Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee
  Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Kerststalmateriaal - knutselplezier voor de kerst voor het hele gezin

  Realistische kerststal

  Niets brengt de diepe betekenis van Kerstmis en de geboorte van Christus over zoals de kerststal. Volgens de traditie van het bijbelse kerstverhaal werd Jezus Christus geboren in een stal in Bethlehem omdat Maria en Jozef in geen enkele herberg werden toegelaten. 

  Precies deze scène is levendig afgebeeld met kerststalfiguren in een kerststal. Het kindje Jezus, omringd door Maria en Jozef, wordt liggend in een kribbe getoond. Volgens de overlevering zijn de staldieren, meestal een os en een ezel, vaak te zien in de kerststallen.

  De "Three Wise Men from the Orient", die de pasgeboren baby goud, mirre en wierook geven, maken ook integraal deel uit van de kerststal. De herders, die door een engel over de geboorte werden verteld, zijn ook klassieke figuren in een kerststal, samen met hun schapen.  

  Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om zijn eigen kerststal te bouwen met een grote verscheidenheid aan materialen. Daarom is er een groot aantal verschillende kerstkribben op de markt. In sommige gevallen zijn ze uitvoerig vormgegeven, maar de serieproductie kunnen ze niet ontkennen. De individuele notitie ontbreekt. Maar er is een remedie hoe u een individueel en uniek item kunt maken van uw gekochte kerststal.

  • Welke materialen zijn nodig om de wieg te bouwen?

  • Hoe kan een kerststal individueel worden ontworpen?

  • Hoe moet de omgeving van de kerststal worden ingericht?

  • Waar moet op worden gelet bij het verlichten van een kerststal?

  • Waarom een kerststal nooit klaar is.

   
   

  Welke materialen zijn nodig om de wieg te bouwen?

  Schoorsteen van een kerststal

  Omdat er geen concrete gegevens zijn van hoe de stal in Bethlehem er toen uitzag, zijn de deur en het hek vandaag open als het gaat om het ontwerpen van de wieg. Daarom zijn er grotkribben, ruïnekribben of zelfs kribben die zijn aangepast aan het lokale landschap. Iedereen kan zijn kerststal ontwerpen zoals hij wil. Ook aan bouwmaterialen zijn er geen beperkingen en alles is mogelijk. 

  In de meeste gevallen hebben hout en steen echter de voorkeur. Veel commercieel vervaardigde ledikanten zijn ook gemaakt van hout, omdat dit materiaal relatief gemakkelijk te bewerken is. Dit materiaal is ook ideaal voor hobbyisten. Staven en planken kunnen eenvoudig met kleine zaagjes op maat worden gezaagd en de losse onderdelen kunnen na het schuren met witte lijm worden verlijmd. Een handgemaakte kerststal kan daarom gemakkelijk worden afgedekt met houten dakshingles.

  Het is vooral charmant als je met verschillende materialen werkt. Kleine steentjes kunnen aan elkaar worden gelijmd om bijvoorbeeld een fonteinring of een schoorsteen te maken. Vervolgens wordt de constructie met tegellijm bepleisterd en worden de uitstekende stenen weer schoongewassen. Met een beetje oefening kan zoiets als natuursteen worden gemaakt.

   

  Onze praktische tip: houtselectie

  Als u hout zoekt dat bijzonder gemakkelijk te bewerken is, kunt u met balsahout werken. Het hout, dat soms wordt gebruikt voor vliegmodellen, is extreem zacht, goed schuurbaar en heeft voldoende sterkte voor wiegconstructies. Bovendien kan het gemakkelijk worden gekleurd met wateroplosbare verven. Op deze manier kunnen ook aanbouwdelen zoals banken, stoelen, tafels of andere uitrustingen in verschillende maten worden gemaakt op reeds gekochte wiegjes.

   
   

  Hoe kan een kerststal individueel worden ontworpen?

  Hakstok en slijpsteen

  Als je een kerststal individueel wilt ontwerpen, hoef je de wieg niet per se helemaal zelf in elkaar te zetten. Dit zou een echte uitdaging zijn als er bijvoorbeeld noch een hobbywerkplaats, noch een knutselhoek en het nodige gereedschap beschikbaar is. 

  In dat geval kun je overstappen op een gekochte kerststal met verlichting. Afhankelijk van het ontwerp bieden deze modellen ook voldoende mogelijkheden voor individuele uitbreiding en liefdevol design. 

