Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Een server bestaat in wezen uit een of meer harde schijven die niet in het werkstation of het werkstation zijn geïnstalleerd, maar een eigen (centrale) locatie hebben. Een server kan zich in hetzelfde kantoor bevinden, op dezelfde verdieping, maar ook op afstand op het bedrijfsterrein, in andere steden of landen. Bij Conrad vindt u verschillende servers voor verschillende doelen. Ook accessoires en toebehoren voor servers kunt u eenvoudig bij ons bestellen.

  Wat is een server?

  Een server levert diensten voor computertechnologie in IT-systemen. De cliënt, d.w.z. de computer van de gebruiker, heeft toegang tot deze dienst. Een server bestaat in wezen uit een of meer harde schijven die niet in het werkstation of het werkstation zijn geïnstalleerd, maar een eigen (centrale) locatie hebben. Een server kan zich in hetzelfde kantoor bevinden, op dezelfde verdieping, maar ook op afstand op het bedrijfsterrein, in andere steden of landen. Gebruikers hebben toegang tot de gegevens op het netwerk vanaf hun pc's als ze over de juiste autorisatie beschikken. Toegang krijgen tot de gegevens is uiteindelijk niets meer dan het ophalen van inhoud van een server.

  Servers in kantooromgevingen beheren meestal de gegevens van een team, een afdeling of een bedrijf, vooral wanneer verschillende medewerkers tegelijkertijd aan een project werken. Toepassingen (programma's) kunnen ook door de server worden geleverd, zodat bijvoorbeeld niet op elk afzonderlijk werkstation een tekstverwerker of een grafisch programma hoeft te worden geïnstalleerd. Dit bespaart middelen. Tegelijkertijd vereenvoudigen servers de back-up van gegevens omdat niet elke medewerker een back-up van zijn inhoud hoeft te maken. De data is gebundeld op een centrale locatie en toegankelijk voor alle betrokken medewerkers. De serverbeheerder maakt een back-up van de gegevens in een back-up voor het hele bedrijf.

  Servers staan vaak opgesteld in afzonderlijk beveiligde ruimtes. In veel gevallen bevinden ze zich in zogenaamde serverracks, die zijn voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen en extra koelapparatuur. Rackservers zijn meestal ontworpen in de 19-inch standaard, maar op dergelijke locaties kunnen ook zogenaamde tower-servers worden opgezet. Servers draaien normaal gesproken 24/7, wat hoge eisen stelt aan de prestaties van de harde schijven en de operationele veiligheid van de serversoftware. Een betrouwbare stroomvoorziening is belangrijk. Daarom zijn servers vaak aangesloten op noodvoeding (UPS).

  Eenvoudiger serveroplossingen zijn bijvoorbeeld USB-harde schijven die zijn aangesloten op de WiFi / LAN-router van een thuis- of klein kantoornetwerk (trefwoord NAS). Met SSD-harde schijven kunnen ook grotere hoeveelheden gegevens gemakkelijk worden opgeslagen en geopend. Het plaatsen van de router op een veilige locatie zorgt ook voor een relatief hoge standaard op het gebied van gegevensbeveiliging. De router beheert de harde schijf. Moderne routers bieden ook een cloudservice, wat betekent dat u overal ter wereld toegang heeft tot de harde schijf die op de router is aangesloten. Dit gebeurt meestal via een app op een mobiel apparaat. Toegang tot desktopcomputers is mogelijk via de webbrowser. Moderne servers zijn schaalbaar en kunnen dus aangepast worden aan de benodigde opslagcapaciteit. Hiervoor wordt hardware en (handmatig of automatisch) software toegevoegd.

  Hoe werkt een server?

  De server zelf is een krachtige computer die grote opslagcapaciteiten op harde schijven beheert. Dienovereenkomstig hebben servers een besturingssysteem met CPU's en een systeem harde schijf, waarmee de interne pc-functionaliteit is verzekerd en de server harde schijven worden bestuurd. Naast de klassieke Windows-server zijn er speciale besturingssystemen voor servers ontwikkeld. Bijvoorbeeld DiskStation Manager (DSM) als een intuïtief, webgebaseerd besturingssysteem van Synology.

  De individuele werkstationcomputers zijn via het netwerk met de server verbonden. Wired Local Area Networks (LAN) komen veel voor in bedrijfsnetwerken. Er zijn gestandaardiseerde regels voor de communicatie tussen server en client: het netwerkprotocol. Met de beheerinterface, meestal browsergebaseerd, kan de serverbeheerder gebruikersrechten toewijzen of weigeren om de inhoud te gebruiken. Hiervoor worden gebruikersaccounts aangemaakt en beheerd. Binnen de accounts kunnen quota worden gedefinieerd, die de beschikbare opslagruimte voor een gebruiker definiëren.

  Servers worden onderscheiden naar functie. Twee voorbeelden: Een bestandsserver levert alleen gegevens voor een specifieke gebruikersgroep. Printerservers maken het gebruik van een printer vanaf meerdere pc's mogelijk.

