JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Kabeltesters
Spoor snel en betrouwbaar fouten op

Meer info

Hoe test ik kabels?

Een slecht (of niet) functionerende installatie kan in een aantal gevallen worden herleid naar een defecte kabel. Dit is met het blote oog helaas zelden tot nooit te zien. Een kabeltester biedt in dit geval uitkomst om snel én betrouwbaar de eventuele fouten op te sporen.

Lees hier meer over kabeltesters, wanneer u deze gebruikt en hoe u slechte kabels kunt herkennen.

Welke kabels kan ik testen?

De meeste kabeltesters zijn geschikt om netwerkkabels (o.a. met RJ11 en RJ45 connectoren) en coaxkabels (met BNC-connector) te testen. Een aantal kabeltesters is daarnaast voorzien van een ‘eenvoudige’ doorgangstest, welke u ook terugvindt op de meeste multimeters.

Deze functie meet simpelweg of er überhaupt een signaal van A naar B overkomt en is daardoor bruikbaar voor vrijwel alle soorten kabels. Bij datanetwerken volstaat deze functie echter niet, aangezien u hier meer gedetailleerde informatie wilt meten.

De verschillende metingen

Verschillende situaties vragen om verschillende metingen. Deze meting is ook weer afhankelijk van het type kabel. Wij zullen hier de meest voorkomende situaties behandelen.

Coaxkabels testen (BNC)

Zijn er problemen met het coaxnetwerk of wilt u simpelweg kijken of alles correct is geïnstalleerd? Dan is dit in een aantal stappen door te meten.

Kortsluittest

Als eerste kiest u voor een zogenaamde ‘kortsluittest’. Deze functie meet of er  kortsluiting aanwezig is in de kabel. Zo ja, dan dient de gehele kabel te worden vervangen. Is er geen kortsluiting? Dan kunt u verder naar de tweede meting; de doorgangstest.

Doorgangstest

Bij een doorgangstest kijkt de kabeltester of het signaal goed overkomt door de kabel. Faalt de kabel voor deze test? Dan wordt het signaal niet (of niet voldoende) door de kabel geleid. Ook in dit geval dient te kabel te worden vervangen. Als laatste is er nog de functietest.

Functietest

Als laatste kijkt de kabeltester of de kabel (volgens de fabrieksinstelling) correct functioneert. Slaagt de kabel ook voor deze test? Dan werkt alles zoals dit zou moeten.

Netwerkkabels testen

Het testen van een netwerkkabel vergt een andere meting dan het testen van een coaxkabel (BNC). U heeft hier immers te maken met meerdere aders (vier in het geval van een RJ11 telefoonkabel, acht bij een RJ45 netwerkkabel). Al deze aders moeten afzonderlijk worden getest om een correcte werking te garanderen. De meeste kabeltesters tonen dit door per ader een LED te laten oplichten (groen voor een juiste werking, rood voor een defecte ader).

Testen van netwerksnelheid

Een kabeltester is onmisbaar voor het doormeten van kabels. Door goed te meten identificeert u snel de meest voorkomende problemen. Er zijn echter ook gevallen waarbij er niets mis is met de kabel, maar wel met uw netwerksnelheid.

In dergelijke gevallen kunt u via de software de snelheid testen. Het probleem kan namelijk ook liggen in andere hardware (PC, tablet etc.) of bij de provider.

Welk merk kabeltester is een goede?

Er zijn verschillende aanbieders van kabeltesters. De meeste merken richten zich op een bepaald deel van de markt, maar er zijn ook aanbieders die met meerdere modellen in het assortiment. Zoekt u een betrouwbaar model waar u dagelijks belangrijke werkzaamheden mee gaat uitvoeren, kies dan altijd een A-merk. Hierbij kunt u denken aan Extech of Fluke Networks.

Is de kwaliteit belangrijk, maar speelt de prijs ook mee, dan zijn er betere keuzes te maken. Merken als Voltcraft en Velleman biedt bijvoorbeeld uitstekende kabeltesters tegen een acceptabele prijs.

Naar boven