JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Netwerkkabels

Netwerk aansluitingen
Leg uw eigen netwerk aan

Meer info

 

Grondbeginselen netwerk installeren

Bij de planning van uw elektrische installatie moet u voor de toekomst bindende beslissingen nemen: de loop van de leidingen, aansluitingen en uitrustingen moeten geplant worden. Omdat wat een keer ingemetseld is, kan later moeilijk verandert worden. Maak een toekomstgerichte planning! Vooral met de digitale wereld moet u tegenwoordig rekening mee houden.

Waarop moet u opletten?

Voor het laatst als de ruwbouw staat en we de kabel- beslissing nemen, wordt de koers voor de toekomst vastgelegd. Planningsfouten in de bouwfase kunnen nog tientallen jaren onaangenaam nawerken. Er dienen normen en voorschriften aangehouden te worden voor een structurele bekabeling in woonhuizen.

Starre netwerkkabel

 

Flexibele netwerkkabel

Geen ruimte zonder LAN

Voor elk vertrek, ook bad, keuken, verwarmingsruimte, voorraadkamer, kelder, sauna, bijkeuken, slaapkamer en garage kunt u het beste telkens een dubbele doos plannen. Voor de woonkamer, eetkamer en kinderkamer zelfs telkens twee dubbele dozen. 12 tot 16 ethernet- aansluitdozen lopen aardig op bij een normale eengezinswoning. Het lijkt eerst teveel. Echter zal het aantal netwerkapparaten in de volgende jaren drastisch omhoog gaan. U bespaard daardoor toekomstige netwerkverdelers voor de afzonderlijke ruimtes, die dan ook nog elk een netvoeding nodig zouden hebben.

Design- compatibel

Voor alle, die meer waarde hechten op het uiterlijke van een netwerk- contactdoos, zijn er speciale design- afdekplaten van uw schakelaarprogramma- fabrikant, bijv. van Busch-Jaeger. Hiertoe wordt een designcompatibel universele aansluitdoos benodigd.

Design deksel

Design aansluitstopcontact

En zo sluit u de netwerkcontactdoos juist aan

Contactbezetting van de dozen:
Installatiehandleiding modulaire wand- aansluitdoos:

Stap 1:

Verwijder het afdekplaatje op de achterzijde. Draai vervolgens de schroef los van de klem van de trekontlasting.

Stap 2:

Strip 30 mm van de isolatie van de aansluitkabel.

Stap 3:

T568A   T568B  
Pin 1 wit/groen Pin 1 wit/oranje
Pin 2 groen Pin 2 oranje
Pin 3 wit/oranje Pin 3 wit/groen
Pin 4 blauw Pin 4 blauw
Pin 5 wit/blauw Pin 5  wit/blauw
Pin 6 oranje Pin 6  oranje
Pin 7 wit/bruin
Pin 7 wit/bruin
Pin 8 bruin Pin 8 bruin


Sluit nu de afzonderlijke aders aan volgens de hierboven getoonde tabel

Stap 4:


Schuif nu de aansluitkabel met de afscherming onder de trekontlastingsklem, zodat een verbinding tussen kabelafscherming en trekontlasting ontstaat. Met een LSA+ tool perst u nu de afzonderlijke aders in de met kleuren gecodeerde contacten.

Stap 5:


Draai nu de schroef van de klem van de trekontlasting weer vast. Let er op dat de kabelafscherming en de behuizing goed verbonden zijn.

Stap 6:


Bevestig nu het achterplaatje.

Stap 7:Beëindig de installatie door de wandaansluitdoos in te bouwen.

Netwerkcontactdoos

Netwerk-toebehoren

De centrale voor uw netwerk: het patchpaneel

U heeft in huis een ruimte nodig waar u de techniek kunt onderbrengen, bijv. in de kelder, zolder of de ruimte van de huisaansluiting (meestal in de meterkast). Heel geschikt is uiteraard in de buurt van de telefoonaansluiting, die door Telecom geïnstalleerd wordt. Vaak wordt ook de ruimte onder de trap gebruikt. Van daaruit legt u de netwerkkabels stervormig naar de aansluitdozen in de vertrekken. Om de kabel niet te beschadigen moet u de buigradius in acht nemen.

In het midden van de op die manier verkregen kabelster wordt het zogenoemde patchpaneel geïnstalleerd. Het patchpaneel is een metalen box, in welke de netwerkkabels met behulp van speciaal gereedschap aangesloten worden. Hier is zorgvuldigheid op zijn plaats, anders kunnen later storingen ontstaan.

Installatiehandleiding van het patchpaneel:

Stap 1:


Draai de schroeven los en open de metalen behuizing.

Stap 2:

Strip ca. 50 mm van de kabelisolatie. Vouw de afschermfolie (of de gevlochten afscherming) naar achteren en maak van de aders vier afzonderlijke paren.

Stap 3:

T568A   T568B  
Pin 5 wit/blauw Pin 5 wit/blauw
Pin 4 blauw Pin 4 blauw
Pin 1  wit/groen Pin 1 wit/oranje
Pin 2 groen Pin 2  oranje
Pin 3 wit/oranje Pin 3 wit/groen
Pin 6 oranje Pin 6  groen
Pin 7 wit/bruin Pin 7 wit/bruin
Pin 8 bruin Pin 8 bruin


De bedrading gebeurt volgens de kleurcodes op de stickers van de T568A of T568B. Buig de aderparen in de juiste positie en leidt elk paar in de overeenkomstige slots.

Stap 4:


Druk de afschermfolie (of gevlochten afscherming) op massa en zorg dat de netwerkkabels recht blijven liggen.

Stap 5:


Plaats de behuizing- bovenzijde op de grondplaat en schroef de behuizing dicht.

Stap 6:

Het patchpaneel kan nu geïnstalleerd worden.

Tips en trucs voor een perfecte huisbedrading

Ook in de reeds aanwezige lege buizen kan een bekabeling moeilijk worden. Als er al kabels in de buis getrokken zijn, is het soms niet eens mogelijk om de trekveer in de buis te brengen, waarmee de kabel door de buis getrokken wordt.

Hier kan een glijmiddel behulpzaam zijn. Tot professionele smeermiddelen uit een elektrawinkel paraat zijn kunt u ook vaseline of groene zeep gebruiken. Hiermede wordt bij de trekveer het zoekoog goed ingesmeerd. De rest van de trekveer heeft geen glijmiddel nodig. Bijzonders zwaar lopende kabels kunnen door een meehelpend persoon steeds bij het intrekken met het middel behandeld worden. Hiertoe kan het best een lap of spons gebruikt worden.

Als de kabel moeilijk in de buis gaat, kunt u ook eerst een touwtje trekken en daar de trekveer aan. Dit touwtje krijgt u door de leiding door hem aan de ene kant in te voeren en aan de andere kant een stofzuiger tegen de buis aan te houden.

Als er geen trekveer aanwezig is, kunt u ook aan het begin van het touwtje en papierkogel vastmaken, waarvan de doorsnede 50% van de doorsnede van de binnenbuis is. Dit functioneert op meer dan 50 meter met veel bochten.

Naar boven