Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Wat is een RC Crawler?

  De naam RC Crawler is afgeleid van het Engels, waar RC staat voor Radio Controlled. De term "Crawler" kan vertaald worden als kruiper of kruipen. En dat is precies wat deze modelvoertuigen doen. Ze kruipen door ruw terrein of over geduchte hindernissen. Omdat zelfs rotsen geen onoverkomelijke hindernissen zijn, worden deze RC auto's ook wel rock crawlers genoemd, net als de grote rolmodellen uit Amerika.
  Om deze taken echt met glans te kunnen uitvoeren, zijn enkele technische verfijningen vereist, die al in de constructie van de RC trucks zijn verwerkt. Zelfs op het eerste gezicht kunt u zien dat sommige modellen perfect zijn ontworpen voor ruw terrein. Bij schaalmodellen daarentegen is de slimme technologie vaak verborgen onder de voertuigbekleding. Deze truckmodellen, die zijn gemodelleerd naar bijvoorbeeld een pick-up rupsvoertuig of een Rover rupsvoertuig, laten hun ware potentieel pas zien bij zwaar off-road gebruik.

  Hoe is een RC Crawler opgebouwd?

  Een crawler is een echte specialist, waarvan alle onderdelen zijn ontwikkeld met een geoptimaliseerd doel en aangepast aan de uit te voeren taken:

  • Superzachte off-roadbanden
   Om ervoor te zorgen dat het model ook in extreme situaties een perfecte grip heeft, zijn superzachte banden met een grof profiel gemonteerd. Dit zorgt voor een vergroot contactoppervlak met maximale grip. Het gewicht van het voertuig wordt ook verdeeld over een groot oppervlak op de grond. Tegelijkertijd zorgen de grote wielen voor de nodige bodemvrijheid van het chassis.
  • Enorme asuitslag
   Het scharnierpunt van een as beschrijft het maximale hoogteverschil tussen de twee wielen van een as zonder dat het lager gelegen wiel het contact met de grond verliest. Hoe groter de asuitslag, hoe beter de terreinvaardigheid. Dit komt omdat alle wielen altijd in contact zijn met de grond en effectief kunnen worden gebruikt voor aandrijving.
  • Lange veerweg
   Om een grote asuitslag mogelijk te maken, moeten de schokdempers extreem lange veerwegen hebben. Dit wordt gedeeltelijk bereikt door te lange schokdempers met dienovereenkomstig lange schokdemperveren. Zelfs wanneer de assen zeer schuin staan, blijft het zwaartepunt nog boven de contactvlakken van de wielen, zodat het model in feite niet zijwaarts kan kantelen.
  • Vergrendelde differentiëlen
   Op een wegracer zou een geblokkeerd differentieel leiden tot een onmiddellijk verlies van tractie. Door het gebrek aan tractie, zou het model gewoon onbestuurbaar zijn. Bij een RC crawler daarentegen is een sperdifferentieel een absolute must. Hierdoor kan een wiel nog steeds aandrijving genereren wanneer het tegenoverliggende wiel op de as het contact met de grond al heeft verloren.
  • Krachtige elektrische aandrijving
   De elektrische aandrijving van een rc crawler moet krachtig zijn, maar het model hoeft geen hoge topsnelheden te halen. Daarom gebruiken fabrikanten graag borstelmotoren met een hoog toerental en een korte reductiekast. Dit zet het hoge motortoerental om in een laag, maar enorm krachtig toerental van het wiel. Deze constellatie biedt ook de mogelijkheid om de snelheid van de wielen zeer gevoelig te regelen met een RC-afstandsbediening.
  • Vierwielaandrijving
   Om de manoeuvreerbaarheid nog te vergroten, zijn sommige rc crawlers voorzien van vierwielbesturing. Dit betekent: Indien nodig kunnen de achterwielen ook gestuurd worden. Dit maakt rijbewegingen mogelijk die een modelauto met voorwielbesturing nooit voor elkaar zou krijgen. En dat is een goede zaak! Want heel vaak is de vierwielbesturing de enige kans voor het model om in een schijnbaar hopeloze situatie zonder problemen vooruit te komen en niet vast te komen zitten.
  • Krachtige accu
   De aandrijfbatterij is een essentieel onderdeel van een elektrische RC auto als een energie-opslagapparaat. Hoe groter de waarde van de batterijcapaciteit in milliampère-uur (mAh), hoe meer energie de batterij kan opslaan. In combinatie met een zuinige elektromotor resulteert dit in behoorlijk lange rijtijden met de RC auto. Dit is een groot voordeel dat vooral merkbaar is bij gebruik in het terrein, waar de ervaring heeft geleerd dat de oplaadmogelijkheden voor de accu zeer beperkt zijn.