  De kerststal met Maria, Jozef, het kind en alle andere kerstfiguren moeten immers perfect op elkaar aansluiten.

  Met zelfgemaakte aanbouwonderdelen en liefdevol ontworpen accessoires kunt u ook commercieel gemaakte wiegjes een individueel tintje geven. Maar voordat dat gebeurt, moet de eerste stap zijn om u te concentreren op het kleurontwerp.   

  Ontwerp realistisch met kleur

  Bij een gekochte wieg is het hout in de meeste gevallen natuurlijk en onbehandeld. Net als bij de zelfgemaakte kopieën kort na oplevering. Daardoor zien de constructies er altijd op de een of andere manier nieuw uit en ver van de werkelijkheid. Welnu, sommige fabrikanten doen nog steeds de moeite om het hout gedeeltelijk te vlammen om een rustieke indruk te creëren. Maar hierdoor ziet het gebouw er nog steeds niet natuurlijk uit. Alleen als er kleur in het spel komt, kan een kerststal zo natuurlijk worden ontworpen alsof het een echt model heeft.

  Gekleurde staldeur

  Onze praktische tip: kleurdesign

  De kleur of een tint mag niet over een groot oppervlak en gelijkmatig worden aangebracht. Nee, de kleuren moeten in elkaar overlopen. Het hout is aan de zonzijde lichter en aan de schaduwzijde donkerder. 

  Een houten deur is bijvoorbeeld nooit egaal bruin, maar heeft duidelijk zichtbare tekenen van verwering. Meestal is het aan de bovenkant lichter en aan de onderkant donkerder. Donkere gebruikssporen zijn te zien op de deurkruk en aan de voorkant, en duidelijk zichtbare sporen van vuil lopen naar beneden van de spijkers van het zware deurbeslag, die het roestige water achterliet bij regen.

  Belangrijk:
  Werk altijd van de lichte tinten naar de donkere tinten. In de handel verkrijgbare Aqua Color-kleuren die kunnen worden verdund met water zijn geschikt als kleurstof. Maar ook de klassieke schoolverfdoos of kleurkleuren uit de handwerkruimte zijn zeer geschikt. Als alternatief kan de airbrush-techniek ook worden gebruikt voor een realistisch kleurontwerp.

   
   
   
   
   
   
   

  Hoe moet de omgeving van de kerststal worden ingericht?

  Terreinuitvoering met toebehoren uit het modelspoorprogramma

  Als het gekleurde ontwerp van de kerststal compleet is, moet natuurlijk ook de omgeving worden aangepast. Het zou een totale stijlbreuk zijn als het realistisch vormgegeven gebouw op een natuurlijk houten paneel zou staan. Daarom moet ook de voetplaat dienovereenkomstig worden voorbereid. 

  Het is goed dat u hiervoor het uitgebreide aanbod in de modelbaanbouw kunt gebruiken. Hier vindt u alles van grasmatten, bloemen, struiken, bomen en heggen tot rotsen en waterontwerp, alles wat u nodig heeft om de natuur te recreëren. 

  In combinatie met natuurlijke materialen zoals kiezelstenen en kleine takken kan een verbazingwekkend echt ogende omgeving worden gecreëerd. Gerichte plukjes gras in hoeken en nissen zien er bijzonder realistisch uit. Maar denk ook eens aan het dak van de wieg. Na verloop van tijd nestelen zich daar ook mossen en korstmossen.

  Overigens worden naast de scène uit de Heilige Nacht ook vaak traditionele en regionale motieven in de omgeving van de kerststal verwerkt. In dit opzicht zijn er geen grenzen aan uw verbeeldingskracht. Alleen de beschikbare ruimte beperkt de creativiteit. 

   

  Onze praktische tip: grit

  Als de basisplaat in het betreffende gebied met lijm wordt bekleed voordat het strooimateriaal zoals zand of modelspoorgras wordt aangebracht, blijven de materialen permanent op hun plaats. Overtollig materiaal dat niet op de bodemplaat van de kerststal is geplakt, kan met een stofzuiger worden opgezogen. Als de stronk van een vrouw over de stofzuigerbuis is gelegd, kunnen wiegjesbouwers de afgezogen materialen verzamelen en indien nodig opnieuw gebruiken. Als het strooigras ook wordt aangebracht met een speciale strooiblik, worden de afzonderlijke stengels van het strooigras statisch geladen bij het schudden. Ze liggen niet plat in de lijm, maar blijven gewoon met de punten in de lijm plakken, trouw aan het origineel. 

