JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Lege cassettebandjes om op te nemen met uw cassettedeck

Als we hebben over klassieke vormen van opslagmedia, dan mag het cassettebandje eigenlijk niet ontbreken. We hebben allemaal vroeger wel naast de radio gezeten om de nieuwste liedjes op te nemen, of de bandjes gebruikt in een van de populaire walkmans van die tijd. Tegenwoordig worden walkmans vaak discmans genoemd omdat er een cd ingaat. De 'ouderwetse' draagbare cassettespeler heeft Conrad echter ook nog in het assortiment.

Alhoewel digitale opslagmedia een groot deel van de markt voor deze producten heeft ingenomen, zijn er toch nog altijd mensen die cassettebandjes gebruiken.

En waarom ook niet? Per slot van rekening zijn audiotapes een betrouwbare manier van opslag, die u kunt vullen of gebruiken zonder dat hier een computer aan te pas hoeft te komen.

De geschiedenis van de cassettebandjes

Bandjes, ook wel bekend onder de naam muziekcassette, zijn een Nederlandse uitvinding. Het was Phillips dat in de jaren zestig voor het eerst met deze informatiedrager op de markt kwam. Het werd toentertijd gezien als vervanger van de langspeelplaat, maar dit is nooit helemaal zo gelopen.

De tape werd wel populair. Niet alleen kon je er muziek op afluisteren, je kon het er ook op opnemen. Zo kon je makkelijk een eigen selectie van je favoriete liedjes maken.

De mixtape was dan ook eigenlijk een voorloper van de playlists zoals we die tegenwoordig kennen.

Cassettebandjes waren lange tijd populair, tot op gegeven moment de CD aan populariteit begon te winnen. Zeker toen deze de mogelijkheid begonnen te bieden om beschreven te worden was het snel gedaan met het bandje.

De opkomst van de MP3 was dan nog de laatste nagel in de doodskist.
Tenminste...

Tapes, toppunt van nostalgie

Het heeft bij de cassette wat langer geduurd dan bij de langspeelplaat, maar ook hier begint de populariteit langzaam maar zeker weer toe te nemen. Een belangrijke reden hiervoor is natuurlijk wel het nostalgische gevoel dat muziek luisteren op een bandje met zich meebrengt.

Het is ook een relatief makkelijke manier van muziek luisteren. Bandje in uw walkman, koptelefoon aanzetten en klaar bent u. Goed, dat u dan wel steeds nieuwe batterijen moet kopen of de oude moet opladen, nemen mensen dan maar voor lief.

Het gebruik van cassettes werd nog eens extra aangewakkerd doordat in de populaire Hollywood-film Guardians of the Galaxy een walkman een belangrijke rol speelde.

Waarom zou u nu nog cassettebandjes gebruiken?

U vraagt zich misschien toch af waarom mensen nu nog bandjes zouden willen gebruiken? Op een telefoon kunt u tegenwoordig ook muziek luisteren - met de beschikking over veel meer liedjes en zonder de noodzaak nieuwe batterijen te moeten kopen.

Toch heeft het bandje nog steeds iets aantrekkelijks. Veel mensen vinden muziek simpelweg beter klinken als deze op een audiotape staat.

Analoge muziek heeft een iets warmere klank dan een liedje dat u op een telefoon afluistert. Daar komt bij dat het bandje als product ook iets moois heeft. U zet de muziek erop, schrijft een leuke titel op de voorkant en geeft het bandje aan iemand aan wie u nieuwe muziek wil laten luisteren.

Er zijn inmiddels genoeg middelen te vinden om muziek van een computer op een tape te zetten, alhoewel het natuurlijk eigenlijk mooier is om dit op de traditionele manier te
doen: van radio opnemen, of direct vanaf een langspeler.

De toekomst van de tape

Er zijn enkele fabrikanten die nog steeds tapes op de markt brengen, maar er zijn ook steeds meer muzikanten die hun muziek op tape uitbrengen. Zij waarderen de nostalgie van de tape, gekoppeld aan het gemak waarmee je een bandje in een walkman doet en deze afspeelt. Zo zal het cassettebandje binnen een niche zijn populariteit gerust wel behouden.

Naar boven