  Belangrijke technische voorwaarden met betrekking tot servers

  Er zijn verschillende technische termen rondom servers:

  DNLA

  De afkorting van Digital Living Network Alliance staat voor een vereniging van computerfabrikanten en consumentenelektronicabedrijven. Gemeenschappelijke richtlijnen regelen het samenspel van componenten van huiselektronica die in het thuiscomputernetwerk kunnen worden geïntegreerd. Dit zorgt voor het afspelen van multimedia-inhoud.

  Cloud

  Het Engelse woord voor "cloud" is de naam voor een externe server. Een deel van de opslagruimte is daar vaak gratis. Wie meer nodig heeft, moet daarvoor betalen, meestal in de vorm van abonnementen. Aanbieders zijn onder meer Apple, Google, Microsoft en Amazon. Een andere bekende cloudservice is de Dropbox. De in een cloud opgeslagen bestanden kunnen in principe overal met wachtwoordbeveiliging worden bewerkt of gedeeld. Cloudtechnologieën helpen opslagruimte op eindapparaten te besparen, vooral met muziek en afbeeldingsbestanden op tablets of smartphones.

  RAID-Systemen

  Verschillende configuraties van gekoppelde harde schijven worden samengevat onder de term RAID (Redundant Array of Independent Disks). Het RAID-niveau wordt geïdentificeerd door een nummer. Een hardeschijfcontroller in de server regelt de distributie van de gegevens. RAID-systemen vereisen regelmatige back-up.

  Dedicated Server

  De term "toegewijd" komt van het Engelse woord dedicated en betekent "toegewijd" of "toegewezen". Deze servers hebben een specifieke taak of een enkele gebruiker. De prestaties en het werkgeheugen kunnen worden aangepast aan de vereiste prestaties. De hardware hiervoor bevindt zich meestal in datacenters.

  Interessante feiten over NAS

  De afkorting NAS staat voor Network Attached Storage, vrij vertaal "opslag aangesloten op het netwerk", oftewel een andere naam voor opslag die in het netwerk is geïntegreerd. NAS worden voornamelijk gebruikt in thuisnetwerken omdat ze eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn. In feite kunnen NAS-servers worden ontworpen voor zeer grote hoeveelheden gegevens. Hiervoor zijn meerdere harde schijven in een NAS-behuizing geïnstalleerd.

  Klassieke NAS-servers met ingebouwde harde schijven bieden alles wat u van een extra opslaglocatie in het netwerk mag verwachten. Afhankelijk van het model bieden ze meerdere TB opslagruimte en kunnen ze vanaf de pc als opslaglocatie worden gebruikt. Afhankelijk van de configuratie hebben NAS-systemen zeer snelle LAN-verbindingen en bieden ze ook tal van verbindingen voor monitoren en USB-apparaten.

  NAS-servers kunnen niet alleen worden gebruikt als klassieke opslag voor grote hoeveelheden foto's of belangrijke documenten. Als ze RAID-compatibel zijn, kunnen verschillende harde schijven aan de binnenkant logisch en systematisch aan elkaar worden gekoppeld. RAID 1, waardoor de harde schijf continu gespiegeld kan worden, is bijzonder populair.

  Onze tip

  Werken met netwerken en cloud systemen is erg handig, maar veiligheid bij het omgaan met gegevens mag niet worden verwaarloosd. Bij het wijzigen van medewerkers op een computer is het raadzaam om nieuwe toegangsgegevens toe te wijzen.

  FAQ - meestgestelde vragen

  Hoe installeert u een NAS-Server?

  Een NAS-server dient als opslagmedium in het netwerk. Daarom moet het altijd via de router van het thuisnetwerk worden ingesteld. Als apps voor toegang moeten worden gebruikt, moeten ze ook voor het netwerk worden aangepast.

  Welke harde schijven passen in een NAS-server?

  Omdat harde schijven in een NAS (vooral in RAID-modus) gedurende een zeer lange periode in gebruik zijn, is niet elke versie geschikt voor installatie. Voordat u iets bestelt, moet u ervoor zorgen dat compatibiliteit met uw eigen NAS is gegarandeerd, anders kunnen er storingen en mogelijk gegevensverlies optreden. Er zijn speciale NAS-harde schijven die zijn ontworpen voor continu gebruik en dus voor hoge belastingen.

  Wat kost een NAS?

  De prijsklasse voor NAS-servers is relatief groot. Beginners zullen solide modellen vinden met harde schijfgroottes die voldoende zijn voor een klein huishouden in het bereik van drie cijfers. Professionele gebruikers die bedrijfsgegevens of zeer grote hoeveelheden gegevens willen beheren, gebruiken daarentegen NAS-oplossingen in het viercijferige bereik. De prijs van een NAS heeft voornamelijk invloed op de opslagcapaciteit en speciale functies zoals software en back-upprogramma's.