Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Interessante feiten over tandwielen, motorrondsels en kegelwielen

  In deze categorie van technische modelbouw vindt u op uw modellen werktuigbouwkundige accessoires zoals tandwielen, motorrondsels, kegelwielen en wormwielstellen voor versnellingsbakken. De mogelijke toepassingen zijn divers en variëren in modelbouw van functionele voertuigen, treinen, vliegtuigen en schepen tot prototypes, bijvoorbeeld van machines of van rotoren op windmolens tot kleine alledaagse helpers met praktische automatiseringsprocessen. Tandwielen worden bijvoorbeeld gebruikt om kleine uurwerken te maken.

  • Wat zijn versnellingen?

  • Welke versnellingsbakcomponenten zijn er voor modelbouw?

  • Hier vindt u verdere tips en informatie

  Wat zijn versnellingen?

  Versnellingsbakken vormen elementen die bewegingsveranderingen veroorzaken. Meestal wordt er een kracht overgebracht en wordt de bewegingsrichting veranderd.

  • Versnellingsbakken werken mechanisch.

  • Je hebt een aandrijving (motor) nodig die energie voedt.

  • Deze energie wordt aan de outputzijde omgezet in een voordeel van de werkende machine.

  Onze praktische tip

  Versnellingsbakken hebben een invoer- en een uitvoerzijde. Tussendoor wordt de toegevoerde energie omgezet in een arbeidsvoorwaarde. Hier vindt u aandrijfriemen voor het overbrengen van aandrijfenergie naar de machine!

  Welke versnellingsbakcomponenten zijn er voor modelbouw?

  Tandwieltechnologie wordt geïmplementeerd met mechanische componenten. De markt voor modelcomponenten biedt bijna alles wat ook voor grote machines wordt gebruikt. In onze winkel vinden modelbouwers, hobbyisten, maar ook commerciële ontwerpers van prototypes en miniatuurgebouwen wat ze zoeken.

  Versnellingen en accessoires

  Tandwielen, ook wel cilindrische tandwielen genoemd, zijn de meest gebruikte tandwielen. De vertanding bevindt zich aan de buitenrand van het wiel. Het rechte tandwiel past in zijn tegenwiel. De assen van beide tandwielen lopen parallel in het tandwiel. Tandwielen, dubbele tandwielen en gebogen tandwielen zijn ook mogelijk.

       

  Rechte-tandwieloverbrenging

  Stalen tandwiel

  zijn populair vanwege hun eenvoudige ontwerp, dat slechts een paar bewegende delen vereist, en vanwege hun hoge efficiëntie, aangezien de kracht mechanisch wordt overgebracht wanneer de tanden van twee tandwielen in elkaar grijpen. Aan de andere kant zijn de nadelen de structureel kleine overbrengingsverhoudingen en de relatief luidruchtige werking wanneer alle tanden afzonderlijk aangrijpen.

  Stalen tandwielen

  zijn gemaakt van metaal en daardoor bijzonder robuust. Ze zijn geschikt voor functionele modelmachines, terwijl plastic en houten tandwielen in miniatuurreplica's meestal alleen de visuele indruk van de originelen imiteren. Stalen tandwielen worden ook gebruikt bij de creatieve ontwikkeling van prototypes van tandwielen of voor de simulatie van industriële processen, evenals in uurwerken.

  Gear combinaties

  Gear combinatie

  bestaat uit een groter en een kleiner tandwiel met een verschillend aantal tanden. Beiden zijn in één stuk gegroepeerd en hebben daarom dezelfde rotatieas.

  Versnellingsbereik

  Gear assortimenten

  bevatten meestal meerdere versnellingen die in een of meer tandwielaandrijvingen kunnen worden ingebouwd. De tandwielen van de basisbehoeften voor hobbyisten zijn voornamelijk gemaakt van plastic of hout en zijn daarom geschikt voor experimenten met goedkope modelgebouwen die snel kunnen worden gebruikt met een beetje lijm.

  Tandbeugels

   zijn stangen met tandwieluitlaten waarop een tandwiel heen en weer kan bewegen. Deze koppeling wordt tandheugel genoemd.

  Trouwens: echte tandradtreinen rijden ook op rekken. Vanwege hun speciale formaat en lengte worden deze spalken genoemd.

  Rekken voor modelbouw

  Zoektip: Tandriemoverbrengingen bestaan uit een tandwiel en een riem die in elkaar grijpen. Het bekendste toepassingsvoorbeeld is de ketting op de fiets. Je vindt het in onze modelwinkel

  • Distributieriemen en V-snaren hier

  • Tandriemschijven hier
  Kegeltandwiel module

  Conische tandwielen

  De krachtoverbrenging in kegelwielkasten wordt uitgevoerd door kegelwielen. Ze zenden koppels en draaibewegingen uit. Omdat de in- en uitgaande assen onder een hoek ten opzichte van elkaar staan, worden versnellingsbakken met conische tandwielen ook wel haakse tandwielkasten genoemd.

  Motorpignon

  Motorpignon

  Bij gebruik van een tandwielpaar neemt de kleinere versnelling meestal de aandrijving over. De kleinere versnelling wordt een rondsel genoemd - vandaar de naam als een motorrondsel. Het motorrondsel brengt het vermogen van de aandrijfzijde over op een grotere versnelling, die de bewegingsrichting en meestal ook de translatie, d.w.z. de afstand tussen de tandranden, van het kleine rondsel naar het grotere tandwiel verandert.

  Tip: U vindt hier in onze winkel schroefvergrendelingen voor het bevestigen van de stifttap van een motorrondsel

  Wormwiel sets

  Wormwielreductoren behoren tot de wormwielreductoren. Ze bestaan uit een schroefvormige worm en het wormwiel - een tandwiel dat in de worm grijpt. Of het tandwiel de worm aandrijft of omgekeerd, hangt af van de praktische toepassing. Wormwielsets in onze winkel bevatten zowel de worm als het bijbehorende wormwiel.

  Smeermiddelen die versnellingsbakken relatief slijtvast laten werken vindt u hier in onze winkel!

  Meer tips & informatie

  In de Conrad Electronic Model & Model Railway Club kunt u deskundig advies krijgen van bewezen experts.

  Andere voordelen van clublidmaatschap bij onze model- en modelspoorclub:

  • Kortingen op alle artikelen

  • snellere levering

  • langere garantieperioden

  Als clublid heb je de mogelijkheid om te bellen als je alleen zit. Onze leden worden regelmatig uitgenodigd voor fabrieksbezoeken en andere evenementen.  


  Er is ook een gratis clubblad voor modelbouwfans. Daar vindt u praktische tips voor modelbouw en kunt u ook gratis advertenties plaatsen voor gelijkgestemden.