke typen en types van elektronische halogeentransformatoren zijn er?

Elektronische halogeentransformatoren worden zowel in compacte rechthoekige als in ronde vorm aangeboden. Uw hoogte is relatief gering. Kleinere modellen zijn niet hoger dan 20 mm. Hierdoor is het mogelijk om u zonder al te veel moeite tussen plafond en plafondbekleding onder te brengen. Vaak pas zelfs door de montage-openingen van halogeen-spots. Bij een eventueel vervangen vervallen ingewikkelde demontagewerkzaamheden.

Meestal zijn elektronische halogeentransformatoren met schroefaansluitingen of korte aansluitdraden voor vaste installatie voorzien. Verkrijgbaar zijn net modellen met een vast ingebouwde netsnoer. Conrad leidt een breed model spectrum aan elektronische halogeentransformatoren voor een vermogensbereik van 10 tot 250 Watt.

 

Criteria voor elektronische halogeentransformatoren - waar komt het aan?

Halogeen transformator

Moeten de aangesloten lampen worden gedimd, moet de elektronische halogeentransformator speciaal hiervoor geschikt zijn. In tegenstelling tot conventionele (inductieve) halogeentransformatoren, die aan een gewone faseaansnijding dimmer worden gebruikt, hebt dimbare elektronische halogeentransformatoren vaak een voor de beide modi geschikte faseafsnijding- resp. een universele dimmer. Deze dimmers dragen de karakteristieken letter "C". Nadere informatie over de dimmen en de geschikte dimmertype zijn altijd productbeschrijvingen of het gegevensblad te verwijderen.

Het model en formaat kan bepalend zijn als de elektronische halogeentransformator achter bekledingen en in andere plek gevoelige gebieden moet worden gemonteerd of een defecte halogeentransformator vervangen. Elektronische halogeentransformatoren in ronde vorm kunnen gemakkelijk door de aanwezige ronde lampen fragmenten schuiven of in voldoende groot inbouwdozen worden gebruikt. Eveneens geschikt voor smalle openingen zijn elektronische halogeentransformatoren met aan beide kanten afgeschuinde kopse kanten en in zeer korte bouwvorm. U zult ook als "halogeen muis" of "Mouse transformator" genoemd.

Als niet slechts een enkele elektronische halogeentransformator in een samenhangende circuit moet worden gemonteerd, is het handig wanneer de stroomkabel aansluitklemmen voor een overeenkomstige doorgaande bedrading zijn ontworpen. Bovendien vereiste klemkast kunt daarmee vervallen. Net daalt de benodigde tijd voor de installatie.

Indien elektronische halogeentransformatoren in ruimtes worden gebruikt, waarin tijdelijk een verhoogde vocht kan vrijkomen - bijvoorbeeld in badkamers -, dan is het gebruik van modellen met de beschermingsklasse IP65.

 
 

Conclusie: Zo koop de correcte elektronische halogeentransformator

In tegenstelling tot conventionele halogeen transformatoren moet de nominale vermogen van elektronische halogeentransformatoren niet absoluut zo dicht mogelijk bij de feitelijke geïnstalleerde lampvermogen liggen. Het is voldoende als het vermogen van alle aangesloten lamp in gespecificeerde bedrijf van de elektronische halogeentransformator ligt. In geval van twijfel kan enige vermogensreserve voor eventuele uitbreidingen plannen.

Let erop, dat de elektronische halogeentransformator over de vereiste keurmerk beschikt en de van toepassing zijnde normen voldoet. De hier in de shop aangeboden elektronische halogeentransformatoren voldoen niet alleen hoge kwaliteitseisen, maar kenmerken zich door betrouwbaarheid en een lange levensduur. Indien de elektronische halogeentransformator brandbare oppervlakken worden gemonteerd, is absoluut op de betreffende keurmerk ("F" of "M").

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over elektronische halogeentransformatoren

Halogeen transformator

Kunnen op elektronische halogeentransformatoren bovendien LED-lampen worden gebruikt?

Dat komt allereerst op de lampen aan: elektronische halogeentransformatoren hebben aan uitgangszijde 12 volt wisselspanning (AC) beschikbaar. Zijn de LED-lamp aangegeven afmetingen hiervoor geschikt en wordt de minimale last van de elektronische halogeentransformator niet wordt overschreden, dan spreekt in principe geen enkel probleem.

Kan met een elektronische halogeentransformator het storende flikkeren worden verholpen, in het bijzonder bij laagspanning halogeenlampen met een lager vermogen en bij het dimmen optreedt?

Elektronische halogeentransformatoren plaatsen aan de uitgang een wisselspanning in k-bereik voor gebruik. Zichtbare compensatie voor- en flakker-effecten, zoals bij conventionele halogeen transformatoren kunnen ontstaan, vervallen hierbij.

Verlengen elektronische halogeentransformatoren de levensduur van halogeenlampen?

De meeste elektronische halogeentransformatoren zijn voorzien van een softstart-functie uitgerust die de inschakelstroom aan de uitgangszijde begrensd. Hierdoor wordt de gloeidraad van een halogeenlamp minder te verduren. Hoe vaker wordt in- en uitgeschakeld, hoe meer maakt zich een levensduur-verlangernder effect positief merkbaar. 

De achter een afwerking ingebouwde conventionele halogeen transformator veroorzaakt vervelende bromgeluiden. Kan het met het vervangen door een elektronische halogeentransformatoren verholpen?

Ja. De werkfrequentie van 50 Hertz uit het stroomnet leidt u door minimale trillingen van wikkeling en ijzerkern tot een hoorbare 100-Hz-Brummen. Dit is bijzonder duidelijk te horen wanneer een conventionele halogeentransformator minder massieve bouwmaterialen zoals droog baud hoeken of houten panelen is gemonteerd, die als klankkast werken.