RCBO schakelaars van slechts 18 mm breed

Conrad Electronic breidt zijn productassortiment uit met de onlangs geïntroduceerde 5SV1 RCBO (FI/LS) schakelaars van Siemens en vergroot daarmee zijn professionele assortiment voor de gebouw- en installatietechniek.

"Sinds maart 2019 hebben we het volledige assortiment van het topmerk Siemens geïntegreerd in ons productaanbod. Dit geeft onze zakelijke klanten uit name de onderhouds- en reparatiesector (MRO) toegang tot een breed scala aan producten en systeemoplossingen op het gebied van automatisering, aandrijf-, installatie- en industriële schakeltechniek", zegt Martin Merkl, Product Manager bij Conrad Electronic. "Met de 5SV1 RCBO's van Siemens breiden we nu ons uitgebreide aanbod aan producten voor de bouw- en installatietechniek uit, met name voor gebruik in de woning- en utiliteitsbouw."

De nieuwe apparaten zijn de eerste elektromechanische RCBO's ter wereld die onafhankelijk zijn van de netspanning en daarbij de aardlek- en overbelastingsbeveiliging in één behuizing combineren, die slechts één modulaire eenheid (MW) breed zijn en met die 18 mm breedte slechts de helft van de ruimte innemen in vergelijking met conventionele installaties. Dit betekent dat er meer beveiligingen in een verdeelkast kunnen worden geïnstalleerd dan voorheen, en dat bestaande installaties eenvoudig kunnen worden uitgebreid met nieuwe beveiligingsfuncties,waarbij tegelijkertijd ruimte wordt bespaard.

De compacte 5SV1 RCBO's beschermen mensen tegen gevaarlijke elektrische schokken en voorkomen tegelijkertijd schade aan kabels ten gevolge van overbelasting en uitval van elektrische systemen en apparaten in gebouwen, infrastructuur en industrie. In het geval van een storing wordt de betreffende stroomkring betrouwbaar en veilig van het voedingsnet gescheiden.

De 5SV1 RCBO schakelaars zijn verkrijgbaar in zes uitvoeringen: voor 2, 4, 6, 10, 13 en 16 A/30 mA of 6 kA.

In combinatie met een 5SM6 brandbeveiligingsschakelaar bieden de 5SV1 RCBO's persoonlijke, stroomdraad- en preventieve brandbeveiliging in slechts 2 modulaire breedtes (36 mm). De schakelaars zijn gecertificeerd voor gebruik in Europa en alle andere IEC-landen.

Een ander voordeel van de 5SV1 RCBO's is de hogere operationele beschikbaarheid van elektrische installaties. Door gebruik van één RCBO per circuit wordt in tegenstelling tot bij het conventionele gebruik van één groep-RCBO voor meerdere circuits alleen de bijbehorende stroomkring onderbroken. Dit voorkomt ongewenste uitschakeling van andere circuits.