bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Adventskalender: de dagelijkse voorpret voor kerst

Elk jaar, wanneer de dagen korter en de nachten langer worden, gaan de eerste gedachten aan Kerstmis door de hoofden van kinderen en volwassenen.

Uiterlijk eind november, wanneer de huizen voor Kerstmis worden versierd en de koekjes worden gebakken, vragen veel kinderen hoeveel dagen er nog resteren tot Kerstmis.

Veel ouders en grootouders grijpen dan naar een van de populairste kersttradities: de adventskalender. Met heerlijke chocolade, kleine plaatjes, cadeautjes of speelgoed moet de lange tijd tot kerstavond - van 1 tot 24 december - worden ingekort. Een soort tijdwaarneming voor kinderen.

Maar een adventskalender is ook een leuk cadeau voor jongeren. Zelfs volwassenen genieten van een kalender met achter elk deurtje een verrassing.


De oorsprong van de adventskalender

Voor kinderen is het begrip tijd zeer moeilijk in te schatten. Om hen een referentiekader te geven en de anticipatie te vergroten, begonnen ouders (rond 1840) verschillende manieren te bedenken om de (wacht)tijd begrijpelijk te maken voor hun kinderen. Volgens de verhalen hadden veel families hun eigen traditie in de aanloop naar Kerstmis. Er waren 24 krijtlijnen op deuren of muren geschilderd en elke dag werd er een weggeveegd. In zeer religieuze en rijke families werd elke dag van 1 tot 24 december een schilderij aan de muur gehangen. Of de kinderen mochten in dezelfde periode elke dag een strootje in de kribbe leggen.

In de huidige adventstijd zijn adventskalenders, ook wel kerstkalenders genoemd, onmisbaar. Kalenders met te openen deurtjes, zoals we die nu kennen, waren vanaf 1920 te koop. Achter de deuren waren foto's met prachtige motieven te ontdekken. Verschillende bronnen melden dat het de genoemde uitgever Gerhard Lang was die al in 1926 met het chocoladebedrijf Stollwerk de eerste chocoladekalender uitbracht. Sinds de jaren 1950 worden chocolade adventskalenders in grote hoeveelheden geproduceerd.

Ook nu nog genieten kalenders, met of zonder snoep, grote populariteit tijdens de kerstperiode. Iedereen houdt van de verrassing achter elke deur. Ook volwassenen zijn blij met een adventskalender als cadeau tijdens de advent, zijn verrukt - net als kleine meisjes en jongens.


De verschillende soorten adventskalenders: verkennen, ontdekken en experimenteren

Het aanbod van adventskalenders is de laatste jaren sterk toegenomen.

Van DIY adventskalenders met liefdevol ontworpen zakjes en doosjes tot beauty adventskalenders, foto adventskalenders, virtuele adventskalenders en levende adventskalenders, alles lijkt mogelijk.

Virtuele kerstkalenders, ook wel internet adventskalenders genoemd, zijn er in de vorm van dagelijkse e-mails en prijsvragen of als app.

Een steeds populairdere en moderne vorm in veel gemeenten is de "levende adventskalender".

Ramen in huizen worden versierd voor de Advent. Elke dag in de Advent wordt een van deze vensters geopend. Vooraf komen mensen bijeen om samen te zingen en verhalen te vertellen.

Adventskalender voor kleine ontdekkers en ontdekkingsreizigers

Het hoeft niet altijd chocolade te zijn: Voor de kleintjes is er ook een ruime keuze aan adventskalenders zonder snoep. Er zijn veel spannende dingen te ontdekken. Vingervaardigheid is nog niet zo belangrijk bij deze adventskalenders - de nadruk ligt hier op plezier en spel.

De adventskalenders inspireren met personages uit bekende kinderprogramma's of actuele series en speelfilms. Sommige kalenders bevatten speelfiguren die al geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar.

Adventskalender met gereedschap en voor autofans

Er zijn ongelooflijk veel verschillende adventskalenders voor kinderen en jongeren. Maar ook het aanbod voor jonge en oudere volwassenen neemt toe.

Adventskalenders met gereedschap voor de hobbywerkplaats of de miniatuur-Porsche voor autoliefhebbers zijn hier bijzonder populair. Vooral als de voorkeur uitgaat naar knutselactiviteiten of mini-voertuigen, lichten de ogen van volwassenen ook elke dag van de pre-kerstperiode weer op!


Adventskalender voor hobbyisten en makers

Iedereen die in zijn vrije tijd graag knutselt en prutst, zit goed met de adventskalenders voor Makers!