Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Nuttige informatie over afstandsbedieningen

  • Wat zijn radiografische afstandsbedieningen?

  • Meerkanaals afstandsbedieningen

  • Modelbouw van afstandsbediening: zendfrequentie en ISM-band

  • Pistoolgreep, bureau en handafstandsbedieningen

  • Uitgebreide accessoires voor radiobesturingen en modelvoertuigen

  • Overige accessoires en uitbreidingen voor modelvoertuigen

  Wat zijn radiografische afstandsbedieningen?

  Radiografische afstandsbedieningen

  Een radiografische afstandsbediening wordt gebruikt wanneer een technisch apparaat op afstand wordt bediend met behulp van radiosignalen. De term is klassiek verbonden met het gebruik bij het maken van modellen en gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. Het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de besturingseenheid waarmee modelauto's, vliegtuigen, helikopters en andere voertuigen worden bestuurd binnen een vooraf bepaald afstandsbereik.

  De functionaliteit van de radiografische afstandsbediening zorgt ervoor dat de piloot schakelaars en hendels bedient, die door de geïntegreerde zender van de besturingseenheid in radiosignalen worden omgezet en naar de ontvanger worden gestuurd. Deze decodeert de signalen en stuurt ze naar de bedieningselementen van het modelvoertuig, waar ze met behulp van elektromagnetische aandrijvingen (bijv. Servo's) worden omgezet in mechanische posities zoals roerstanden of hendelstanden. Typische voorbeelden van dergelijke bedieningsfuncties zijn het roer op het schip, de besturing van de auto, de gashendel op de verbrandingsmotor en de lift in het vliegtuig.

  Meerkanaals afstandsbedieningen

  Radiografische afstandsbedieningen

  Het aantal apparaten of functies dat kan worden bediend, is een van de elementaire eigenschappen van een radiografische afstandsbediening. Een afstandsbediening die alleen de snelheid en rijrichting van een model (bijvoorbeeld een auto) kan regelen en dus maar twee functies heeft, wordt een 2-kanaals afstandsbediening genoemd. Met een 8-kanaals afstandsbediening kunnen acht functies of acht "apparaten" worden bediend. Bij gebruik van een radiografische afstandsbediening is het belangrijk op te merken hoeveel functies deze moet bedienen. Het is belangrijk dat de term "kanaal" niet wordt verward met het radiokanaal, dwz een deelfrequentie die tegenwoordig vaker een "slot" wordt genoemd.  

  Modelbouw van afstandsbediening: zendfrequenties en ISM-band

  In Duitsland zijn de frequentiebereiken 27 MHz, 35 MHz en 40,6 MHz bedoeld voor radiotransmissie bij modelbouw, waarbij het 35 MHz-bereik alleen voor vliegtuigen mag worden gebruikt. De ISM-frequentiebereiken 433 MHz en 2,4 GHz zijn ook toegestaan. ISM staat voor "industrieel, wetenschappelijk, medisch" en duidt frequentiebereiken aan die zonder vergunning en goedkeuring kunnen worden gebruikt voor toepassingen in de industrie, wetenschap, geneeskunde, maar ook in huiselijke en andere gebieden voor het gebruik van hoogfrequente apparaten.

  Met name de 2,4 GHz-technologie vertegenwoordigt een aanzienlijke sprong in kwaliteit, omdat de transmissiecapaciteit minstens 68 keer hoger is dan de 35 MHz-frequentie, waardoor veel meer veiligheidsverhogende oplossingen mogelijk zijn door middel van speciale coderingsprocessen. Hierdoor wordt een hoge mate van onderlinge storingsvrijheid bereikt tussen gebruikers op dezelfde deelfrequentie.

  Met het inbindproces wordt een duidelijke toewijzing tussen zender en ontvanger gerealiseerd. De ontvanger is met de zender verbonden door een zendernaam, de Globally Unique Identifier, en reageert niet op signalen van andere zenders op dezelfde deel- of slotfrequentie. Dit voorkomt de facto dat de stuursignalen van verschillende eenheden elkaar in de weg zitten.

