Schakelen via de GSM

GSM-schakelmodules en GSM-modules

Het is voor veel personen een bekend probleem, u wilt een apparaat inschakelen of juist een alarm ontvangen als een apparaat het niet meer doet, maar u bent niet in de buurt van dit apparaat. Conrad heeft hiervoor de oplossing, apparatuur schakelen via de mobiele telefoon met een GSM-schakelmodule van Conrad. 

 

Apparaten inschakelen met de telefoon

Met een GSM-schakelmodule van Conrad kunt u uw apparatuur inschakelen op afstand. Afhankelijk van de gekozen module kunt u de apparatuur bedienen via een bericht of via een telefonische oproep. Zo hoeft u niet altijd thuis te zijn, maar is het mogelijk om met uw smartphone de controle over de apparatuur te houden.

Alarm ontvangen via SMS

Een andere functie is het ontvangen van een alarm via SMS. De modules kunt u bijvoorbeeld zo instellen dat u per SMS een waarschuwing ontvangt bij het overschrijden van een bepaalde waarde, het uitvallen van de spanning of wanneer de fysieke positie afwijkt van de ingestelde GPS-grenswaarden.

GSM-modules met GPS-functionaliteit

Zoals genoemd in bovenstaand voorbeeld, bestaat er ook een GSM-schakelmodule met GPS-functionaliteit. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een bericht ontvangen wanneer een object buiten een aangegeven gebied komt. Maar ook wanneer u alleen wilt weten waar het object zich bevindt, kunt u hier periodiek meldingen van ontvangen via SMS.

 

GSM-schakelmodule met camera functie

De GX110 kan uw elektrische systemen en toepassingen van een eenvoudige afstand besturen. Via uw mobiele telefoon heeft u alle controle over uw alarm, verwarming of verlichting. Uw kunt ook bijvoorbeeld een slot ontgrendelen met één druk op de knop. De GSM- schakelmodule biedt u ook de mogelijkheid om meldingen van eventuele storingen of alarmsituaties te ontvangen. De GX110 heeft 3 analoge ingangen en 7 uitgangen (relais). Deze kunnen met een SMS in- of uitgeschakeld worden. De sms mag niet meer dan 8 tekens bevatten en moet altijd met hoofdletters worden geschreven. Er is een mogelijkheid om een camera aan te sluiten. Deze kunt u gebruiken om een live foto te maken van de storingsmelding. Tegelijkertijd wordt deze foto verstuurt naar het opgegeven e-mail adres. Voor het gebruik hiervan heeft u een stroompunt nodig en een vrijgeschakelde SIM- kaart van een willekeurige provider.

 

Werking van een GSM-schakelmodule

Een GSM-schakelmodule biedt de gebruiker de mogelijkheid om verschillende uitgangen te schakelen op basis van één of meerdere ingangen. Daarbij kan o.a. gebruik worden gemaakt van optionele temperatuursensoren en/of GPS-ontvangers.
De modules werken normaal gesproken via een geschikte netvoeding. Een aantal modellen zijn echter voorzien van een backup-accu, zo bieden de schakelmodules ook bij stroomuitval een betrouwbare oplossing.
Voor gebruik van een GSM-schakelmodule heeft u een werkende SIM-kaart nodig. Zorgt u er daarnaast voor dat ontvangst van een mobiel netwerk mogelijk is op de gewenste plek.

Toepassingen van GSM-schakelmodules

Vanwege de universele werking van een GSM-schakelmodule, zijn er veel verschillende toepassingen te bedenken.
Een aantal voorbeelden:

  • Op afstand de verwarming inschakelen
  • Alarm bij een te lage/hoge temperatuur
  • Op afstand de deuren openen en/of sluiten
  • Positie bewaking van bewegende objecten
  • Bewaking van apparatuur in uw vakantiehuisje
  • Bewaking van apparatuur op uw boot