Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Waterbesparing beschermt het milieu en verlaagt de kosten

  Water is het belangrijkste voedsel. Het is belangrijk voor onze gezondheid en persoonlijke hygiëne. We koken, wassen en reinigen ermee. Dieren en planten zijn net zo afhankelijk van water als de industrie. Een derde van het water dat alleen al in particuliere huishoudens wordt verbruikt, wordt elke dag door het toilet gespoeld:  dat is meer dan 40 liter water. De rest wordt voornamelijk gebruikt voor douchen of baden, handen wassen, wasmachines, vaatwassers en het besproeien van bloemen.

  Het directe drinkwatergebruik in het huishouden vormt slechts het kleinste deel van het waterverbruik. Indirect is het verbruik per hoofd van de bevolking vele malen hoger: voor de productie van levensmiddelen en industriële goederen, ambachten, handel en diensten zijn grote hoeveelheden water nodig.

  Zelfs kleine veranderingen kunnen het waterverbruik verminderen zonder aan comfort in te boeten.


  Waarom is waterbesparing zo belangrijk?

  Ongeacht het tariefgebied en het tarieftype kennen de drinkwatertarieven slechts één richting: ze gaan steil omhoog. Op het eerste gezicht is het waterverbruik niet zo belangrijk als elektriciteit en verwarming als het gaat om nevenkosten in de particuliere sector en de exploitatiekosten van commerciële bedrijven. Naast de zuivere aankoopkosten voor drinkwater zijn er echter ook de kosten voor afvalwater en, in het geval van warm water, hoge kosten voor de produktie van warm water.

  Vooral de energiekosten voor de productie van warm water vallen op: deze zijn gemiddeld vele malen hoger dan de verlichtingskosten.

  Daar komen de rioolkosten nog bij. Zij worden berekend op elke kubieke meter verbruikt drinkwater en zijn hoger dan de kosten van de waterwinning zelf. U betaalt dus tweemaal voor uw water: eenmaal voor het water dat uit de kraan komt, en eenmaal voor het water dat als afvalwater in de riolering terechtkomt.


  Volgens het bevoegde federale ministerie is het dagelijkse verbruik van stromend water in een gemiddeld huishouden als volgt opgebouwd:

  Gemiddeld waterverbruik van een huishouden 
  Baden, douchen en lichaamsverzorging 50,00 Liter 40%
  Doorspoelen toilet 37,50 Liter 30%
  Wasmachine 16,25 Liter 13%
  Vaatwasser 8,75 Liter 7%
  Schoonmaken en tuin 7,50 Liter 6%
  Eten en drinken 5,00 Liter 4%

  Hoewel de cijfers van huishouden tot huishouden enigszins verschillen, is het meteen duidelijk dat slechts twee gebieden 70% van het water verbruiken.

  Ook douchen, persoonlijke hygiëne en toiletspoeling bieden een groot besparingspotentieel in bedrijven.

  Het zijn vaak de kleine dingen die de hoge kosten drukken en echt geld besparen.

  Daarom hebben we een aantal eenvoudige trucs en de beste tips voor u op een rijtje gezet.


  Helpt waterbesparing het milieu?

  Nederland is een waterrijk land en watertekort is tot nu toe geen groot probleem geweest. Het is echter al duidelijk geworden dat door de opwarming van de aarde en de klimaatverandering het drinkwater in sommige regio's schaars zal worden, vooral in de warme maanden. Bewust en zuinig omgaan met water beschermt uw portemonnee en het milieu, verbruikt minder energie en stelt de drinkwatervoorziening voor de toekomst veilig. Bovendien verbetert een laag waterverbruik uw ecologische voetafdruk.

  Tip: Vanuit waterbesparings- en milieuoogpunt kan het de moeite waard zijn om een oudere wasmachine of vaatwasser te vervangen door moderne apparaten die minder water en energie verbruiken.


  Hoe kan water worden bespaard bij het douchen en handen wassen?

  Water besparen is bijzonder eenvoudig als het gaat om de dagelijkse lichaamsverzorging. Neem een douche in plaats van een volledig bad. Voor een volledig bad heeft u gemiddeld twee keer zoveel warm water nodig als voor een douche.

  Douchesystemen

  De grootste post in het waterverbruik is baden, douchen en persoonlijke hygiëne. Het is waar dat het aantal werknemers dat vanwege hun werk in het bedrijf moet douchen tamelijk beheersbaar is. Maar bij sterk vervuilende activiteiten, zoals afvalinzameling of rioolreiniging, moeten bedrijven zorgen voor geschikte douchefaciliteiten.

  Het is ook waar dat douchen veel minder water verbruikt dan baden. Toch moet er bij de douchekop op worden gelet dat het water door kleine sproeiers fijn wordt verneveld.

  Dit optimaliseert de douche-ervaring en vermindert het waterdebiet aanzienlijk. Sommige fabrikanten wijzen zelfs expliciet op het lage waterverbruik van hun waterbesparende douchekoppen.

