Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Kerststal bouwen - knutselplezier voor de hele familie vóór Kerstmis

  Niets brengt de diepe betekenis van Kerstmis en de geboorte van Christus beter over dan het kerststalletje. Volgens de traditie van het bijbelse kerstverhaal kwam Jezus Christus ter wereld in een stal in Bethlehem, omdat Maria en Jozef in geen enkele herberg werden opgenomen.

  Precies dit tafereel is levendig uitgebeeld met kerststalfiguren in een kerststal. Het kindje Jezus, omringd door Maria en Jozef, ligt in een kribbe. Volgens de traditie worden ook de staldieren, meestal een os en een ezel, vaak in de kerststal afgebeeld.

  De "Drie Wijzen uit het Oosten", die de pasgeborene goud, mirre en wierook aanbieden, zijn ook een integraal onderdeel van de kerststal. De herders, die door een engel van de geboorte op de hoogte werden gesteld, zijn samen met hun schapen ook klassieke figuren van een kerststal.

  Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om zelf een kerststalletje te bouwen van de meest uiteenlopende materialen. Daarom is er een grote verscheidenheid aan kerststallen op de markt. Sommige van hen zijn zeer zorgvuldig geconstrueerd, maar ze kunnen toch niet ontkennen dat ze massaproductie zijn. De individuele benadering ontbreekt. Maar er is een remedie, hoe u ook van uw gekochte kerststalletje een individueel uniek stuk kunt maken.


  Welke materialen zijn er nodig om een kerststal te bouwen?

  Aangezien er geen concrete gegevens zijn over hoe de stal in Bethlehem er toen uitzag, staat de deur wijd open voor het ontwerpen van kerststallen. Daarom zijn er grot kerststallen, ruïne kerststallen en kerststallen aangepast aan het lokale landschap. Iedereen kan zijn eigen kerststal ontwerpen. Er zijn ook geen beperkingen op de bouwmaterialen en alles is mogelijk.

  Maar in de meeste gevallen wordt de voorkeur gegeven aan hout en steen. Veel commercieel geproduceerde kerststallen zijn ook van hout, omdat dit materiaal relatief gemakkelijk te bewerken is.

  Het is ook een uitstekend materiaal voor creatieve mensen die graag knutselen. Stroken en planken kunnen gemakkelijk met kleine zaagjes op maat worden gezaagd en de afzonderlijke delen kunnen na het schuren met witte lijm aan elkaar worden gelijmd. Een handgemaakt kerststalletje kan dus gemakkelijk bedekt worden met houten dakshingles.

  Het is bijzonder charmant bij het werken met verschillende materialen. Kleine stenen kunnen aan elkaar worden gelijmd om bijvoorbeeld een putring of een schoorsteen te vormen.

  Vervolgens wordt de constructie bepleisterd met tegellijm en worden de uitstekende steentjes er weer netjes afgewassen. Met een beetje oefening kun je een object maken dat eruit ziet alsof het met natuursteen is gebouwd.

  Onze praktische materialen voor de bouw van een kerstal

  Onze praktische tip: keuze van het hout

  Als u hout zoekt dat bijzonder gemakkelijk te bewerken is, kunt u werken met balsahout. Het hout, dat gedeeltelijk voor modelvliegtuigen wordt gebruikt, is uiterst zacht, gemakkelijk te schuren en heeft voldoende sterkte voor de bouw van ledikanten. Het is ook gemakkelijk te kleuren met wateroplosbare verf. Zo is het ook mogelijk aanbouwdelen zoals banken, stoelen, tafels of ander meubilair in verschillende maten voor kant-en-klare ledikanten te maken.


  Hoe kan een kerststal op maat gemaakt worden?

  Individuele decoratie

  Als u een kerstbedje op maat wilt maken, hoeft u niet noodzakelijkerwijs het hele bedje zelf in elkaar te zetten. Dit zou een echte uitdaging zijn als er bijvoorbeeld geen hobbywerkplaats of knutselhoek en het nodige gereedschap beschikbaar zijn.

  In dat geval kunt u ook kiezen voor een gekocht kerststalletje met verlichting. Afhankelijk van de uitvoering bieden deze modellen ook voldoende mogelijkheden voor individuele uitbreiding en liefdevolle vormgeving.

  Het kerststalletje met Maria, Jozef, het kind en alle andere kerststalfiguren moet immers visueel perfect bij elkaar passen.

  Met zelfgemaakte hulpstukken en liefdevol ontworpen accessoires kun je ook commercieel gemaakte kerststallen een individueel tintje geven. Maar voor het zover is, moet de eerste stap gericht zijn op het kleurrijke ontwerp.

