bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een Electronic load?

Een electronic load is een apparaat dat een belastingsweerstand simuleert. Electronic loads worden ook wel current sinks genoemd en vertegenwoordigen het functionele tegenovergestelde van een stroombron in de vorm van een laboratoriumvoeding.

In tegenstelling tot een ohmse weerstand met een vaste waarde, hebben electronic loads meerdere bedrijfsmodi. Hoewel ze eenvoudig zijn uitgerust, laten analoog gestuurde apparaten meestal alleen de instelling van een bepaalde weerstandswaarde en constante stroomwerking toe, digitale en meestal programmeerbare electronic loads beheersen ook constante spanning en constant vermogen en bieden aanzienlijk uitgebreide functies.

Electronic loads worden gebruikt bij ontwikkeling, onderzoek, productie en inspectie van inkomende signalen.

Welke soorten electronic loads zijn er?

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen DC- en AC-belastingen en combinatieapparaten die voor beide soorten stroom kunnen worden gebruikt. Elektronische belastingen op instapniveau hebben meestal analoge draaiknoppen voor het instellen van weerstands- en stroomwaarden en eenvoudige displays met zeven segmenten. Deze goedkope apparaten zijn geschikt voor eenvoudige taken en meer incidenteel gebruik; vooral omdat het niet mogelijk is om gedefinieerde parameters voor terugkerende meettaken op te slaan en opnieuw op te roepen.

Meer geavanceerde electronic loads hebben programmeeropties voor complexe testscenario's en interfaces voor besturing en gegevensregistratie via pc of testsystemen. Gedeeltelijk vrij instelbare beveiligingen tegen over- en onderspanning en te hoge temperatuur zijn hier beschikbaar, evenals gedetailleerde weergaven van verschillende parameters op grafische displays. Hoogwaardige electronic loads kunnen een groot aantal veeleisende testtaken uitvoeren, bijvoorbeeld geautomatiseerde serietests van batterijen, besturingseenheden, zonne- en brandstofcellen, net als vele andere producttests. Met hun programmeerbare sequenties maken ze praktische simulaties van nieuw ontwikkelde producten mogelijk, bijvoorbeeld met betrekking tot stroompieken, inschakelgedrag bij spanningsschommelingen en tolerantie voor bepaalde signaalinvloeden. Met behulp van een ingebouwde willekeurige signaalgenerator kunnen niet alleen gangbare golfvormen zoals sinus, vierkant, trapezium, zaagtand en helling worden geïmplementeerd, soms tot in het kilohertz-bereik, maar kunnen ook volledige sequenties met complexe processen worden bestuurd via de apparaatinterface. Met name in de industriële en automobielsector kunnen dergelijke uitgebreide opties worden gebruikt om latere, kostbare problemen bij serieproductie betrouwbaar te vermijden door middel van geschikte testruns.