bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Draadloze rookmelder » tijdig alarm bij rook en vuur

De brandbeveiligingsnorm DIN EN 14604 geldt zowel voor particulieren in flats en huizen als voor bedrijven. U hebt dus gecertificeerde rookmelders nodig in een groot aantal ruimtes. Draadloze rookmelders worden vaak gebruikt voor moderne netwerken.

Hoe werken de draadloze modellen en welke functies moeten worden overwogen voor de hoogst mogelijke veiligheid? Deze pagina geeft u een overzicht.Wat is een draadloze rookmelder?

Rookmelders zijn kleine apparaten die rechtstreeks aan het plafond worden bevestigd. Ze hebben sensoren waarmee u rook registreert. Als dit gebeurt, slaat een rookmelder alarm. Aangezien rook in veel gevallen een waarschuwingssignaal is voor brand in huis, kan het getriggerde alarm waarschuwen en levens redden. Het geluidssignaal moet luid genoeg zijn.

De meeste rookmelders werken hiervoor op 85 decibel. Dit volume komt ongeveer overeen met een hoofdweg, waarbij het alarm een schrille toonhoogte kiest en dus zeer indringend is. Zelfs slapende mensen zouden er onmiddellijk door gewekt moeten worden.

Natuurlijk betekent niet elke rookontwikkeling tegelijkertijd een brand. Vooral in de badkamer en de keuken ontstaat rook door waterdamp. Daarom zijn in deze kamers geen rookmelders geïnstalleerd.

Veel huishoudens en bedrijven kiezen voor rookmelders die draadloos met elkaar verbonden zijn. Zodra een detector de aanwezigheid van rook opmerkt, laat hij niet alleen zelf een alarm afgaan, maar geeft hij het signaal ook door aan draadloze rookmelders in het netwerk.

Dit verhoogt de veiligheid omdat in een groot huis, zelfs als er brand is in de kelder, de draadloze rookmelders op zolder zullen reageren.

Goed om te weten: DIN 14676

Sinds 2018 is er ook de norm DIN 14676, waarin technische specificaties worden uitgelegd die moeten worden gevolgd, maar die in tegenstelling tot de brandbeveiligingsnorm DIN EN 14604 niet rechtstreeks bindend zijn.Hoe werken draadloze rookmelders?

Om rook in een ruimte te registreren hebben de detectoren een optische sensor binnenin. In detail werkt de rookmelder als volgt:

  • Een klein kastje dient als optische kamer en is uitgerust met een infrarood LED.

  • De LED geeft een testlampje.

  • Het testlicht wordt uitgezonden in de richting van een sensor, maar een labyrint van plastic platen voorkomt normaal gesproken dat het licht de sensor raakt.

  • Als er veel rook in de detector is, veroorzaken de rookdeeltjes een brede verstrooiing van het testlicht. Het bereikt dus de sensor ondanks het labyrint.

  • Dit activeert het alarm.

Optische rookmelders worden ook wel foto-elektrische melders genoemd.

Thermo-optische rookmelders worden minder vaak gebruikt. In dit geval wordt niet alleen de rook geregistreerd, maar ook de stijging van de omgevingstemperatuur. De extra thermische sensoren zorgen voor extra veiligheid.

De combinatie van LED-tests en thermische sensoren wordt bi-sensor processor technologie genoemd. Er zijn echter ook puur thermische detectoren die warmtedetectoren worden genoemd.


Stroomvoorziening voor draadloze rookmelders

De technologie vereist een permanente toevoer van energie. Er zijn rookmelders die op het lichtnet werken, maar op batterijen werkende modellen zijn veel handiger en daarom wijdverbreid.

Veel draadloze rookmelders werken op lithiumbatterijen of 9 V blokbatterijen. Lithiumbatterijen worden het meest gebruikt omdat ze jarenlang betrouwbare energie leveren. Afhankelijk van het model gaan ze minstens vijf tot tien jaar mee.