  Realistisch ontwerpen met kleur

  Bij een gekochte kerststal is het hout in de meeste gevallen natuurlijk en onbehandeld. Hetzelfde geldt voor de zelfgebouwde voorbeelden kort na voltooiing. Daardoor zien de constructies er altijd op de een of andere manier nieuw en ver van de werkelijkheid uit. Welnu, sommige fabrikanten doen de moeite om het hout gedeeltelijk te vlammen om een rustieke indruk te wekken. Maar hierdoor ziet het gebouw er nog steeds niet natuurlijk uit. Alleen met kleur kunt u een kerststalletje er net zo natuurlijk uit laten zien als met een echt model.

  Onze praktische tip: Kleurontwerp

  De verf of een kleurtint mag niet over een groot oppervlak en gelijkmatig worden aangebracht. Nee, de kleurtonen moeten in elkaar overlopen. Het hout is lichter aan de zonzijde en donkerder aan de schaduwzijde.

  Een houten deur bijvoorbeeld is nooit egaal bruin, maar heeft duidelijk zichtbare sporen van verwering. Het is meestal lichter aan de bovenkant en donkerder aan de onderkant. Donkere gebruikssporen zijn te zien op de deurkruk en op de voorste rand, en duidelijk zichtbare vuilsporen lopen van de nagels van het zware deurbeslag, achtergelaten door roestig water als het regent.

  Belangrijk:
  Werk altijd vanuit de lichte kleurtonen naar de donkere kleurtonen. In de handel verkrijgbare Aqua Color-verven die met water kunnen worden verdund, zijn geschikt. Maar ook de klassieke schoolverfdoos of knutselkleuren zijn geschikt. Als alternatief voor het werken met penselen kan de airbrush-techniek ook worden gebruikt voor realistische kleurontwerpen.

  Alles om de kerststal te kleuren


  Hoe moet de omgeving van de kerststal worden vormgegeven?

  Wenn die farbige Gestaltung des Krippenstalls abgeschlossen ist, muss natürlich auch das Umfeld angepasst werden. Es wäre ja der totale Stilbruch, wenn das realitätsnah gestaltete Gebäude auf einer naturbelassenen Holzplatte stehen würde. Deshalb muss auch die Grundplatte entsprechend aufbereitet werden. 

  Gut, dass man sich für diese Aufgabe aus dem reichhaltigen Angebot im Modellbahngeländebau bedienen kann. Hier findet man von Grasmatten, Blumen, Büschen, Bäumen und Hecken bis hin zu Felsen und Wassergestaltung alles, was man für die Nachbildung der Natur benötigt. 

  In Verbindung mit natürlichen Materialien wie Kieselsteinchen und kleinen Ästen kann so ein verblüffend echt aussehendes Umfeld geschaffen werden. Gezielt gesetzte Grasbüschel in Ecken und Nischen wirken dabei besonders realistisch. Dabei aber bitte auch an das Dach der Krippe denken. Auch dort setzen sich mit der Zeit Moose und Flechten an.

  Übrigens, neben der Szene aus der Heiligen Nacht werden bei heimatlichen Krippen auch gerne traditionelle und regionale Motive in das Umfeld der Krippe mit eingebaut.

  Der Fantasie sind diesbezüglich keine Grenzen gesetzt. Lediglich die Platzverhältnisse schränken hier die Kreativität ein.

  Wanneer het kleurrijke ontwerp van de kerststal compleet is, moet natuurlijk ook de omgeving worden aangepast. Het zou een totale stijlbreuk zijn als het realistisch ontworpen gebouw op een natuurlijke houten plaat zou staan. Daarom moet ook de bodemplaat worden voorbereid.

  Bij deze taak kunt u putten uit het uitgebreide assortiment in de modelspoorterreinbouw. Hier vindt u alles van grasmatten, bloemen, struiken, bomen en hagen tot rotsen en waterontwerp dat u nodig hebt om de natuur na te bootsen.

  In combinatie met natuurlijke materialen zoals kiezels en kleine takken kan een verbazingwekkend echt uitziende omgeving worden gecreëerd. Bewust geplaatste plukjes gras in hoeken en nissen geven een bijzonder realistisch effect. Maar denk ook aan het dak van het ledikant. Mos en korstmos zullen er na verloop van tijd ook groeien.

  Overigens worden in de omgeving van de kerststal naast de scène uit de Heilige Nacht vaak traditionele en regionale motieven verwerkt.

  De verbeelding kent in dit opzicht geen grenzen. Alleen de beschikbare ruimte beperkt de creativiteit.

  Stenen, gras, struiken en bomen: accessoires uit de modelspoorbaan-terreinbouw zijn ook perfect voor het ontwerpen van kerststallen.

