bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

   

Homematig IP: schakelen en besturen op afstand

  • Met de handzender worden geopend, gesloten, schakelen en besturen

  • Hoeveel kanalen heb ICH?

  • Welke zendfrequenties worden gebruikt?

  • Hoe groot is het draadloze bereik?

  • Maar hoe veilig zijn draadloze schakelsystemen?

 

Met de handzender worden geopend, gesloten, schakelen en besturen

Installatie draadloze schakelsystemen zijn voor comfortabel, en de hoogste beveiligingsstandaards manipulatie vrije op afstand schakelen van elektrische verbruikers bedoeld. Ze bestaan uit minimaal een zender en een ontvanger en onderscheiden zich door een praktische bereik uit.

Op de relaisuitgangen van de ontvanger worden de te besturen apparaten of circuits aangesloten. Een druk op de knop van de zender is dan voldoende - en meteen openen of sluiten zich poorten en deuren of lampen en pompen worden ingeschakeld. Afhankelijk van het model kunnen maximaal 32 zenders per ontvanger(s) programmeren.

Draadloze schakelsystemen

De toepassingsmogelijkheden van professionele draadloze schakelsystemen zijn veelzijdig en variëren van garage- en hoftorantrieben, ingang- en deuropeners en toegang systemen via lampen en verlichting, zonneschermen, jaloezieën en rolluiken tot be- en ontluchtingsinstallaties, pompsturingen, klimaat-­ en irrigatiesystemen en de besturing van elektrische, hydraulische en pneumatische systemen. Draadloze schakelsystemen maken ook een op afstand bestuurbare openen en sluiten van moeilijk toegankelijke dak­ en hall venster.

Eenvoudige ingebruikname

Voor het in bedrijf nemen worden de zender en ontvanger eenmaal met elkaar gesynchroniseerd. Hiervoor is het voldoende om de programmeermodus op de apparaten conform de meegeleverde gebruiksaanwijzing te activeren en de gewenste toets op de Handzender te drukken - klaar! Niet zo handig is de inbedrijfstelling bij systemen met DIP-schakelaars. Bij deze apparaten stem zender en ontvanger via mini-schakelaar in de behuizing op elkaar af.

Anders dan mobile Smart Plugs, dus draadloze tussenstekker die u tussen stopcontact en apparaat, bijvoorbeeld een staande lamp aanbrengt, is bij de ontvangers vanaf de installatie draadloze schakelsystemen een vaste montage. Afhankelijk van het model en taken kunnen de specialisten voor op afstand schakelen in-aansluiting- en verdeelkasten of op DIN-rail van schakelkasten en zekering kasten installeren. Sommige modellen ondersteunen een selecteerbare voedingsspanning van DC 12 V tot 24 V en AC 230 V. indien u de ontvanger buitenshuis wilt gebruiken, het is een model met waterdichte behuizing nodig.  

 

Hoeveel kanalen heb ICH?

Van het aantal kanalen is afhankelijk van hoeveel verschillende circuits en daarmee apparaten of installaties u onafhankelijk van elkaar kunt bedienen. Vuistregel: voor elk circuit - bijvoorbeeld lampen of lampen groep, stopcontacten groep, bronnen, Tor of markiezen - is een eigen kanaal nodig. Via een kanaal kunt u een relais en daarmee een afzonderlijk apparaat of een groep schakelen.

Gewoonlijk maken ontvanger een afzonderlijke aansturing van de kanalen, sommige modellen ondersteunen echter ook een synchrone aansturing van alle kanalen.

Een voorbeeld: wanneer uw nieuwe draadloze systeem de garagedeur openen en sluiten, is daarvoor een installatie draadloos systeem met een kanaal uit. Indien bij een groter garage drie poorten met elk een eigen motor onafhankelijk van elkaar worden geschakeld, hebt u een ontvanger met ten minste drie radiokanalen. Zo kan elk van de drie poorten onafhankelijk van de andere twee openen en sluiten.

Gewoonlijk zijn er bij drie poorten ook drie voertuigen, waarin steeds een afstandsbediening moet worden. Als handzender komen voor het garages voorbeeld met drie deuren dus twee varianten in overweging te nemen:

Mogelijkheid 1: een 1-kanaals handzender voor elk doelpunt. Voor drie voertuigen hebt u drie handzender. Zo kan elke bevoegde persoon die uw toegewezen tor op afstand bedienen.

Mogelijkheid 2: een handzender met minimaal drie kanalen. Voor drie voertuigen hebt u drie handzender. Daarmee elke bevoegde persoon alleen het uw toegewezen tor kan bedienen, is in de zenders alleen telkens een kanaal geprogrammeerd. Maar deze oplossing zeer flexibel: Mietet ongeveer iemand twee van de garages plaatsen, kan zijn 3-kanaals handzender gemakkelijk zo programmeren dat beide deuren afzonderlijk of samen door een zender uit te bedienen zijn.  

Onze praktijktip

Voor schoonmaakpersoneel of de eigenaar van de garage is een extra handzender met ten minste 3 kanalen aan te bevelen, waarbij alle drie kanalen naar de afzonderlijke poorten zijn ingesteld. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voor reinigings- en controle-doeleinden of bij noodgevallen alle drie garagedeuren via een afstandsbediening openen en sluiten.  

