bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Intuïtieve en stabiele besturingssystemen voor uw pc

Elke gebruiker stelt andere eisen aan het perfecte besturingssysteem. Men wil een goed gestructureerde en intuïtieve applicatie. De volgende hecht er veel belang aan om ervoor te zorgen dat het systeem zo veilig mogelijk is tegen virusaanvallen. Er zijn nu veel verschillende besturingssystemen op de markt. De meest voorkomende fabrikanten zijn Microsoft en Apple. CONRAD legt uit wat de verschillen zijn tussen de typen besturingssysteem en waar u bij aankoop op moet letten. In onze online winkel vindt u desktopcomputersystemen voor bijna alle soorten apparaten. De systemen worden snel en eenvoudig binnen enkele werkdagen geleverd.

 • Wat zijn besturingssystemen?

 • Welke soorten besturingssysteem zijn er?

 • Waar moet bij het kopen van een besturingssysteem rekening mee worden gehouden?

 • Conclusie: hoe u het juiste besturingssysteem voor uw computer kunt vinden

Wat zijn besturingssystemen?

Het besturingssysteem beheert de systeembronnen van een computer. Dit omvat het hoofdgeheugen, de harde schijven en invoer- en uitvoerapparaten. Besturingssystemen, ook wel desktopcomputersystemen genoemd, zijn bijvoorbeeld Apple OS X of Microsoft Windows.

Het besturingssysteem vormt de interface tussen de software- en hardwarecomponenten van een pc en heeft de volgende taken:
 
 • Opslagbeheer (logging, reservering, vrijgave)
 • Procesbeheer (communicatie, synchronisatie, starten / beëindigen / onderbreken van programma's)
 • Apparaat- en bestandsbeheer (invoer- en uitvoerapparaten, bestanden)
 • Rechtenbeheer


Er wordt onderscheid gemaakt tussen realtime besturingssystemen en embedded besturingssystemen. Ontdek hieronder wat het verschil is tussen de twee systeemtypen.

De geschiedenis van besturingssystemen

De eerste computers hadden vanwege hun ontwerp geen besturingssystemen. Deze ontwikkelden zich pas halverwege de 20e eeuw met de uitvinding van microprogrammering door Maurice Wilkens. Aanvankelijk had elke fabrikant zijn eigen besturingssysteem, dat alleen werkte op bepaalde modelseries en niet kon worden overgedragen naar een apparaat van een andere fabrikant. Het was pas in de jaren zestig en zeventig dat de eerste cross-model besturingssystemen werden ontwikkeld. Zogeheten multiprogrammed batch-systemen ondersteunen al meerdere apparaten en meerdere programma's tegelijkertijd. De besturingssystemen bleven evolueren met de toenemende eisen van mensen, software en hardware. Momenteel zijn de meest gebruikte besturingssystemen Microsoft Windows en Apple OS X.

           

Welke soorten besturingssysteem zijn er?

Desktopcomputersystemen zijn in principe gedifferentieerd volgens realtime besturingssystemen en embedded besturingssystemen. Real-time besturingssystemen worden gebruikt in procescomputers. Embedded systems daarentegen worden gebruikt in bijvoorbeeld smartphones of tablets.

Real-time besturingssysteem

 • verwerkt aanvragen in realtime
 • gemeenschappelijke architecturen: micro-kernel, nano-kernel
 • Gebruik op procescomputers (bijv. Voor het besturen van productielijnen of huishoudelijke apparaten, voor het besturen van motoren in motorvoertuigen)

Ingebed besturingssysteem

 • ingebed in een technische context
 • neemt verschillende taken op zich (bijv. monitoring, controle, data- en signaalbeheer)
 • Gebruik op pc's, tablets, smartphones, smartwatches, servers en mainframes

Waar moet bij het kopen van een besturingssysteem rekening mee worden gehouden?

