JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Welke luidsprekerkabel moet ik kiezen?

Een luidsprekerkabel wordt gebruikt om de luidsprekers met een geluidsbron te verbinden. Een reguliere luidsprekerkabel (ook wel speakerkabel genoemd) bestaat uit twee of meer elektrische geleiders, welke per stuk geïsoleerd zijn. Deze isolatie bestaat uit een plastic omhulsel, van bijvoorbeeld PVC, PE of Teflon. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de luidsprekerkabel minder signaal verliest en/of gevoelig is voor storing van andere – naastgelegen – bekabeling.

Bij luidsprekerkabels met meer dan één ader (dit geldt eigenlijk voor de meeste kabels) zijn de aders optisch gemarkeerd. Dit is op die wijze uitgevoerd om verkeerd aansluiten (ompoling) te voorkomen. Zo sluit je eenvoudig dezelfde ader aan op de luidspreker én geluidsbron.

Kenmerken van een luidsprekerkabel

De prestaties van je speakers zijn voor een groot deel afhankelijk van de gebruikte speakerkabel (luidsprekerkabel). De kwaliteit van een luidsprekerkabel hangt daarentegen af van drie factoren:

  • Weerstand
  • Capaciteit
  • Zelfinductie

Wanneer een luidsprekerkabel geen weerstand, geen capaciteit en geen zelfinductie heeft, treedt er geen geluidsverlies op. In de praktijk is dit echter nooit te realiseren. Wel geldt; hoe korter een luidsprekerkabel, hoe lager de waarden van deze factoren. Dat resulteert in een betere geluidskwaliteit.

Bij de aanschaf van een luidsprekerkabel is alleen de weerstand echt belangrijk. Deze heeft namelijk het grootste effect op de uiteindelijke geluidskwaliteit. Dit is te verklaren door het feit dat er bij weinig weerstand meer van het oorspronkelijke signaal van de versterker bij de speaker uitkomt. Grofweg kan gesteld worden dat wanneer de weerstand van de gebruikte luidsprekerkabel lager is dan de impedantie van de luidspreker, dit geen hoorbaar effect heeft. De impedantie van je luidspreker staat – net als de andere karakteristieken – vaak wel vermeld op de achterzijde of in de handleiding.

Hoe dik moet een luidsprekerkabel zijn?

De weerstand van een luidsprekerkabel wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de dikte van de gebruikte kabel. Hoe dikker de kabel, hoe lager de weerstand. Voor thuisgebruik is het echter onnodig om een zo dik mogelijke kabel te gebruiken, een dunnere (en voordeligere) kabel volstaat vaak ook. Dure high-end-kabels hebben zeker wel hun voordelen, het is echter maar de vraag of je dit verschil in de huiskamer zult horen.

Hoe dik een luidsprekerkabel moet zijn om een goed geluid door te geven, vind je in onderstaande tabel. De diameter wordt hier afgezet tegen de impedantie van je luidsprekers (in Ω).

Gebruikte kabel (aderdiameter) 2 Ω speaker 4 Ω speaker 6 Ω speaker 8 Ω speaker
0.326 mm2 (22 AWG) 0.9 m 1.8 m 2.7 m 3.6 m
0.518 mm2 (20 AWG) 1.5 m 3 m 4.5 m 6 m
0.823 mm2 (18 AWG) 2.4 m 4.9 m 7.3 m 9.7 m
1.31 mm2 (16 AWG) 3.6 m 7.3 m 11 m 15 m
2.08 mm2 (14 AWG) 6.1 m 12 m 18 m* 24 m*
3.31 mm2 (12 AWG) 9.1 m 18 m* 27 m* 36 m*
5.26 mm2 (10 AWG) 15 m 30 m* 46 m* 61 m*

 

* In theorie volstaat deze diameter, maar het is voor thuisgebruik niet aan te raden om kabels te gebruiken van meer dan 15 meter.

Wegwerken van luidsprekerkabels

Wanneer je de speakerkabels niet in het zicht wilt hebben, dan bestaan daar verschillende oplossingen voor. Natuurlijk kun je de kabels wegwerken in de wand door zelf sleuven te frezen . Een voordelige oplossing is het bundelen van (luidspreker)kabels in een beschermslang of kabelgoot. In een kabelgoot werk je eenvoudig alle kabels weg. Deze kabelgoten zijn in verschillende afmetingen te koop, afhankelijk van het aantal kabels dat je wilt wegwerken.

Gebruik van connectoren

Je kunt er – afhankelijk van de aansluitingen op je audiobron – voor kiezen om connectoren aan de luidsprekerkabel te monteren. Dit heeft als voordeel dat je luidsprekers snel op een andere uitgang kunt aansluiten of kunt loskoppelen. Een andere optie is het rechtstreeks inklemmen van de kabel in de uitgang (via een veer- of schroefklem). Je maakt hierbij rechtstreeks contact tussen de luidsprekerkabel en de aansluiting. Er treedt hier in de ideale situatie geen kwaliteitsverlies op. Merk je wel dat je audio piept en kraakt bij deze wijze van aansluiten dan kun je altijd nog connectoren monteren.