bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Interessante feiten over eindschakelaars

  • Hoe werken positieschakelaars?

  • Ontwerp en soorten eindschakelaars

  • Beveiligingssoorten eindschakelaars

  • FAQ - Veel gestelde vragen over eindschakelaars

Hoe werkt een positieschakelaar?

Een knop op de eindschakelaar registreert mechanisch de positie van een bewegend object. Dit kan bijvoorbeeld een deur of een machineonderdeel zijn. De schakelaar wekt dan een signaal op dat elektrisch wordt doorgegeven en zorgt voor een automatische reactie op bepaalde gebeurtenissen.

Eenvoudige eindschakelaars verbinden en verbreken circuits. Een eindschakelaar kan bijvoorbeeld de verlichting inschakelen wanneer de koelkastdeur wordt geopend, of een garagedeurmotor stoppen als deze de vloer raakt en de deur sluit.

Bij sequentieregelingen nemen eindschakelaars de functie aan van het herkennen van de voltooiing van een werkstap en het initiëren van de volgende stap in de werkstroom. U kunt bijvoorbeeld een gekantelde transportcontainer aan het einde van een transportband aanmelden en vervolgens de verpakkingslijn inschakelen. Dergelijke functies van de positieschakelaars resulteren in complexe besturingsprocessen in de machinebouw.

Boomvorm en soorten eindschakelaars

Eindschakelaars kunnen normaal open, normaal gesloten of wisselcontacten zijn, die een signaal voor de besturing genereren op basis van een sensor voor positiedetectie. Er zijn positieschakelaars met verschillende soorten bediening:

De eindschakelaar sensor is vaak een rolhefboom. Andere eindschakelaars werken bijvoorbeeld met een kabel, plunjer, veerstang of mechanische hendels om de beweging te registreren en om te zetten in een schakelproces.

Speciale subgroepen van de eindschakelaars zijn:

  • Kabeltrekschakelaars worden handmatig bediend door middel van trekken. Kabeltrekschakelaars worden vaak gebruikt om machines te starten of om elektrisch aangedreven slagbomen, deuren en poorten te sluiten of te openen.
  • Veiligheidsschakelaars zijn elektromechanische apparaten voor het sluiten of loskoppelen van circuits. Ze worden gebruikt om mensen te beschermen of om mechanische systemen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vaak hebben ze een afzonderlijke actuator om relevante posities mechanisch vast te leggen, te evalueren en een schakelproces te initiëren in geval van gedefinieerde gebeurtenissen.

Onze praktische tip: noodstopknop

Noodstopschakelaars zijn altijd ontworpen als verbreekcontacten om de veiligheid van de draadbreuk te garanderen. Dit betekent dat het systeem onmiddellijk wordt gestopt als er een draadbreuk optreedt in een uit-functie en het niet mogelijk is om opnieuw op te starten voordat het betreffende onderdeel is gerepareerd.

   

Beveiligingssoorten eindschakelaars

Eindschakelaars worden vaak gebruikt om processen te beveiligen en moeten daarom worden beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Er zijn beschermingsgraden voor elektronische apparatuur, die zijn gedefinieerd in zowel DIN EN 60529 als ISO 20653: 2013. IP-codes staan voor International Protection of Ingress Protection (bescherming tegen inbraak).


Voorbeeld: Een eindschakelaar met beschermingsgraad IP65 is daarom stofdicht en volledig beschermd tegen aanraking en biedt bescherming tegen waterstralen vanuit elke hoek (Figuur 3).

Meer informatie over IP-beschermingsgraden

FAQ - Veel gestelde vragen over eindschakelaars

Zijn eindschakelaars programmeerbaar?
Nee. Maar ze kunnen worden aangesloten op een programmeerbare logische controller.

Kan ik lichtschermen en bewegingsmelders vinden bij de eindschakelaars?
Nee. Eindschakelaars zijn elektromechanische componenten, terwijl lichtschermen optische detectiemechanismen gebruiken. Bewegingsmelders worden meestal optisch geadresseerd in plaats van mechanisch. De lichtschermen en bewegingsmelders vind je in onze winkel onder de sensoren in de actieve componenten.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van positieschakelaars met een metalen behuizing?
Eindschakelaars met een metalen behuizing worden vaak gebruikt in ruwe werkomgevingen. Een dergelijke behuizing moet worden geaard om ervoor te zorgen dat het veilig is om aan te raken!