  Waarvoor worden RC crawlers ingezet?

  Crawlers voelen zich het best thuis waar andere modelauto's zich meestal ongemakkelijk voelen - op moeilijk terrein. Het maakt niet uit of de grond steenachtig, zanderig, rotsachtig of modderig is. Voor een kruiper wordt elke soort hindernis de ultieme uitdaging. Maar met een beetje oefening worden zelfs de moeilijkste plaatsen door het voertuig en de chauffeurs met vlag en wimpel beheerst. Als het terrein van nature geen al te grote uitdaging vormt, kan het met een paar eenvoudige stappen worden geholpen. Met stenen, hout en andere voorwerpen kan in een handomdraai een uitdagend parcours met grote hindernissen worden aangelegd. En het beste van alles: bij slecht weer kunt u zelfs binnen rijden. Kartonnen dozen, boeken, dossiermappen en nog veel meer kunnen dan gebruikt worden om een gevarieerd hindernissenparcours te bouwen. Het crawler-virus heeft nu ook vele automodelclubs in zijn greep en er worden steeds meer met liefde ontworpen trialparken aangelegd die de meest uiteenlopende moeilijkheidsgraden bieden voor zowel de onervaren als de gevorderden.

  Wat zijn de voordelen van een RC crawler?

  Veel rupsmodellen worden volledig gemonteerd en rijklaar (RTR) aangeboden, inclusief 2,4 GHz RC-afstandsbediening. Met RTR crawlers, hebben de fabrikanten rijplezier op de eerste plaats gezet. Na het uitpakken van het RTR model en het opladen van de aandrijfbatterij, kan je onmiddellijk beginnen rijden. Bij Almost Ready to Run (ARR)-modellen kunnen bestaande RC-afstandsbedienings- en aandrijfcomponenten worden gebruikt voor het nieuwe model. Hierdoor wordt het hobbybudget aanzienlijk ontlast en hoeft niet met verschillende afstandsbedieningszenders te worden gerommeld. Liefhebbers van sleutelen zullen de voorkeur geven aan een crawler kit boven een RTR model. Dit heeft het grote voordeel dat het model van binnen en van buiten bekend is in de waarste zin van het woord. In geval van een defect weet de bezitter van de modelbouwkit onmiddellijk wat hij moet doen.

  RC crawlers ombouwen, uitbreiden en verbeteren

  Maar zelfs aan het afgewerkte voertuig valt altijd wel iets te doen of te verbeteren. Fans van schaalmodellen in het bijzonder zijn altijd bezorgd om hun voertuigen niet alleen trouw aan het origineel te laten zijn. Nee, de schaalvoertuigen moeten er ook absoluut prototypisch uitzien. Hoe goed is het dat er veel carrosserieën, banden, velgen en aanbouwdelen zijn in de accessoires sectie. Specialisten met liefde voor detail ontwerpen dan liefdevol de carrosserie van hun RC auto met de gebruikelijke sporen van gebruik, deuken in het plaatwerk en diverse roestplekken. Als het model dan zo dicht mogelijk bij het origineel komt, is dit schaalmodelbouw op zijn best.