  Met het chipping-proces wordt elk verzonden stukje informatie opnieuw onmiskenbaar gecodeerd. Dit betekent dat pulsen van andere bronnen niet op dezelfde deel- of slotfrequentie worden herkend.

  De 2,4 GHz-band biedt nog meer voordelen. 79 differentieerbare kanalen zijn mogelijk, er zijn geen lange antennes nodig en het radiobereik kan aanzienlijk worden vergroot.

  Pistoolgreep, bureau en handafstandsbedieningen

  Afstandsbedieningen met pistoolgreep worden door hun ontwerp vastgehouden als de greep van een pistool - vandaar de naam. Ze worden vaak gebruikt in wedstrijd- en professionele gebieden voor RC-modelauto's en bij de bouw van scheepsmodellen en hebben ten minste twee transmissiekanalen. Afstandsbedieningen met pistoolgreep worden vaak gebruikt met draadloze 2,4 GHz-technologie.

  Console en handbediende afstandsbedieningen worden voornamelijk gebruikt om helikopters en oppervlaktevoertuigen te besturen. Handzenders moeten tijdens de operatie worden vastgehouden. Hij wordt met de duim bediend en is beduidend minder gevoelig in vergelijking met afstandsbediening vanaf het bureau. Ingewikkelde manoeuvres die veel tact vereisen, zijn veel moeilijker uit te voeren met een handafstandsbediening.

  De consolevariant verschilt voornamelijk van de handafstandsbediening doordat een riem met een houder voor een handafstandsbediening om de gebruiker wordt vastgemaakt. Dit betekent dat de bedieningseenheid direct op de heup rust. De stokjes zijn met meerdere vingers vast te pakken. Dit maakt een gevoeliger bediening van de bedieningselementen mogelijk. Console-afstandsbedieningen worden vaak gebruikt op scheepsmodellen.

  Wat betreft de gebruikte frequenties verschillen pistoolgreep en hand- of bureauafstandsbedieningen niet. 

  Uitgebreide accessoires voor radiobesturingen en modelvoertuigen

  Telemetrie

  De term telemetrie staat voor de overdracht van sensormeetwaarden - bijvoorbeeld naar een afstandsbediening. Regeleenheden die zijn uitgerust met een display, lezen de ontvangen gegevens uit en geven deze weer in kengetallen.

  Voor effectief gebruik wordt gestreefd naar een zo helder mogelijke telemetrie, zowel in de pure hobby-modelbouw als in competitie. Telemetrische verbindingen geven indicaties van defecten aan de binnen- en buitenkant van een model. Hierdoor kunnen foutenbronnen snel worden geanalyseerd en verholpen.

  Afstandsbediening antenne

  Modelvoertuigen die op afstand kunnen worden bestuurd, hebben een zender en ontvanger nodig, evenals een antenne voor het verzenden van stuurpulsen. Bij aankoop van een afstandsbediening wordt meestal een antenne meegeleverd. Vervangende antennes kunnen worden gekocht als een upgrade nodig is voor een groter bereik of een meer permanente verbinding. Let bij het kopen op de compatibiliteit met de afstandsbediening en het modelvoertuig.

  Startsets

  Kits op instapniveau bevatten meestal alles wat nodig is voor de goede werking van een afstandsbediening. Ze zijn zowel geschikt voor gebruikers met basiskennis als voor complete nieuwkomers. De leveringsomvang dient in ieder geval alle benodigde batterijen, een afstandsbedieningssysteem, een oplader en instructies te bevatten.

  Overige accessoires en uitbreidingen voor modelvoertuigen

  Modelvoertuigen kunnen worden uitgebreid met een breed scala aan aanvullende modules. Er zijn bijvoorbeeld stappenschakelaars voor voertuigen en afstandsbedieningen of kabelmanagementoplossingen. Sensoren voor uitgebreide telemetrie zijn beschikbaar, evenals batterijen, zendermodules, antennebescherming en stabilisatiesystemen.