Auto: noodhamers

Een noodhamer redt levens

Als bestuurder of passagier van een voertuig is het uw ergste nachtmerrie: een ongeval krijgen. Als u met de auto te water raakt of als u uzelf na een ongeval niet kunt bevrijden, kan een noodhamer uw eigen leven en dat van uw passagier(s) redden. 

Een Duitser bedacht in 1983, na zelf een ongeluk te hebben meegemaakt waarbij hij de auto niet kon verlaten, een hamertje waarmee hij een ruit kunt intikken. De rest is geschiedenis. De bekende felgekleurde noodhamers hebben een scherpe punt waarmee u het glas kunt inslaan en vaak ook een mesje waarmee de gordel door te snijden is. De noodhamers zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten.

Soorten noodhamers

De klassieke noodhamer is het meest bekend. Ze zijn vaak oranje gekleurd en u moet er zelf de ruit mee inslaan. Wat veel mensen niet weten is dat deze versie onder water vaak weinig tot niet effectief is.

Wilt u echt verzekerd zijn van een goede hamer die ook bij het te water raken zijn werk doet, dan is een model met springveer een betere keuze. Deze neemt het lastige slawerk voor u uit handen, door een scherpe punt op de ruit af te vuren. Dat activeert u simpelweg door een knopje in te drukken. Zo hoeft u zelf weinig kracht te zetten, want zeker onder water is het door de druk erg lastig om zelf het glas in te slaan.

Er bestaan ook hamers die u aan de sleutelbos als sleutelhanger kunt gebruiken.

Hoe te handelen bij het te water raken

Veel mensen denken dat men bij het te water raken eerst moet wachten tot het voertuig helemaal gezonken is. Elektrische systemen in de auto - en dus ook de automatische raambediening - blokkeren vaak door kortsluiting. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk het voertuig te verlaten.

Zorg er altijd voor dat uw noodhamer op een logische plek ligt, of kies voor een noodhamer aan een sleutelhanger. Probeer in een paniekerige situatie maar eens rustig te blijven. Een sleutelhanger is in tegenstelling tot een klassieke hamer altijd binnen handbereik, zodat u er in elke benauwde situatie bij kunt komen. De klassieke noodhamer wordt vaak geleverd met een houder, die u bijvoorbeeld aan de middenkolom bij uw voeten kunt monteren. Zo heeft u de noodhamer altijd bij de hand en (belangrijker nog), de hamer zit vast en kan dus niet door de auto vliegen als de auto een harde klap maakt.