Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

    

  Wetenswaardigheden te spoelen en verlagen

  • Opbouw en werking van de onderdelen

  • Waar worden spoelen en smoorspoelen geplaatst?

  • WAS moet bij de aanschaf worden gelet?

  • Conclusie:

   

  Opbouw en werking van de onderdelen

  Eenvoudige spoelen bestaan uit een koperdraad , de vaak zo wordt gewikkeld, dat de windingen dicht bij elkaar liggen . Hij mondt uit aan beide uiteinden in twee contacten, waarmee de spoel in de stroomkring wordt aangesloten.

  Wordt een stroom naar de spoel voortgebracht, dan ontstaat om de gewikkelde geleider een meervoudige uberlagerndes magneetveld , het afhankelijk van de afmetingen, de stroom en het aantal draden van de solenoïde is. Hoe meer windingen op zo een krappe ruimte naast elkaar liggen, des te meer overlapt het magneetveld van de afzonderlijke geleiders en des te groter het veld getelde de spoel. Men spreekt ook van een hogere inductie van de spoel .

  Dit fenomeen heet zelfs inductie en kan vaak worden toegepast. Wordt ongeveer stroom naar de spoel aangemaakt, bouwt deze eerst uw magnetisch veld op, voordat u de stroom doorstuurt. Wordt een stroom op een stroomcircuit met ingebouwde inductiviteit voortgebracht, dan ontstaat in de spoel een inductiespanning van , veroorzaakt door de zelfs inductie van de spoel. Deze spanning is afhankelijk van de wijziging van de stroom en de inductie van de spoel. Hij is zijn oorspronkelijke, dus van de aangelegde spanning, gesprek gericht en zorgt daarmee ervoor dat de stroom in het circuit mag niet plotseling, maar langzaam ansteig t. Net wijze gaat het bij een dalend stroom. De stroom valt niet radicaal af, maar daalt gelijkmatig. Bij wisselstroom met voortdurende spanning verandering heeft een spoel zo als inductieve weerstand , die voor een faseverschuiving zorgt, waarbij de stroom van de spanning na schiet.

  De inductie van de spoel en daarmee de sterkte van het effect zijn daarbij van meerdere factoren afhankelijk. Hiertoe behoren naast het aantal windingen en de massa van de spoel ook het materiaal in het binnenste van de component. Vaak wordt de draad om een ferromagnetisch, dus magnetisierbares materiaal gewikkeld. Dit is meestal ijzer, maar ook om bijvoorbeeld zink worden gebruikt. Dit verhoogt de inductiviteit in vergelijking met een zogenaamde lucht spoel die zonder een dergelijke Kern nodig heeft. Er zijn dus minder windingen nodig, WAS de kosten verlaagd. Bij hoge wisselstroom frequentie of een hoge stroomsterkte kan een spoel met Kern echter "satureren" . Dit zorgt ervoor dat de Kern zijn werking en aantrekkelijkheid en de inductie sterk daalt. Het voordeel van lucht spoelen ligt dus dat uw inductiviteit altijd constant is.

  De inductie is dus een compacte samenvatting van de elektrische eigenschappen een spoel en combineert al deze eigenschappen als een waarde. Het zorgt daarmee voor een eenvoudige vergelijkbaarheid.

  Naast de zelf inductie kan ook een externe inductie worden veroorzaakt. Worden twee spoelen naast elkaar gehouden en aan een van beide een stroom voortgebracht, dan kan bij de andere plunjer een induzierter stroom meten. Dit effect kan zowel voor het draadloos overbrengen van stroom, zoals bij het inductieve laden van auto's of voor het omvormen van stroom op lagere of hogere spanningen worden gebruikt.

  Bovendien zijn er verschillende vormen van inductiviteiten. Er zijn zowel ronde gewikkelde ringkern spoelen als staaf spoelen , waarbij de draad om een cilindervormige Kern is ingesteld. Ook vindt u bij Conrad SMD-spoelen voor montage direct op de printplaat. Deze zijn echter voor verschillende toepassingsgebieden.

