JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Dataloggers
Krijg inzicht in uw meetgegevens

Meer info

Dataloggers - Krijg inzicht in het verloop van uw meetgegevens

Bekijk of de temperatuur in huis stabiel is en of uw thermostaat goed werkt. Meet hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid of luchtdruk op kantoor of in een magazijn? U kunt er voor kiezen om iedere dag met een thermometer, barometer of hygrometer een meting te verrichten. Het is echter veel eenvoudiger om dat door een datalogger te laten doen.  

Voordelen van een datalogger:

  • Tijdsbesparend: Automatisch worden meerdere metingen verricht binnen een gewenst tijdsbestek
  • Overzichtelijk: Bekijk het verloop van uw meetresultaten in een handige grafiek
  • Veelzijdig: Diverse dataloggers kunnen meerdere metingen tegelijkertijd verrichten en opslaan

Nadelen van een datalogger:

  • Mobiliteit: Omdat meerdere metingen in 1 bepaalde plek worden gedaan is een datalogger niet handig om mee te nemen voor meting in het veld
  • Display: Veel dataloggers zijn alleen uit te lezen via de computer en hebben geen display, of als zij wel een display hebben is deze niet erg nauwkeurig

Hoe werkt een datalogger?

Een datalogger is een apparaat dat in feite niets anders doet dan een reeks metingen binnen een bepaalde tijd vast te leggen. Bij het apparaat zijn één of meerdere sensoren ingebouwd of kunnen deze worden aangesloten. De sensor meet een bepaalde grootheid, bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, stroom, spanning of vibraties. De gegevens worden vervolgens van de sensor naar de logger gestuurd en deze is in staat om een bepaalde hoeveelheid metingen te doen binnen een bepaald tijdsbestek.

De maximum hoeveelheid metingen die een datalogger kan doen, verschilt sterk. Eenvoudige dataloggers kunnen tot 10.000 waarden meten in één sessie, duurdere meters kun meer dan drie miljoen metingen verrichten en opslaan. Dat laatste zou neerkomen op iedere minuut een meting gedurende zes jaar.

De opgeslagen meetwaarden kunnen overgezet worden op de computer en middels speciale software worden uitgelezen. Met de software kunt u vaak ook grafieken maken of de waarden verder analyseren. Zo kunt u relatief voordelig en eenvoudig op de hoogte blijven van de processen binnen uw bedrijf of het binnenklimaat in uw huis of kantoor.

Waar kan ik een datalogger voor gebruiken?

Er bestaan dataloggers voor een veelvoud aan verschillende metingen. De meest voorkomende dataloggers meten temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, koolmonoxide of koolstofdioxide. Dat is ideaal voor het monitoren en registeren van het binnenklimaat van kantoren, kamers en koelingen. Ook zijn er dataloggers die vibraties kunnen meten, zodat u vast kunt stellen in hoeverre onderdelen van machines in een fabriek vervangen dienen te worden. Daarnaast zijn er dataloggers die stroom of spanning meten, zodat u kunt zien of installaties stabiel van stroom of spanning worden voorzien.

Een datalogger kan u helpen bij het creëren van een gezonde leefomgeving en u tijdig waarschuwen als de waarden in de ruimte minder gezond beginnen te worden. Ook uw met een datalogger als bedrijf veel kosten besparen doordat afwijkingen in de temperatuur, vibraties, stroom of spanning op tijd worden waargenomen. Zo kunt u onderhoud laten plegen voordat het te laat is. Een ander praktisch voorbeeld van het gebruik van een datalogger is het monitoren van ruimtes waarin beperkt houdbaar voedsel wordt opgeslagen.

Een voorbeeld: Een koeling in een supermarkt monitoren

Stel: u heeft een koeling in een supermarkt en u wilt zeker zijn dat de temperatuur in de koeling zo weinig mogelijk afwijkt, zodat u zeker weet dat beperkt houdbaar voedsel ook daadwerkelijk binnen de houdbaarheidsdatum goed blijft. U kunt in de koeling een datalogger bevestigen die de temperatuur in de koeling vastlegt. Nu kunt u de datalogger instellen om iedere 5 minuten een temperatuurmeting te doen, zowel overdag als ’s nachts.

Bovendien stelt u de logger zo in dat deze de minimale en maximale waarden binnen die periode direct weergeeft. Ook kunt u de datalogger een signaal laten geven als de temperatuur onder of boven een bepaalde kritische waarde komt. Na 1 week leest u
de datalogger uit op de computer en kunt u met de gegevens een grafiek maken. Als blijkt dat de temperatuur te veel is veranderd gedurende de week, kunt u besluiten om onderhoud te laten plegen aan de koeling.

Zo voorkomt u dat u het risico loopt bedorven voedsel te verkopen aan uw klanten en kunt u tijdig vaststellen wanneer de koeling weer een onderhoudsbeurt nodig heeft. Zo kunt u veel onnodige kosten besparen.

Naar boven