JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Koelboxen
Houd drank en voedsel koel en vers

► Meer info over de verschillende koelboxen

 

Elektrische koelbox - ideaal voor onderweg of op de camping

Koelboxen, groot klein, op stroom, 12 Volt, op gas of een koeltas. U kunt het zo gek niet bedenken of Conrad heeft de juiste koelbox die u zoekt. Om u te helpen de juiste keuze te maken, hebben we hier de belangrijkste informatie over koelboxen op een rijtje gezet:

Wat is een koelbox?

Een koelbox is een goed geïsoleerde box waarin etenswaren en drinken gekoeld of koel bewaard kunnen worden. Dat kan met losse koelelementen of op stroom, bijvoorbeeld 12v. Het grote verschil met een koelkast is dat een koelbox koelt ten opzichte van de omgevingstemperatuur en het niet op een constante lage temperatuur kan houden.

De klassieke koelbox heeft geen aansluiting. Het koelen van uw levensmiddelen vindt daar plaats met losse koelelementen die eerst diepgevroren in de diepvries zijn. Ook kan er goed gekoeld worden met bv een fles bevroren water. Vaak worden deze gebruikt bij een dagje uit aan bijvoorbeeld het strand.

Zeer populair zijn tegenwoordig elektrische koelboxen op 12v/24v. Eventueel met een omvormer kunnen dan ook onderweg in uw auto, camper of vrachtwagen de producten gekoeld worden.

De stroom wordt dan uit de accu van het voertuig gehaald. Doordat die rijdt, wordt de accu meteen weer opgeladen. Op de plek van bestemming kunt u dan meteen genieten van uw gekoelde drankje of uw meegebrachte etenswaren gaan bereiden of nuttigen.

Daarnaast zijn er koelboxen op 230V. Die kunnen aangesloten worden op het ‘gewone’ elektriciteitsnetwerk. Er zijn omvormers op de markt met aan de ene kant een gewone netvoedingsaansluiting en aan de andere kant een 12v/24v-aansluiting.

Dat is ideaal voor op vakantie. Uw drankjes blijven onderweg koel en eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming sluit u uw koelbox aan op het netstroom en geniet u de gehele vakantie van gekoelde drankjes en etenswaren.

Tot slot zijn er koelboxen die op gas werken. Ideaal natuurlijk als u op plekken bent zonder elektriciteit en toch uw producten wilt koelen.

Er zijn ook nog koeltassen. Die zijn aan de binnenkant bekleed met zilverfolie. Tijdens een wandeling kan dat een oplossing zijn omdat ze erg licht zijn. Echter, uw drankjes blijven uiteindelijk niet lang koel omdat het drinken zelf de enige koelbron is.

Maar wat dacht u van een rugtas die fungeert als een koelbox? Met een volwaardige 12 V aansluiting koelt u de tas vóór u gaat wandelen. Op deze manier is de tas zelf de koelbox, of in dit geval de koelrugtas, en blijft uw drinken veel langer koel.

Welke inhoud heeft mijn koelbox nodig?

Voordat u een koelbox aanschaft, is het raadzaam na te denken waar u die voor wilt gaan gebruiken. De meest voorkomende hebben een inhoud van 20 tot 40 liter, maar in ons assortiment bevinden zich ook kleine koelbekers van 1,5 liter en enorme koelboxen van over de 100 liter.

Voor een paar gekoelde blikjes is een koelbox van 8 liter al voldoende. In die van 20 liter kunnen circa zes grote frisdrankflessen van 1,5 liter, in die van 40 liter globaal het dubbele aantal.

Omvormers voor uw koelbox

De meeste elektrische koelboxen (behalve de compressors) van 230 volt, kunt u met een omvormer aansluiten op 12v. Ook het omgekeerde is mogelijk.

Er zijn namelijk omvormers van 230 naar 12/24 v, maar ook omgekeerd van 12/24v naar 230 volt is mogelijk.

Als u uw u uw (vakantie)bestemming bereikt, dan is het beter om uw koelbox op het stroomnet aan te sluiten. Dat koelt aanzienlijk beter en het risico op het leegtrekken van de accu van uw voertuig is er niet.

Zolang u rijdt, wordt de accu van uw auto opgeladen door de dynamo van de auto. Maar zodra u bent aangekomen op uw vakantiebestemming stopt het laden van de accu en loopt deze langzaam leeg doordat de aangesloten koelbox nog aanstaat.

In dat geval ontstaat het probleem dat u straks de auto niet meer kunt starten. Of u zet de koelbox uit waardoor alles wat erin zit uiteindelijk bederft. Dit kunt u echter voorkomen met een accubescherming.

Merken koelboxen

MobiCool, Waeco en Ezetil zijn bekende merken elektrische koelboxen. De meeste modellen van deze merken zijn op 12V (in de auto) en op 230V (op het stopcontact) aan te sluiten. Daarmee zijn de mogelijkheden van de elektrische koelbox groot.

