bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

  

Interessante feiten over ribbelbuizen

  • Hoe wordt een ribbelbuis gemaakt?

  • Wat is het voordeel van ribbelbuizen?

  • Waar moet bij het kopen rekening mee worden gehouden?

  • Conclusie: gebruik

 

Hoe wordt een ribbelbuis gemaakt?

Gegolfde buizen zijn gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de toepassing. Zo worden er polypropyleen (PP), polyamide, polyurethaan, diverse metalen zoals staal of messing maar ook speciale kunststoffen zoals TPE, een geurloos speciaal rubbermengsel, gebruikt. Er wordt voornamelijk kunststof gebruikt. Het belangrijkste toepassingsgebied is elektrotechniek voor de bescherming van kabelbomen en elektrische installaties. In sommige gevallen worden ook lege leidingen gevonden in de machinebouw, deze zijn meestal gemaakt van metaal.

De materialen hebben gemeen dat ze hard en onbuigzaam zijn in platte vorm. Als hieruit een buis zou worden gebouwd die niet gegolfd is, zou dit nauwelijks flexibel zijn. De flexibiliteit wordt gecreëerd door periodieke golving van het materiaal. De golving wordt weergegeven door een kleine periodieke verandering in de diameter.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de spiraalwikkeling en de parallelwikkeling. Bij de parallelle wikkeling wordt de buis dwars op de rijrichting vervormd. Hierdoor ontstaan veel kleine golven en verhogingen in de rijrichting, waardoor de beschermbuis kan worden gebogen. Bij een spiraalwikkeling worden de groeven als een spiraal rondom de buis gemaakt.

Het zijn dus in feite niet veel kleine groeven, maar een lange die de buis vele malen laat circuleren. Deze golving maakt het mogelijk om de buis te buigen zonder de robuustheid van een harde kunststof te moeten missen.

 

Wat is het voordeel van ribbelbuizen?

Gegolfde buizen bieden verschillende voordelen, afhankelijk van het toepassingsgebied, die elk de functionaliteit en flexibiliteit aanzienlijk vergroten. Bij het installeren van een elektrische installatie loont het gebruik van ribbelbuizen waardoor de afzonderlijke kabels vervolgens worden gelegd om verschillende redenen. Op deze manier kunnen de kabels permanent worden gelegd en zijn ze tegelijkertijd gemakkelijk te vervangen en te repareren. Als kabels bijvoorbeeld in een gebouw worden geïnstalleerd, worden ze eenvoudig door de lege buis door muren en dekvloeren gelegd.

Dit beschermt de kabels en zorgt ervoor dat ze niet worden ingegoten en moeilijk toegankelijk zijn. Als er een probleem is in het interne elektriciteitsnet, is eenvoudig onderhoud mogelijk. De afzonderlijke kabels kunnen van de beschermslang worden verwijderd en indien nodig worden vervangen.

Bovendien bescherm je niet alleen in gebouwen, maar ook buitenshuis tegen schade door dieren. Het harde materiaal voorkomt dat knaagdieren door de kabels bijten. Ze kunnen ook niet gemakkelijk andere dieren of mensen beschadigen.

Gegolfde buizen beschermen ook tegen omgevingsinvloeden. Zowel water als andere schokken stuiteren tegen de buitenste schil en hebben geen mogelijkheid om de isolatie van de kabels te beschadigen.

Daarnaast zijn de meeste beschermslangen bestand tegen zuren en vuur, waardoor de kabels in de gegolfde slang worden beschermd tegen eventuele schade.

Door het harde plastic bieden de gegolfde buizen zelf de beste robuustheid en hoge corrosiebestendigheid en hoeven ze zelden te worden onderhouden of vervangen. Ze zijn ook goedkoop in aanschaf vanwege het goedkope materiaal.

 

Waar moet bij het kopen rekening mee worden gehouden?

Als u een gegolfde buis wilt kopen om uw kabelbomen te beschermen, is het de moeite waard om op enkele belangrijke gegevens te letten. Met behulp hiervan vindt u de perfecte beschermbuis voor uw toepassing. De gegevens vindt u altijd bij Conrad op de betreffende productpagina.

Afhankelijk van het aantal en de dikte van de kabels die u door de ribbelbuis wilt leiden, speelt de diameter van de buis een belangrijke rol. De producenten vermelden zowel de buiten- als de binnendiameter. De belangrijkste waarde is de binnendiameter. Dit geeft aan hoeveel ruimte de beschermbuis aan de binnenkant biedt. Als u meerdere kabelstrengen door de buis wilt leggen, moet u een grotere doorsnede kiezen.

Ook de buigradius is een belangrijke eigenschap. Het geeft de minimale straal aan waarin de slang kan worden gebogen. Hoe kleiner de diameter van de beschermbuis, hoe kleiner de straal in het normale geval met hetzelfde materiaal.

Kabelbeschermingsslang

Afbeelding: Kabelbeschermslang is voor het sluiten in twee buishelften verdeeld.

De slangen worden vaak per meter verkocht. De vermelde prijzen hebben betrekking op de meter.

Sommige worden echter in vaste lengtes verkocht. Let daarom bij het bepalen van de prijs op de lengte. Je kunt dit altijd direct zien in de producttitel.

De buizen worden geleverd zonder een specifieke verbinding om hun flexibiliteit te garanderen. Afhankelijk van de diameter kunnen ze echter met verschillende koppelingen worden gebruikt. Voor welke ze bijzonder geschikt zijn, verwijzen wij u naar het datablad, dat u bij Conrad kunt vinden op de artikelpagina onder Documenten & Downloads.

Daarnaast vindt u diverse slangen die zijn gecertificeerd volgens DIN-EN voor specifieke toepassingsgebieden zoals scheeps- of tunnelbouw, de spoorlijn of openbare gebouwen. U vindt er ook beugels en andere accessoires van Conrad die zijn ontworpen voor gebruik met ribbelbuizen.

 

Conclusie:

Met robuuste ribbelbuizen bescherm je alle soorten kabels effectief tegen elke vorm van schade. Ze zorgen voor flexibiliteit door ervoor te zorgen dat de geïnstalleerde kabels gemakkelijk te vervangen zijn. Door het gebruik van ribbelbuizen verlengt u de levensduur van uw installatie enorm.