   

  Waar worden spoelen en smoorspoelen geplaatst?

  Het toepassingsgebied van spoelen en verlagen is zeer veelzijdig. Smoorspoelen worden in wisselstroom netwerken voor blindleistungskompensa func tie gebruikt. U compenseren de ontstane blind vermogen, de door capacitieve belastingen, zoals veroorzaakt door grondkabel, wordt veroorzaakt. De smoorspoel werkt daarbij als blinde weerstand . U kan dus ook worden gebruikt om opzettelijk een faseverschuiving te kunnen veroorzaken, waarbij de stroomsterkte van de spanning achteraf schiet.

  Ook in transformatoren komen spoelen. Worden twee spoelen parallel aangebracht, dan wordt de spanning in de verhouding van de beide windingsverhoudingen aantallen ten opzichte van elkaar transformeert. Heeft ongeveer de primaire spoel 50 windingen en de secundaire 100, wordt de spanning wordt verdubbeld.

  Het principe van de inductie van derden wordt ook bij bobines gebruikt. Daarbij heeft de secondaire circuit een aanzienlijk hogere aantal wikkelingen, zodat een lage spanning in een zeer hoge spanning wordt omgezet, die tot vonkvorming wordt gebruikt. Daarmee kan ongeveer ausstromendes gas vlam vatten.

  Spoelen worden bovendien in schwing circuits gebruikt. Daar wordt energie tussen een condensator en een spoel periodiek vervangen. Dergelijke trillingskringen is ongeveer in de draadloze- of radio-techniek gebruikt om bepaalde frequenties te selecteren en zijn ook als LC-element bekend. Soortgelijke schakelingen komen ook ongeveer in hoogdoorlaatfilters tegen en worden omdat voor het filteren van bepaalde frequenties gebruikt.

   

  WAS moet bij de aanschaf worden gelet?

  Welke spoel voor u het beste is, hangt af bijzonder van het toepassingsgebied waarin u moet worden gebruikt. Om de perfecte onderdeel voor uw toepassing te vinden, loont het de moeite om op enkele van de basisgegevens te letten.

  Afhankelijk van hoe de smoorspoel is gemaakt, is - hoeveel windingen heeft, waaruit de ferromagnetische Kern gemaakt heeft of welke aderdoorsnede de draad heeft - heeft u een verschillende hoge inductiviteit . De hoogte van deze waarde is maatgevend voor de smoorspoel. Heeft u in uw schakeling u een smoorspoel, moet u voorspellen welke u inductiviteit moet beschikken en daarna de juiste component bij Conrad selecteren. De meeteenheid voor inductiviteit is henry.

  Daartoe vindt u in op de productpagina nog de nominale stroom en de nominale spanning ([.]) voor de de geselecteerde spoel is ontworpen. Hierbij gaat het om het maximale stroomsterkte , die via de spoel kan worden geleid. Deze waarde mag niet worden overschreden, omdat anders de koperdraad oververhit raakt en het onderdeel beschadigd wordt. Daarbij bestaat brand gevaar.

  Bovendien loont het de moeite op de ohmse weerstand (R in ohm) van de spoel te letten. Het gaat hierbij om de weerstand van de koper draadbesch. Deze begrenst de maximale nominale stroom en zorgt ongeveer in het circuit ervoor dat de faseverschuiving niet met exact 90 graden lukt. In transformatoren zorgt hij voor efficiëntie verlies. Hij moet dus zo klein mogelijk zijn.

  Voor directe montage op printplaten adviseren wij SMD-inductie . SMD staat voor "Surface mounted device" en genoemd spoelen, die speciaal voor dit doel zijn gebouwd.

   

  Conclusie:

  De inductieve effect van spoelen en verlagen kan in veel vakken opzicht zowel wissel- als gelijkstroom gebruiken. Van de transformator met behulp van de faseverschuiving afwisselend stroom tot de scheidingsfilter zijn er veelzijdige toepassingsgebieden. Voor elke toepassing vindt u bij Conrad het juiste onderdeel.