  Naar de douchesystemen >>

  Waterbespaarder en waterstopper

  In tegenstelling tot douchen is handen wassen een activiteit die iedereen doet tijdens het werk en ook in het dagelijks leven. En ze doen het meerdere keren per dag. Voor een groot personeelsbestand met veel werknemers betekent dit een aanzienlijke hoeveelheid water die wordt verbruikt.

  Als je dan bedenkt hoe vaak schoon drinkwater ongebruikt uit de kraan in de afvoer loopt, besef je al snel het besparingspotentieel. Het personeel erop wijzen het water niet onnodig lang te laten lopen is één mogelijkheid. Het is beter om zogenaamde economy nozzles te gebruiken. In tegenstelling tot conventionele beluchters produceren waterbesparende sproeiers een echt "volle" waterstraal. En met veel minder water. Intuïtief wordt de kraan niet meer zo ver opengedraaid, waardoor het debiet afneemt. Waterstoppers die de waterstraal volledig onderbreken, bijvoorbeeld bij het inzepen van handen, werken nog beter.

  Bekijk de waterbespaarders en waterstoppers >>


  Hoe kan water worden bespaard bij het doorspoelen van het toilet?

  Een grote post in het dagelijkse waterverbruik is het doorspoelen van het toilet. Met een stopknop op de stortbak of een tweeknopsspoeling halveert u de hoeveelheid stromend water ongeveer.

  Met een regenwaterreservoir of een eigen waterput kunt u nog meer besparen op de stortvloed voor het toilet. Voor het doorspoelen van het toilet en het besproeien van de tuin volstaat servicewater dat niet van drinkwaterkwaliteit is.

  Als u de eigen waterbron van het huis of bedrijf of opgevangen regenwater wilt gebruiken voor het toilet, hebt u een huishoudelijk waterleidingnet of watervoorzieningssysteem nodig. De automatische pomp met gekoppelde druktank transporteert het bedrijfswater van de regenput, de verzameltank of de put naar de reservoirs en naar de tappunten in de tuin.

  Naar de watervoorziening  >>


  Hoe kan worden bespaard op warm water?

  Een te hoge temperatuur voor warm water verbruikt onnodig veel energie. Met elke graad minder op de verwarming, boiler of doorstroomwaterkoker verlaagt u de kosten en beschermt u het klimaat. Volgens studies van Stiftung Warentest is 60 graden optimaal voor een betrouwbare bescherming tegen infecties, zoals legionella.

  Bij centrale waterverwarming moet er zo weinig mogelijk koud water ongebruikt uit de leiding lopen. Tegen de tijd dat het warme water eindelijk de kraan bereikt, lopen enkele liters van het beste drinkwater door de afvoer. Dit zou niet het geval moeten zijn. Door een circulatiepomp te gebruiken, kunt u de tappunten steeds van warm water voorzien. De circulatie van het verwarmde drinkwater bespaart water en zorgt voor extra comfort en hygiëne in keuken en badkamer. De constante circulatie kan echter gemakkelijk te veel energie verbruiken. Het water in het circuit moet de klok rond worden verwarmd en gepompt, wat voortdurend energie verbruikt en elektriciteit kost. De slimme oplossing is een circulatiecontrole. Hij schakelt de circulatiepomp automatisch uit wanneer deze niet nodig is.

  Naar de circulatiepompen >>

  Hoe kunt u water besparen in de tuin?

  De groene ruimte rond het bedrijf en voor het entreegebied is niet alleen een ideaal boegbeeld. De verzorgde buitenkant is ook bepalend voor de eerste indruk. Daarom moet alles hier goed onderhouden en in orde zijn. In de hete en droge zomermaanden is water geven vaak onvermijdelijk. Vooral omdat de planten niet permanent beschadigd mogen worden door de droogte.   

  Tuinbewateringssystemen

  Veel is niet altijd goed. Vooral bij het besproeien van groenvoorzieningen is het belangrijk de juiste dosering te gebruiken. Het kostbare drinkwater mag natuurlijk niet ongebruikt in de bodem wegsijpelen.

  Daarom zijn er eenvoudig te installeren irrigatiesystemen die de bodem van de planten gericht en naar behoefte vochtig houden. Naast waterbesparing heeft u nog een ander voordeel: zonder verdere interventie en zelfs tijdens vakanties worden uw planten betrouwbaar en spaarzaam van water voorzien.

  Naar de tuinbewateringsystemen >>


  Irrigatie regelaars

  Als kant-en-klare tuinberegeningssystemen te klein zijn, kunnen irrigatiesystemen op maat uitkomst bieden.

  U kunt een perfect gecoördineerd irrigatiesysteem samenstellen op basis van uw individuele behoeften en de plaatselijke omstandigheden. Een slim irrigatiecontrolesysteem zorgt vervolgens voor de goed gedoseerde watertoevoer.

  Zo kunt u zelfs uitgestrekte groenzones met een groot aantal verschillende planten effectief en economisch van het noodzakelijke water voorzien. U kunt specifiek bepalen wanneer, waar en hoeveel water moet worden gegeven.

  Naar de irrigatiesystemen >>