   
   

  Waar moet op worden gelet bij het verlichten van een kerststal?  

  Om ervoor te zorgen dat uw eigen wieg een blikvanger is voor elke toeschouwer, moet er in ieder geval verlichting met het juiste licht worden geïnstalleerd. U kunt echter fout gaan met de verlichting van de kerststal. De meeste kerststallen tonen het kindje Jezus in de kribbe onder een open dak. Dat is maar goed ook, want het geeft de kijker een duidelijk gezichtsveld van de omgeving. En dat moet dienovereenkomstig worden verlicht. Maar niet met een miniatuur halogeenspot van 500 watt. De kerststalverlichting moet er eerder subtiel uitzien en een warmwitte kleur hebben. De grootste fout is wanneer de lampen van de wiegverlichting open staan. Dan is het beter om geschikte lampen of lantaarns te gebruiken waarin de lichtbronnen onzichtbaar zijn geïntegreerd. Anders is een verborgen installatie van de lampen ook mogelijk.

  Verlichte kerststal

  Ondertussen zijn warmwitte LED's of LED-lampjes ideaal voor het verlichten van de kerststal. In tegenstelling tot gloeilampen kunnen leds nagenoeg onzichtbaar worden geïnstalleerd en genereren ze geen warmte. Dit is een onschatbaar voordeel, omdat gemakkelijk brandbare materialen zich vaak in de directe omgeving van de lichtbron bevinden. 

  Daarnaast kunnen de energiebesparende leds ook probleemloos op batterijen werken. Dit betekent dat er geen stroomaansluiting nodig is op de plaats van installatie van de crèche. 

  Als de kinderkamerverlichting via het lichtnet moet worden gevoed, is een transformator of een stekkeradapter nodig. De transformator of de voeding zet de 230 V netspanning om in een spanning die geschikt is voor de lampen. De transformator kan dan achter de kerststal worden geplaatst, onzichtbaar voor de kijker. 

  Als alternatief zijn er ook speciale transformatoren voor wiegjes die speciale connectorstrips bieden voor het aansluiten van de lichtbronnen.

  Onze praktische tip: kerststalverlichting

  Verlicht interieur van een kerststal

  De eerste blik van de toeschouwer is natuurlijk gericht op de essentie. Dus Jezus Christus in de kribbe en de figuren eromheen gegroepeerd. Daarom moet dit gebied de focus van de verlichting zijn. 

  Natuurlijk moeten ook andere gebieden worden verlicht. De verlichting moet echter subtiel zijn, zodat de kijker in eerste instantie niet wordt afgeleid van de hoofdscène. Waardevolle objecten zijn bijvoorbeeld het kampvuur of de kerstster boven de stal.

  Als de wieg een aangrenzende kamer heeft met een raam of deur, moet deze kamer ook van binnenuit worden verlicht. Het is echter logisch om deze kamer van binnenuitrusting te voorzien.

   
   
   
   

  Waarom een kerststal nooit klaar is!

  De kleine muis wordt niet altijd op het eerste gezicht opgemerkt.

  Het bouwen of uitbreiden van een wieg is de moeite waard, knutselplezier voor het hele gezin. Zeker als kinderen onder begeleiding mogen helpen en met hun eigen ideeën kunnen bijdragen aan de aankleding, is het echt leuk. Het is dus geen wonder dat een kerststal nooit af is en leeft van constante uitbreiding. 

  Ook als de grote “bouwplaatsen” klaar zijn, zijn er nog volop mogelijkheden om de meest uiteenlopende details te verbeteren. Dan is de wieg niet alleen een decoratief object dat direct in één oogopslag te zien is. Nee, de kijkers blijven lang hangen en genieten van de kleine dingen. 

  De houten lantaarn die in de hoek hangt, de met de hand gesneden houten dakspanen of de ingestorte stapel hout zijn pas bij een tweede of derde blik te herkennen. Geniet van het knutselplezier voor Kerstmis bij het bouwen van de wieg en bouw je eigen individuele kerststal.

   
  Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
  U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
  Afwijzen
  Akkoord