bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Wetenswaardigheden over chipkaartlezers 

 • Wat zijn chipkaartlezers?

 • Welke soorten chipkaartlezers zijn er?

 • Waar moet u in het bijzonder op letten bij het kopen van smartcardlezers?

 • Functies van smartcardlezers

 • FAQs: De meest gestelde vragen over chipkaartlezers

 • Conclusie: hoe vind je de juiste chipkaartlezer?

Wat zijn chipkaartlezers?

Chipkaartlezers zijn apparaten die het mogelijk maken om opgeslagen gegevens op verschillende chipkaarten uit te lezen, opgeslagen processen te activeren en ongecompliceerde toegang te hebben tot de chipkaarten met de computer. De slimme toestellen zijn o.a. geschikt voor banktransacties met internetbankieren, cashless betalen, opwaarderen van een online geldkaart, e-ticketing, elektronische of digitale handtekeningen, tijd- en projectadministratie, maar ook voor systemen die beveiligd zijn door toegangscontrole. Er wordt onderscheid gemaakt tussen externe en interne chipkaartlezers. Externe modellen zijn meestal verbonden met een USB-kabel of werken via een seriële interface. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn interne chipkaartlezers al ingebouwd in de behuizing van een apparaat zoals een computer. Chipkaartlezers zijn nu in veel verschillende vormen en in talloze formaten op de markt. Er zijn zowel kleinere desktop devices als mobiele lezers of modellen die aan de muur gemonteerd kunnen worden, bijvoorbeeld voor toegangsdeuren. De apparaten worden ook vaak chipkaartterminals genoemd.

Welke soorten chipkaartlezers zijn er?

Naast het onderscheid tussen externe en interne chipkaartlezers, zijn de terminals op basis van hun uitrusting onderverdeeld in verschillende beveiligingsklassen. Afhankelijk van het beoogde gebruik is het belangrijk om de juiste beveiligingsklasse te kiezen om de bescherming van uw gegevens en uw online veiligheid te waarborgen. Om ervoor te zorgen dat u weet welk apparaat voor uw individuele behoeften nodig is, vindt u hieronder een lijst met de verschillende beveiligingsklassen van 1 tot 4 met gebruiksaanwijzingen.

Klasse 1 

De chipkaartlezers, die zijn ingedeeld in veiligheidsklasse 1, hebben geen speciale veiligheidskenmerken. De apparaten kunnen alleen worden gebruikt als contacteenheid voor de chip.

Klasse 2 

Alle smartcardlezers met veiligheidsklasse 2 kunnen worden bediend via een beveiligd toetsenbord dat geheime informatie, zoals een pincode, vertrouwelijk van de terminal naar de betreffende smartcard verzendt. Deze modellen zijn geschikt voor bijvoorbeeld uw internetbankieren.

Klasse 3 

De chipkaartlezers van beveiligingsklasse 3 zijn in principe op dezelfde manier uitgerust als de typen van klasse 2. De enige verschillen zijn dat ze een extra display en een transactieverificatiemodule hebben waarmee je veilig online kunt betalen met bijvoorbeeld een pinpas. Dit elimineert op betrouwbare wijze het risico van mogelijke manipulatie van het te betalen bedrag of de ontvanger.

Graad 4 

De chipkaartlezers van veiligheidsklasse 4 zijn uitgerust met een extra kaartsleuf die een authenticatiemodule heeft die de lezer en dus ook de operator eenduidig identificeert.

Waar moet u in het bijzonder op letten bij het kopen van smartcardlezers?

Chipkaartlezers zijn zeer veelzijdig en kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zowel privé als in de commerciële sector dragen ze bij aan meer veiligheid en dat

Bescherming van persoonsgegevens bij. Chipkaartlezers worden met name veel gebruikt voor de volgende functies:

