bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Meer informatie over 3D-printer filament

 • Waarvoor dient 3D-printen?

 • Wat zijn 3D-printer filamenten?

 • Die 3D-printer filamenten zijn bij Conrad verkrijgbaar?

 • Wat is bij de omgang met 3D-printer filamenten gaat?

 

Waarvoor dient 3D-printen?

Met 3D-printers is het mogelijk om eigen driedimensionale objecten zoals speelgoed, dierfiguren, sieraden of onderdelen voor de modelbouw zelfs herstellen. Grotere, complexere en mechanisch belastbare objecten met perfecte oppervlakken en krommingen zijn van professionele 3D-printers nog veel meer.

De parameters snelheid en resolutie spelen bij 3D-printers een even belangrijke rol als bij uw 2D-"wél multifunctioneel". Bovendien is ook een factor essentieel voor het afdrukresultaat: welke materialen worden gebruikt en hoe kunt u worden verwerkt?

3D-printer
Momenteel zijn er in principe drie 3D-printen technieken die zich in de gebruikte uitgang materiaal en de modellering techniek onderscheiden:
 
 • 3D-printen met poeder
 • 3D-printen met vloeibare materialen
 • 3D-druk met gesmolten materialen (FFF als afkorting voor Fused Filament Fabrication)  

Dat laatste procedure is onmisbaar voor de bij Conrad verkrijgbare producten aanzienlijk.

Het basisprincipe is altijd hetzelfde: de gegevens voor het afdrukken zijn de 3D-origineel die met CAD-software ontworpen of door middel van een 3D-scanner kan worden geproduceerd. Enkele van de meest gangbare bestandstypen zijn OBJ, PLY-, STL-, DXF, VLMR of 3DS. Deze bestanden bevatten zeer uitgebreide informatie en zijn mogelijk met aparte beeld- of vector gegevens verrijkt. Daarmee wordt de 3D-printer via interface "gevoerd". Het model wordt dan uit de boven genoemde media opgebouwd. 3D-printer dragen na elkaar dunne lagen, die afzonderlijk worden harden. Daarbij heeft het zogeheten " Fused Deposite Modeling " (afkorting FDM-, in het Duits "modelleren in lagen") voor gebruik - de meest gebruikte procedure met gesmolten materialen

 

Wat zijn 3D-printer filamenten?

Worden gebruikt materialen in draad vorm (Engels: "filament"), de onderwarmte vloeibaar of vormbaar. Het kunnen thermoplastische kunststoffen, PVA, pet en nylon, maar bijvoorbeeld ook metalen en was zijn. In de printer sproeier wordt het materiaal verhit en daarmee vloeibaar wordt. Dan wordt het op een vlak op bepaalde plekken volgens de eisen van de bestand aangebracht - vergelijkbaar met een inkjetprinter, de kleur op het papier gesproeid, als een item moet worden weergegeven. Bij het afkoelen hardt uit het afgewerkte filament uit en versmelt met de reeds bestaande laag. Zo ontstaat, laag voor laag het gewenste object.

Filament

Een nadeel van de procedure is dat het model - afhankelijk van het volume - niet volledig uithardt. Daarom komen onder bepaalde omstandigheden ondersteunende constructies gebruikt. Belangrijke Aanknopingspunten voor het gebruik van het 3D-printer filamenten zijn een lage krimping bij afkoeling en goede thermische eigenschappen, vertegenwoordigt door de warmtevormbestendigheid temperatuur met de afkorting HDT ("Heat Deflection/Distortion Temperature").

Printer en het materiaal zijn relatief voordelig in de aanschaf en daardoor tevens geschikt voor particuliere gebruikers.

Er is een veelvoud aan filamenten voor 3D-printen , bijvoorbeeld het veelzijdig toepasbare synthetische polymeer PLA, stevige en hittebestendig ABS, speciale filamenten zoals laybrick en laywood van zandsteen- resp. houtdeeltjes, filamenten met metaal-aandeel (zoals koper, messing en brons), hars filamenten en thermoplastisch elastomeer (TPE). 

 

Die 3D-printer filamenten zijn bij Conrad verkrijgbaar?

De 3D-print filamenten in de online shop van Conrad komen overeen met de Europese kwaliteitsnormen.

Naast filteropties op prijs, nieuwe producten en aanbiedingen, de filialverfugbarkeit en van het merk bestaan selectiemogelijkheden, op de volgende criteria:

Filamentmateriaal:

Omvat ongeveer 20 verschillende kunststoffen en materiaal verbindingen (compounds). Hier vindt u alle gangbare kunststoffen en combinaties, hars, het innovatieve materiaal BendLay en foto sensitive materialen.

Filamentkleur:

Hier heerst een grote verscheidenheid, ook doorzichtige, doorschijnende en fluorescerende uitvoeringen zijn leverbaar.

Diameter filament:

1,75 en 2,85 en 3 millimeter

Categorie

Onderscheidt naast niet gespecificeerde filamenten na filament met resin (extract van dehydrierten natuur harsen), pakketten met meerdere filamenten en de speciale variant fotopolymeerhars.

Gewicht:

50 tot 8000 gram

Eigenschappen filament:

Producten met speciale eigenschappen zoals (semi-)flexibel, nalichtend of wateroplosbaar
gebruik ook de gegevensbladen van fabrikant om het juiste 3D-printer filamenten voor uw behoefte te vinden!

 

Wat is bij de omgang met 3D-printer filamenten gaat?

Bij de omgang met 3D-printtechnologie geldt dit systeem er in acht worden genomen, waaronder de algemene veiligheid bij het gebruik van 3D-printen machines, uitstoot en omgevingsluchtkwaliteit.

De printers zijn vanwege de hoogspanning netvoedingen, bewegende onderdelen en hete oppervlakken met voorzichtig worden behandeld en moeten - hoe de gebruikte materialen - van een externe keuring gecontroleerd en gecertificeerd zijn.

Houd u exact aan de handleiding van de gebruikte printer en de daarin beschreven voorzorgsmaatregelen om het juiste filament te gebruiken, er bepaling wijze te worden afgevoerd en te verwerken.

De opslag van de filamenten moet in een door de constructeur voorgeschreven temperatuur plaatsvinden zodat de gewenste producteigenschappen behouden blijven. Gebruik de filamenten bovendien binnen het aangegeven termijnen.

3D-printer

Als personen in contact is met de materialen of daaruit ongeluk: benzinelekkage dampen of deeltjes komen, moeten maatregelen van de eerste hulp te nemen. Raadpleeg in geval van twijfel - ook voor uw eigen veiligheid - een hulparts toe. Belangrijke maatregelen zijn onder andere:

 • Bij inhalatie: betrokken persoon moeten onmiddellijk aan de frisse lucht worden gebracht. Indien nodig zuurstof voeden of kunstmatige beademing uitvoeren. Snel handelen is essentieel.
 • Bij huidcontact: verontreinigde kleding verwijderen en de huid grondig schoon met zachte zeep en water afwassen. 15 minuten lang met lauwwarm water spoelen. Bij kleverig heid eerst een water losmaken reiniger gebruiken. Bij onpasselijkheid of irritatie van de desbetreffende een arts raadplegen.
 • Bij contact met de ogen: bij contact met de ogen moet onmiddellijk 20 tot 30 minuten met helder water uitspoelen. Augenlider vaak terug te trekken.
 • Bij consumptie: als een grotere hoeveelheid is ingeslikt, lauw water te drinken geven, mocht de persoon bij volle bewustzijn bevindt. Braken niet opwekken.