Nikkel Zink batterijen

De 1.6V NiZn batterijen zijn met name geschikt voor apparatuur welke een hogere spanning vraagt. Digitale camera’s zijn hier een mooi voorbeeld van (en dan met name de flitser van de digitale camera). Wanneer de spanning te laag is, schakelt deze apparatuur namelijk uit. Door deze 1.6V NiZn batterijen te gebruiken heeft u dit probleem niet en is de apparatuur langer bruikbaar.

Daarnaast is het voor sommige apparatuur absoluut noodzakelijk om een spanning van minimaal 1.5V te bieden; wanneer de spanning te laag is werkt het apparaat helemaal niet. Een voorbeeld van dit soort apparatuur is een bepaald type modelbouw helikopter. Er wordt door de fabrikant soms geadviseerd hier alleen alkaline batterijen voor te gebruiken. De nieuwe NiZn batterijen zijn hier echter ook uitermate geschikt voor.

NiZn batterijen met 1.6V

Conrad energy heeft oplaadbare batterijen met nikkel-zink (NiZn) technologie ontwikkeld. Deze nieuwe oplaadbare Conrad energy nikkel-zink batterijen combineren het voordeel van oplaadbare batterijen, met de hogere spanning van niet oplaadbare alkaline batterijen.

De nikkel zink batterij zelf is niet nieuw, in 1901 heeft Thomas Edison al een patent gekregen op een oplaadbare nikkel zink technologie. Tot voor kort kende deze techniek echter teveel nadelen om succesvol toegepast te worden. Deze zijn tegenwoordig verholpen.

De spanning van de verschillende batterij types verhoudt zich als volgt:

  • Oplaadbare batterij NiZn: 1.6V
  • Alkaline batterij: 1.5V
  • Oplaadbare batterij NiMH: 1.2V

Voltcraft NiZn batterijlader

Speciaal voor de Conrad energy NiZn batterijen is door Voltcraft een NiZn batterijlader ontwikkeld, via deze batterijlader kunt u de nikkel-zink batterijen per stuk opladen en houdt u de batterijen in optimale conditie.

De Voltcraft NiZn oplader beschikt over een aantal praktische functies. Zo worden de NiZn batterijen automatisch beschermd tegen overlading en wordt tijdens het laadproces door middel van een LED-indicator de laadvoortgang weergegeven. Voor zowel penlite- (AA), als potloodbatterijen (AAA) geldt een laadstroom van 500 mA.