bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Op zoek naar professionele bodemanalyse instrumenten?

Bodemanalyse instrumenten geven een goede indicatie van hoe de grond eraan toe is. Heeft u bepaalde plekken waar niets lijkt te willen groeien? Dan is het verstandig om een bodemanalyse uit te voeren. Bij Conrad vindt u allerlei bodemanalyse instrumenten, van instrumenten om de dichtheid van de bodem te bepalen tot sets om de pH waarde van de grond te meten. Bodemanalyse instrumenten zijn bij Conrad los verkrijgbaar, maar het is ook mogelijk om een grotere partij af te nemen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Gezonde bodem, gezonde planten en gewassen

De bodem is de voedingsbron voor alles wat groeit en bloeit. Wanneer de grond niet in balans is, heeft dit gevolgen voor de planten en gewassen die voor hun voeding afhankelijk zijn van deze bodem. Zo kan de grond een vrij lage pH waarde hebben en te zuur zijn, of kan er te weinig koolstof in de bodem zitten. Bodemanalyse instrumenten geven u inzicht in de staat van de grond. Na de analyse kunt u passende maatregelen treffen om de bodem weer in optimale conditie te krijgen. Onze instrumenten voor bodemanalyse zijn geschikt om in te zetten in uw eigen tuin, maar ook voor bijvoorbeeld gebruik in de landbouw of boomgaard.

Wat kunt u testen met bodemanalyse instrumenten?

Met de bodemanalyse instrumenten uit het assortiment van Conrad kunt u verschillende parameters testen:

  • pH/zuurgraad: de pH waarde is een basisindicator voor de kwaliteit van de bodem. Te laag zorgt voor verdichting van de grond en belemmert de opname van voedingsstoffen. Een te hoge pH zorgt voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Gemiddeld is een zuurgraad tussen de 6 en 7 ideaal, maar de perfecte pH is wel afhankelijk van de planten of gewassen die op de grond (komen te) staan.
  • Bodemvochtigheid: planten en gewassen reageren over het algemeen niet goed op ‘natte voeten’, maar droogte doet de gezondheid en daarmee kwaliteit ook geen goed. Een optimale bodemvochtigheid is daarom belangrijk. Met een tensiometer weet u precies wanneer het tijd is om te sproeien. De tensiometer is ook verkrijgbaar voor potplanten.
  • Bodemdichtheid: een te compacte bodem bemoeilijkt de wortelgroei. Met een bodemanalyser meet u zonder te graven de bodemdichtheid en kunt u verschillende bodemsoorten, zoals klei en zand, determineren.
  • Bemesting: er zijn ook bodemanalyse instrumenten waarmee u de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond kunt bepalen. Zo weet u precies wat gewassen, planten of bomen tekort komen of juist te veel krijgen en kunt u de bodem weer in balans brengen.

De bodemanalyse instrumenten die bij Conrad verkrijgbaar zijn, zijn van bekende merken als Stelzner, Voltcraft en Basetech.

Zuurgraad: een basisindicator voor de conditie van de bodem

De pH waarde of zuurgraad is een van de belangrijkste indicatoren voor de conditie van de bodem en te meten met bodemanalyse instrumenten. Lukt het bijvoorbeeld niet om uw grasmat mooi te houden? Dan bestaat de kans dat de zuurgraad van de grond onder de 4,8 of boven de 5,5 ligt. Onze bodemanalyse instrumenten vertellen u precies welke pH waarde de bodem heeft, zodat u de juiste actie kunt ondernemen. Geven de bodemanalyse instrumenten aan dat u de pH moet verhogen? Dan is kalk strooien een oplossing. De pH waarde van de grond verlagen, dus de bodem zuurder maken, is wat lastiger. U kunt hiervoor onder andere zwavel(poeder), turf(strooisel) en goed vergane koemest gebruiken.

Bekijk ook onze andere vloeistof meetapparatuur

Bodemanalyse instrumenten zijn niet de enige vloeistof meetapparatuur in het assortiment van Conrad. Zo vindt u bij ons ook alle benodigdheden voor het analyseren van water, zoals pH en geleidbaarheidsmeters. Ook verkrijgbaar bij Conrad: reagentia, bijvoorbeeld voor het meten van de hardheid van het water of het testen van de zuurgraad. Vindt u het lastig om te bepalen welke vloeistof meetapparatuur of bodemanalyse instrumenten u precies nodig heeft? Neem dan contact met ons op, we delen graag onze expertise met u.