 • Online bankieren: Alle banktransacties kunnen snel en gemakkelijk vanuit huis worden gedaan met een smartcardlezer.
 • Tijdregistratie: Of het nu voor kleine of grote bedrijven is, smartcardlezers voor tijd- of projectregistratie zijn handige gadgets. Ze kunnen worden verkregen met een ander aantal werknemerslicenties.
 • Authenticatie: Met de nieuwe ID-kaart kunt u zich eenvoudig online identificeren met een chipkaartlezer.
 • Uitlezen van geheugenkaarten, contactgegevens of andere opgeslagen gegevens, zoals op een zorgpas.
 • Autorisaties of digitale handtekeningen: onderteken eenvoudig documenten, contracten en dergelijke online met de juiste chipkaartlezer. 
 • Besturingssysteem: Het is dan belangrijk dat u ervoor zorgt dat de chipkaartlezer uw besturingssysteem ondersteunt, zodat u het apparaat ook op uw pc kunt aansluiten.
 • Meervoudig gebruik: Indien de chipkaartlezer naast internetbankieren gebruikt gaat worden, is het raadzaam om direct voor een veiligheidsklasse 3 terminal te kiezen. 
Bijpass.
 • Doel: Allereerst moet u duidelijk zijn over het doel waarvoor u de chipkaartlezer wilt aanschaffen. Hierop is de beveiligingsklasse gebaseerd.
 • Geschikt voor internetbankieren: als u de reader wilt gebruiken voor internetbankieren, moet het geselecteerde model natuurlijk bruikbaar zijn voor de betreffende financiële instelling en ook zijn uitgerust met de HBCI-beveiligingsstandaard. Alleen op deze manier kunnen persoonlijke gegevens maximaal worden beschermd.

Functies van smartcardlezers

Chipkaartlezer

Chipkaartlezers zijn zeer veelzijdig en kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zowel privé als in de commerciële sector dragen ze bij aan meer beveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Chipkaartlezers worden met name veel gebruikt voor de volgende functies:
 

 • Online bankieren: Alle banktransacties kunnen snel en gemakkelijk vanuit huis worden gedaan met een smartcardlezer.
 • Tijdregistratie: Of het nu voor kleine of grote bedrijven is, smartcardlezers voor tijd- of projectregistratie zijn handige gadgets. Ze kunnen worden verkregen met een ander aantal werknemerslicenties.  
 • Authenticatie: Met de nieuwe ID-kaart kunt u zich eenvoudig online identificeren met een chipkaartlezer.  
 • Uitlezen van geheugenkaarten, contactgegevens of andere opgeslagen gegevens, zoals op een zorgpas. 
 • Autorisaties of digitale handtekeningen: onderteken eenvoudig documenten, contracten en dergelijke online met de juiste chipkaartlezer.

Onze praktische tip

Om ervoor te zorgen dat programma's toegang hebben tot een aangesloten chipkaartlezer, moet u eerst de juiste stuurprogrammasoftware installeren. Dit wordt meestal geleverd door de respectieve fabrikant. 

FAQs: De meest gestelde vragen over chipkaartlezers

Welke chipkaartlezer voor HBCI?

HBCI betekent "Home Banking Computer Interface" en is de term voor de door een chipkaart beschermde beveiligingsstandaard die u het hoogste niveau van bescherming van uw persoonlijke gegevens garandeert. Hier wordt een Secoder aanbevolen, die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en speciaal is uitgevonden voor ongecompliceerd en beveiligd internetbankieren. De chipkaartlezer kan alle gangbare standaarden gebruiken zoals HBCI, EBICS, pinpassen en elektronische handtekeningen.

Bedenk dat je voor een HBCI-chipkaartlezer ook een HBCI-chipkaart, een pincode en de bijbehorende software nodig hebt.

Hoe werkt een chipkaartlezer?

Het werk van de smartcardlezer begint grofweg wanneer de smartcard is aangesloten. De terminals voorzien de kaart van stroom, klokken hem en brengen een verbinding tot stand volgens de respectievelijke parameters van de kaart. Op deze manier worden uw gegevens uitgelezen, verzonden of worden processen, zoals het openen van veiligheidsdeuren, gestart.

Bij internetbankieren of cashless betalen is ook een pincode nodig om de processen te activeren. 

Conclusie: hoe vind je de juiste chipkaartlezer?

In de Conrad Technik Shop staan verschillende smartcardlezers online voor u klaar. Blader door de selectie voor online bankieren met de veilige HBCI-beveiligingsstandaard of voor veilige authenticatie met uw ID-kaart. Vergeet niet de juiste beveiligingsklasse te kiezen, zodat u maximaal kunt genieten van uw gegevens online. Bekwame experts wachten op u in de Conrad-vestigingen bij u in de buurt die u graag adviseren bij de aanschaf van een chipkaartlezer, zodat u over de juiste beveiligingsklasse en compatibele software beschikt voor uw besturingssysteem om mee naar huis te nemen.