 

Welke zendfrequenties worden gebruikt?

Radiografische systemen voor de installatie gebruiken licentievrije radiografische frequenties. Afhankelijk van het model gebruik radiokanalen rond 433 MHz of 868 MHz . De 433-m-band is sterker bezocht, omdat hier een groot aantal apparaten deels met sterke zendvermogen communiceert. De frequentie van rond 868 MHz mogen apparaten volgens de richtlijnen van de Bundesnetzagentur (netwerkagentschap alleen met beperkte zendvermogen en altijd slechts korte tijd gebruiken. Daarom zijn hier lagere storende invloeden door zender in de buurt te verwachten. Bij bepaalde modellen is de werkfrequentie voor de persoonlijke behoefte instelbaar. Draadloze systemen met bidirectionele overdracht bieden desgewenst een optische terugmelding van de zender.

Schakel- en toetsfunctie

Veel ontvangers maken de aansturing van aangesloten apparaten of installaties naar keuze met schakel- of toetsfunctie. Daardoor zijn de systemen zeer veelzijdig inzetbaar. In de schakelaar modus werkt de ontvanger als permanente schakelaar en daarmee als een gewone wandschakelaar, waarbij u door het omklappen van de wip een lamp in- of uitschakelen. In de knop modus ("toggle-modus") geeft de ontvanger een korte schakelimpuls verder zoals deze ca. van lichtschakelaars in grotere trappenhuizen kennen. Het betreffende relais is dus alleen zo lang aangetrokken, zoals de zendtoets wordt bediend. Enkele modellen bieden bovendien een timerfunctie, waarmee u kunt instellen, hoe lang het relais op de zender worden aangetrokken.

 

Hoe groot is het draadloze bereik?

Draadloze schakelsystemen voor vaste installatie zijn er met een verschillend bereik. Deze is afhankelijk van het model tussen 30 en 1000 meter ver en is in de productbeschrijving aangegeven.

Het bereik heeft altijd betrekking op optimale condities met vrij zicht zonder storende invloeden . Elektromagnetische velden, motoren, andere zenders of obstructies, zoals muren van gewapend beton, wanden, ijzer hekken, glas en soortgelijke materialen kunnen de reikwijdte in elk afzonderlijk geval beïnvloeden. Die typisch binnen gebouwen haalbare bereik ligt daarom onder de aangegeven maximale reikwijdte.

Tot een vermindering van het bereik kan het ook bij de montage van de radio-ontvanger in een metalen schakelkast komen. In dit geval kunt u met een flexibele externe antenne deskundigen en die voor sommige draadloze schakelsystemen beschikbaar is.

Draadloze schakelsystemen met groot bereik zijn overigens niet alleen voor het op afstand schakelen op grotere afstand handig om bijvoorbeeld een verder verwijderd hek te bedienen. Lang bereik modellen kunnen vanwege de sterkere zendvermogen ook voor betrouwbare schakelingen op korte afstand praktisch zijn. Ze kunnen plaatsen als er vanwege de bouwkundige omstandigheden of storingen met korte-afstand-systemen geen afstandsbediening mogelijk is.

Onze Praktijktip: bereik controleren

De maximale reikwijdte van radiografische systemen naar de geplande installatielocatie kan door obstakels zoals muren, plafonds of andere elektrische apparaten kan worden beïnvloed. In dergelijke gevallen zal het echter meestal al, de locatie van de draadloze ontvanger een beetje te veranderen, om storende invloeden gering te houden of heel te voorkomen. Om een optimale locatie te bepalen, is het voor een vaste montage aanbevolen, het bereik in de oefenruimte bedrijf van de ontvanger op meerdere plaatsen te testen. Hebt u de best mogelijke positie bepaald, bevestig de ontvanger.

 

Maar hoe veilig zijn draadloze schakelsystemen?

Installatie draadloze schakelsystemen zijn in de regel professionele apparaten met veiligheidsfuncties ter bescherming tegen manipulatie . Het zorgt ervoor dat onbevoegde bijvoorbeeld noch het hek nog de er maar nodig is kunt openen. De leverancier van on-site draadloze schakelsystemen terugzetten op verschillende veiligheidsprocedures ongeveer gecodeerde zendsignalen dat na een bepaalde sleutel moduleren. Apparaten met hogere beveiligingsniveau gebruiken een gecodeerde signaaloverdracht in combinatie met de rolling code. Het maakt elk van zender naar ontvanger vertrekt het signaal pakket eenmalig en niet te herhalen.

Omdat elke provider een individuele bescherming procedure gebruikt, zijn in de regel alleen zender en ontvanger van dezelfde fabrikant en uit een serie compatibel met elkaar.

 
 

Onze Praktijktip: uitbreidbaarheid houd

Hebt u zich eenmaal op de bedieningscomfort van uw nieuwe draadloze schakelsysteem gewend bent, vindt u meestal snel andere toepassingsgebieden. Het is daarom raadzaam al van bij de aankoop van een installatie radiogestuurde schakelbare oplossing latere uitbreiding mogelijkheden in de vorm van extra kanalen om rekening mee te houden. Plan eenvoudig een tot twee reserve kanalen die u licht voor nieuwe toepassingsgebieden kunt gebruiken.