JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

DAB+ radio
Lees alles over digitale radio

Meer info

DAB+ - Het nieuwe digitale radio luisteren

U heeft de term DAB+ vast wel eens gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Kort gezegd is DAB+ de opvolger van FM en staat voor Digital Audio Broadcasting. Het is de digitale variant van radio luisteren en wordt met de dag populairder. Meer zenders, beter bereik en overzichtelijk switchen tussen zenders zonder een frequentie te zoeken. Met DAB+ kunt u storingsvrij radioluisteren dankzij het digitale signaal.

Vergelijk het met digitale TV, sinds de komst van zijn bijna alle huishoudens overgestapt naar dit digitale medium. Analoge TV wordt zelfs nauwelijks meer aangeboden. De voordelen zijn onder andere scherper beeld, een groter zenderaanbod, enz. Digitale TV is veelal geaccepteerd maar sinds eind 2013 is er pas grootschalig aandacht geschonken aan DAB+. Hier vindt u alle in- en outs over dit digitale medium.

Wat is DAB+?

DAB+ of simpelweg digitale radio is het ‘kraak-‘ en storingsvrije alternatief voor de traditionele FM/AM-radio. Deze digitale manier van radioluisteren wordt steeds populairder en wint snel een groot aandeel t.o.v. FM. Het grote voordeel is natuurlijk de storingsvrije ontvangst. Het digitale signaal is amper gevoelig voor storingen en zorgt zodoende voor een kristalheldere ontvangst.

Ook aan de kant van de zender is er een groot voordeel. DAB+ is namelijk niet afhankelijk van een frequentie. Dit houdt in dat veel meer zenders gelijktijdig kunnen uitzenden, zonder dat ze bij elkaar in het vaarwater komen. U kunt eenvoudig kiezen uit een tal van zenders door simpelweg door de zenderlijst te scrollen en uw gewenste zender op zendernaam te kiezen. De meeste DAB+-radio’s hebben ook nog een FM-tuner voor dubbel ontvangst. Over het bereik van de DAB+-radio hoeft u zich geen zorgen te maken. Het bereik is namelijk hetzelfde als FM. Hiermee wordt 80% van Nederland bereikt. Een DAB+-radio kunt u al aanschaffen voor minder dan € 50,-. Wellicht verdwijnt FM in de toekomst, dit is afhankelijk van het succes van DAB+.

De geschiedenis van DAB+

DAB bestaat eigenlijk al sinds de jaren 80 en is een Duits initiatief. In Nederland hebben we hier weinig tot niets van meegekregen tot de upgrade van DAB naar DAB+ in 2007. Langzamerhand zag men de mogelijkheden in van dit nieuwe medium. Dit kwam mede door de toename van FM-zenders en de beperkte frequenties.

Eind 2013 vond er een omslagpunt plaats en gingen veel publieke zenders over op DAB+. In 2014 begonnen langzamerhand ook de commerciële zenders met uitzendingen op DAB+. Ook heeft er een grote campagne plaatsgevonden “Lets get digital”. Dit was een initiatief van de NPO en de landelijke commerciële radiostations. Nederland is klaar voor digitale radio!

dab radio

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

In de volksmond zeggen we vaak DAB, maar eigenlijk is alles tegenwoordig al DAB+. DAB kreeg bekendheid in 2005 en is geüpgraded naar DAB+ in 2007. Deze upgrade biedt onder andere nog meer zendruimte voor radiostations en een hogere kwaliteitsverbinding, ook bij slechte ontvangst.

Publieke- en commerciële radiostations zenden tegenwoordig alleen in DAB+ uit. Daarnaast maken radio’s die te koop zijn ook gebruik van DAB+. Als u nog een oudere DAB-radio hebt, hou er dan rekening mee dat u geen DAB+ kunt ontvangen, andersom is dit wel mogelijk.

Ontvang DAB+ ook in de auto

Als u thuis kunt genieten van digitale radio, dan wilt u dit onderweg in de auto natuurlijk ook. DAB+-radio’s zijn bij nieuwe auto’s vaak optioneel en niet standaard ingebouwd.

Uiteraard kunt u wel een DAB+-autoradio aanschaffen. Dit zijn normaal uitziende autoradio’s, maar dan met een extra tuner. Met deze DAB+-autoradio kunt u luisteren naar uw favoriete hits zonder dat Piet piraat het signaal verstoort met Duitse schlager of Hollandse glorie.

Uw bestaande radio upgraden met een DAB+-ontvanger

Ook uw bestaande HiFi-set of radio kunt u upgraden met een DAB+-ontvanger. Deze ontvanger sluit u eenvoudig aan op een audio-in-poort op uw radio, u stelt vervolgens de bron in op de desbetreffende poort en klaar! Een ontvanger ontvangt namelijk het digitale signaal en stuurt dit als audiosignaal door naar uw HiFi-set of radio. De ontvangers beschikken net als DAB+-radio’s vaak over een FM-tuner. Hiermee kunt u bijvoorbeeld uw Blu-Ray-speler of uw home-cinemareceiver upgraden met radio-ontvangst.

Een leuke bijkomstigheid is dat sommige DAB+-ontvangers beschikken over Bluetooth. Hiermee kunt u muziek vanaf uw smartphone of tablet direct streamen naar uw radio… Hoe cool is dat? Welkom in het digitale tijdperk!

authentieke dab-radio kopen
Naar boven