De batterijen met een levensduur van 5 of 10 jaar worden door de fabrikanten permanent geïnstalleerd. 9 V-blokbatterijen daarentegen moeten na twaalf tot 24 maanden worden vervangen.

Goed om te weten: CE-markering, VdS-zegel en Q-label.

Er zijn een aantal certificeringen en testzegels. De CE-markering geeft aan dat de test volgens DIN EN 14604 geslaagd is. Een rookmelder moet altijd deze CE-certificering hebben.

Als een rookmelder ook het VdS-keurmerk draagt, is hij getest door de onafhankelijke Schadenverhütung GmbH en voldoet hij aan verhoogde prestatie-eisen.

Het Q-label is ook gebaseerd op de CE-markering. Rookmelders met het Q-label voldoen aan de strengste veiligheidseisen.Waar moet u op letten als u een draadloze rookmelder koopt?

Om draadloze rookmelders doeltreffend in huis of in een flat te gebruiken, moet u op een aantal kenmerken letten.

Aantal koppelbare draadloze rookmelders

Draadloze rookmelders hebben een geïntegreerde radiomodule. Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u nagaan hoeveel draadloze rookmelders in totaal in een netwerk kunnen worden opgenomen. Het mogelijke aantal netwerkdetectoren varieert per fabrikant en productlijn.

In sommige gevallen is het alleen mogelijk om twee draadloze rookmelders met elkaar te verbinden. Bij andere modellen kunnen maximaal 50 rookmelders worden gekoppeld. Hier worden verschillende doelgroepen aangesproken: In een flat zijn een paar rookmelders voldoende om het alarm voor iedereen hoorbaar te laten klinken. In een ruim opgezet bedrijfsgebouw moeten aanzienlijk meer draadloze rookmelders in een netwerk worden opgenomen.

Onze praktische tip:

Het is raadzaam draadloze rookmelders direct als set aan te schaffen. Als u later individuele rookmelders wilt inbouwen in het radiosysteem, moet u kiezen voor draadloze rookmelders van dezelfde leverancier.

Repeater-functie van draadloze rookmelders

Hoe groter het gebouw, hoe verstandiger rookmelders met een repeater zijn. Dit zijn versterkers die het bereik van het radiosignaal vergroten.

De repeaterfunctie is ook de moeite waard in kleinere gebouwen met sterke betonnen muren of plafonds en vloeren met metalen delen. In deze gevallen kan het radiosignaal zelfs op kortere afstanden worden verstoord.


Type montage

Draadloze rookmelders kunnen klassiek met pluggen en schroeven aan het plafond worden bevestigd. Modellen met magnetische bevestiging zijn echter populairder.

Als rookmelders niet op schroefbevestiging zijn gebaseerd, worden ze geleverd met kleefpads. Elke pad heeft een zelfklevende zijde en een magnetische zijde. De kleefzijden worden respectievelijk op het apparaat en op het plafond geplakt.


Netwerken via een centrale

Het is praktisch als rookmelders via een centrale in een netwerk worden opgenomen. Dit is minder de moeite waard voor flats, maar wel voor kantoorgebouwen, pakhuizen en vakantiehuizencomplexen.

De radio wordt niet alleen doorgegeven van rookmelder naar rookmelder, maar een brand wordt ook doorgegeven aan de alarmcentrale. Afhankelijk van de instelling kan de waarschuwing ook worden doorgestuurd naar mobiele apparaten.


Verdere uitrustingskenmerken

Ook de volgende criteria zijn interessant voor meer gebruiksgemak:

  • Modellen met testknop om de functionaliteit te controleren

  • Mute-functie om het geluid te stoppen in geval van vals alarm

  • Waarschuwingssignaal voor afnemend batterijvermogen

  • Automatische vuilcompensatie

  • Apparaten zonder knipperend LED-licht (aanbevolen voor slaapkamers)