U gebruikt een kolebox bijvoorbeeld in de garage, onderweg naar uw vakantiebestemming of op de camping. Maar ook op bijvoorbeeld de boot, in de auto, vrachtwagen of caravan komt een 12V koelbox goed van pas. Uw bederfelijke boodschappen blijven lekker koel en een ijskoud drankje na een lange reis is natuurlijk erg prettig en aangenaam.

Deze zogeheten ‘koelkastjes op 12v’ zijn dus perfect onderweg, op vakantie, in de boot, camper, vrachtwagen of uw auto.

Koelbox

Welke koelbox heb ik nodig?

Aangezien er veel verschillende soorten koelboxen zijn, nemen we ze hier stuk voor stuk met u door.

Klassieke koelbox

De klassieke koelbox is vooral bekend van het meenemen naar het strand of water. De meeste mensen zullen die wel kennen. In het verleden waren dit de enige koelboxen, in allerlei maten, die beschikbaar waren.

Zet m bijvoorbeeld in schaduw en uw drankjes (of hapjes) blijven enige tijd redelijk koel. Een hele dag op een warm strand is meestal niet zo effectief voor het koelen. Elke keer als de deksel er namelijk afgaat, komt er een stroom warme lucht in.

Deze koelboxen houden zichzelf koel doordat de producten er al koud in gedaan worden of met een of meerdere koelelementen (zogeheten ice-packs). Die zijn van te voren thuis ijskoud bevroren in uw eigen vriezer.

Voor- en nadelen klassieke koelbox:

 Goedkoop
 Geen stroom nodig (of een andere energiebron)

 Koelt niet lang
 Bij warm weer, snelle opwarming van de producten

Elektrische koelbox

De meest voorkomende koelboxen zijn de thermo-elektrische koelboxen. Dat is een verzamelnaam voor exemplaren die op 12v/24v volt of op 230v (het vaste stroomnet) werken. Dit in tegenstelling tot ouderwetse koelboxen die alleen koelen met elementen.

Hieronder de voor- en nadelen van elektrische koelboxen:

 Altijd kouder dan de omgevingstemperatuur
 Producten als drank (bier/frisdrank) en eten blijven lang koud
 Mogelijkheid tot verwarmen
 Ideaal op de camping, onderweg of op de bouw

 Zwaarder dan klassieke boxen
 Altijd stroom nodig

Vaak hebben elektrische koelboxen een inhoud tussen de 20 en 40 liter. In eentje van 20 liter passen ongeveer zes flessen van 1,5 liter.

Compressor koelbox

Wilt u meer koelvermogen of vindt u de thermo-elektrische koelboxen te klein, kies dan voor een compressor koelbox. Ze zijn ideaal als u bepaalde producten, bijvoorbeeld medicijnen (insuline), op een constante lage temperatuur wilt hebben. Er zijn modellen op 12/24 volt en andere op 230 volt.

Die op 230 volt kunnen niet met een omvormer op 12v van de accu worden aangesloten.

Met een koelcapaciteit tussen de +10° C tot -18° C doen deze krachtpatsers niet onder voor huishoudkoelkasten. Het enige verschil is dat deze koelboxen een stuk mobieler zijn en daardoor ideaal voor in de auto, boot, camper, vrachtwagen en zelfs vakantiehuisjes.

De voor- en nadelen van compressor koelboxen:

 de 12/24 volt zijn erg energiezuinig
 vaste lage temperatuur
 vaak met accubewakingssysteem
 mogelijkheid tot stroom via een zonnepaneel
 ook vriezen is mogelijk- hogere prijs- zwaarder

Absorptie koelbox

Reist u graag naar afgelegen plekken waar in de verste verte geen stroom te bekennen is of wilt u gewoon niet afhankelijk zijn van een stroombron? Dan zijn absorptie koelboxen de uitkomst. Ze beschikken naast een 12 V/230 V aansluiting ook over de mogelijkheid om de inhoud met gas te koelen.

Bovendien zijn deze koelboxen volledig geluidloos, en dat met een koelcapaciteit tot 30º C onder omgevingstemperatuur.

Voor- en nadelen absorptie koelboxen:

 Geluidloos
 Mogelijkheid tot koelen op gas
 Verschillende energiebronnen voor koeling

 Verbruikt meer stroom dan een ‘gewone’ elektrische
 Geen vaste lage temperatuur, maar afhankelijk van omgevingstemperatuur

Koeltassen

Een vreemde eend in de bijt zijn de koeltassen. Die koelen alleen als het eten of de drank al voorgekoeld is. Eventueel kan er een –van te  voren diepvries-gekoeld- element of ice-pack bij gedaan worden. Dan blijven de producten in de tas aanzienlijk langer koel.

Of de koeltas voldoende koelt, hangt af van:

  • De buitentemperatuur;
  • Hoe goed de tas kan worden afgesloten;
  • Hoe goed de koeltas geïsoleerd is.

Voor- en nadelen koeltassen:

 Makkelijk, licht, eenvoudig te vervoeren
 Handig voor bouwvakkers en bij korte tochten

 Koelt niet lang
 Sterk afhankelijk van omgevingstemperatuur

Naar boven