Als u een nieuw besturingssysteem voor uw eigen pc wilt kopen, moet u bij het kopen rekening houden met verschillende criteria. Allereerst moet je een gemeenschappelijk platform kiezen. In de CONRAD online shop vind je besturingssystemen van Windows en Apple. Daarnaast moet u rekening houden met de respectievelijke versie en bitversie. Merk ook op hoeveel licenties het product bevat.

platform

De meest voorkomende platforms zijn momenteel Microsoft Windows en het MacOS X-besturingssysteem van Apple. Afhankelijk van welk systeem u verkiest, kunt u een van de twee platforms kopen in de CONRAD online shop. Mac OS werkt alleen op Apple-apparaten zoals de Apple MacBook. Het Apple-besturingssysteem is iets stabieler dan Windows. Virussen hebben ook weinig kans. Om dit te doen, bent u gebonden aan de fabrikant met het besturingssysteem en kunt u het niet eenvoudig op een ander apparaat installeren. Microsoft Windows draait op de apparaten van bijna alle fabrikanten. Het is compatibel met vrijwel alle programma's en computerspellen. Windows is echter niet zo stabiel als Apple en is ook gevoeliger voor virussen.

Versie:

Merk op dat er voor elk besturingssysteem verschillende versies zijn. De nieuwste versie van Microsoft Windows is Windows 10. Eerdere versies die nog op de markt zijn, zijn Windows 7 en Windows 8.1. Windows 10 is een combinatie van de twee vorige versies. Houd er ook rekening mee dat er Microsoft Pro- en Home-versies zijn. Home-versies zijn geschikt voor privégebruik, terwijl Pro-versies zijn ontwikkeld voor professionele gebruikers en ondernemers.

Bit-versie

Er zijn besturingssystemen met 32 bit en 64 bit. De waarde geeft de maximale geheugenwaarde aan die het besturingssysteem rechtstreeks kan adresseren. 64-bits systemen zijn over het algemeen een voordeel, vooral als je een nieuwere computer hebt met een groot RAM-geheugen (4 GB / 8 GB). Oudere computers voldoen daarentegen niet altijd aan de technische vereisten voor een 64-bits besturingssysteem. Zoek van tevoren uit hoeveel bits uw pc ondersteunt en koop een besturingssysteem dat bij uw computer past.

Licentie type

Hoeveel licenties heb je nodig? Als u alleen uw persoonlijke pc wilt uitrusten, is een licentie voldoende. Als u meerdere kantoorcomputers heeft, heeft u mogelijk aanvullende licenties nodig. Let daarom op hoeveel licenties er beschikbaar zijn in een besturingssysteempakket. Informatie hierover vindt u in de gedetailleerde productbeschrijvingen van CONRAD. In de regel is het slechts een licentie.

 • Besturingssystemen zoals Microsoft Windows en MacOS X van Apple beheren de systeembronnen van uw computer. 
 • Naast de embedded besturingssystemen voor pc's, smartphones, tablets en smartwatches zijn er realtime besturingssystemen. Deze worden gebruikt in procescomputers en moeten hier slechts kort worden behandeld. 
 • Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuw besturingssysteem. Naast de beslissende beslissing voor een platform, spelen ook verschillende versies en licentietypen een rol bij de aankoopbeslissing. In het volgende artikel leggen we uit welke eigenschappen de verschillende besturingssystemen hebben en waar u rekening mee moet houden bij het kopen.

Onze praktische tip:

Veel besturingssystemen worden nog steeds geleverd op een dvd. Om deze systemen op uw pc te installeren, hebt u een intern of extern dvd-station nodig. Aangezien een dergelijke drive niet in veel nieuwere notebooks is geïntegreerd, is levering als USB-mediatype bijzonder praktisch. Niet elk besturingssysteem kan op een USB-stick worden geleverd. Besteed hier aandacht aan bij het kopen.

                

Conclusie: hoe u het juiste besturingssysteem voor uw computer kunt vinden

Als u een nieuw desktopcomputersysteem wilt kopen, moet u eerst een platform kiezen. In de CONRAD online shop vind je besturingssystemen van Microsoft en Apple. Beide platforms hebben hun individuele voor- en nadelen. De beslissing voor een van de twee systemen is vaak al gemaakt. MacOS X van Apple draait bijvoorbeeld uitsluitend op Apple-apparaten, terwijl Windows op de computers van veel verschillende fabrikanten.
Merk ook op dat er verschillende versies zijn. Ze verschillen qua bediening, functies en de maximale opslagwaarde. Oudere computers hebben andere technische vereisten voor het besturingssysteem dan nieuwere modellen. Zorg ervoor dat het besturingssysteem overeenkomt met de vereisten van uw pc. Let op hoeveel licenties er zijn inbegrepen en of het besturingssysteem op een dvd of op een usb-stick wordt geleverd.