  Perfect geschikt voor de kerststal

  Onze praktische tip: Grit

  Als de bodemplaat op de desbetreffende plaats met lijm wordt bestreken voordat de strooimaterialen zoals zand of modelspoorweggras worden aangebracht, blijven de materialen permanent op hun plaats. Overtollig materiaal dat niet aan de bodemplaat van het kerststalletje is vastgeplakt, kan worden opgezogen met een stofzuiger. Als de stomp van een dame daarbij over de stofzuigerbuis is gelegd, kunnen kinderbeddenbouwers het opgezogen materiaal verzamelen en hergebruiken. Als het strooigras bovendien wordt aangebracht met een speciale strooigrasbus, worden de afzonderlijke stengels strooigras bij het schudden statisch geladen. Ze liggen dan niet plat in de lijm, maar zitten met alleen hun uiteinden vast in de lijm, trouw aan het model.


  Waarop moet u letten bij de verlichting van een kerststal? 

  Om uw eigen kerststal tot een blikvanger voor iedere toeschouwer te maken, moet er in ieder geval verlichting met het juiste licht worden aangebracht. Er kan echter veel misgaan als het gaat om kerststalverlichting. In de meeste kerststallen ligt het kindje Jezus in de kribbe onder een open dak. Dit is een goede zaak, want het geeft de kijker een duidelijk gezichtsveld van de scène. En het moet dienovereenkomstig verlicht worden. Maar niet met een miniatuur 500-watt halogeenspotje.

  De ledikantverlichting moet eerder discreet lijken en een warmwitte tint hebben. De ergste fout is als de lichtbronnen van de ledikantverlichting openlijk zichtbaar zijn. Als dat zo is, is het beter om bijpassende armaturen of lantaarns te gebruiken waarin de lichtbronnen onzichtbaar zijn geïntegreerd. Anders kunnen de lampen ook worden verborgen.

  Warmwitte LED's of LED-lampen zijn nu ideaal voor de verlichting van kinderbedjes. In tegenstelling tot gloeilampen kunnen LED's bijna onzichtbaar worden geïnstalleerd en genereren ze geen warmte. Dit is een onschatbaar voordeel, want gemakkelijk brandbare materialen bevinden zich vaak in de onmiddellijke nabijheid van de lichtbronnen.

  Bovendien kunnen de energiebesparende LED's ook probleemloos op batterijen werken. Dit betekent dat er geen stroomaansluiting nodig is op de plaats waar de brancard wordt opgesteld.

  Als de ledikantverlichting op het lichtnet moet worden aangesloten, is een transformator of een stekkervoeding nodig. De transformator of voeding zet de 230 V netspanning om in een spanning die geschikt is voor de lichtbronnen. De transformator kan dan achter het kerststalletje worden gemonteerd, onzichtbaar voor de toeschouwer.

  Als alternatief zijn er ook speciale transformatoren voor kerststallen met speciale stekkerlijsten voor het aansluiten van de verlichting.

  Onze praktische tip: kerststalverlichting

  De eerste blik van de kijker is natuurlijk gericht op Jezus Christus in de kribbe en de figuren eromheen.

  Daarom moet dit gebied het middelpunt van de verlichting zijn!

  Natuurlijk moeten ook andere gebieden worden verlicht. De verlichting moet echter vrij discreet zijn, zodat de kijker niet meteen van de hoofdscène wordt afgeleid.

  Waardevolle voorwerpen zijn bijvoorbeeld lantaarns, het vreugdevuur of zelfs de kerstster boven de stal.

  Als de kerststal een aangrenzende kamer heeft met een raam of deur, moet deze kamer ook van binnen worden verlicht. Dan is het echter zinvol om deze ruimte ook van een inrichting te voorzien.

  Onze lichtsuggesties:


  Een kerststal is nooit af

  Een kerststal bouwen of uitbreiden is dankbaar knutselplezier voor het hele gezin. Vooral als kinderen onder toezicht mogen helpen en hun eigen ideeën mogen inbrengen in de decoratie, is het erg leuk. Geen wonder dus dat een kerststalletje nooit af is en gedijt bij voortdurende uitbreiding.

  Zelfs wanneer de grote "bouwplaatsen" voltooid zijn, zijn er nog genoeg mogelijkheden om de meest uiteenlopende details te verbeteren.

  Dan is de kerststal niet slechts een decoratief object dat in één oogopslag wordt vastgepakt. Nee, de kijkers blijven lang hangen en genieten van de kleine dingen.

  De houten lantaarn die in de hoek hangt, de handgesneden houten dakspanen of de verzonken houten kont worden pas op het tweede of derde gezicht begrepen.

  Geniet van het knutselplezier voor Kerstmis terwijl je je eigen individuele kerststalletje bouwt.