Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Kabelschoenen zijn geschikt voor het aansluiten van kabels en componentaansluitingen. Wij bieden een uitgebreid assortiment kabelschoenen, waarbij elk component is ontworpen voor een specifieke toepassing. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over kabelschoenen, welke typen beschikbaar zijn en waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf.

  Wat zijn kabelschoenen?

  Platte steekmof

  Er zijn verschillende opties voor het aansluiten van kabels op componenten. Naast direct solderen of het gebruik van connectoren, worden vaak kabelschoenen gebruikt. Er zijn verschillende kabelschoenen voor verschillende soorten verbindingen.

  Vaste kabels met een enkel koperdraad kunnen direct worden aangesloten of geschroefd door een oogje te buigen. De strengen van flexibele draadlijnen moeten daarentegen worden gebundeld en gekrompen door kabelschoenen om een ​​veilige verbinding te garanderen. De resulterende verbinding aan het draadeinde kan nu worden aangesloten of geschroefd. Voor aansluitingen zoals platte stekkers zijn platte aansluitingen nodig als verbinding. Deze zijn bijvoorbeeld vaak te vinden in de automotive sector.

  Kabelschoenen maken directe aansluiting op componenten mogelijk zonder omweg via klemmenstroken of plug-in systemen. Dergelijke verbindingen kunnen, in tegenstelling tot soldeerverbindingen, ook snel en zonder resten worden losgemaakt.

  Het knijpen gebeurt met een speciale tang, de krimptang. Deze zijn ontworpen voor verschillende kabelschoenen. Er zijn ook tangen die universeel kunnen worden gebruikt, waarbij alleen het inzetstuk moet worden veranderd om bij de betreffende kabelschoenen te passen. Knijpen met een conventionele combinatietang of zelfs een zijsnijtang wordt absoluut niet aanbevolen. Dit voorkomt een stevige klem, de connectoren kunnen losraken of beschadigd raken. In gebruik kan dit leiden tot gevaarlijke verbindingspunten.

  Welke soorten kabelschoenen zijn er?

  Er is een groot assortiment kabelschoenen voor een breed scala aan toepassingen. Belangrijke kabelschoenen zijn:

  Adereindhulzen

  • Adereindhulzen
   Adereindhulzen vormen een omhulsel om de draadstrengen zodat ze aan klemverbindingen kunnen worden bevestigd. Om twee draden aan dezelfde klem te kunnen bevestigen, is het raadzaam om dubbele adereindhulzen te gebruiken. Daaronder worden twee draden samengedrukt en op één verbinding samengebracht.
  • Vlakstekkers
   Vlakstekkers worden in platte insteekhulzen gestoken. Deze aansluitingstypen vindt u op bepaalde onderdelen en kunnen met het desbetreffende contrastuk aan kabelschoenen worden aangesloten.
  • Ronde kabelschoenen
   Zoals bij platte stekkers en platte insteekhulzen worden ronde kabelschoenen in omsteekhulzen gestoken. In tegenstelling tot platte stekkeraansluitingen, die primair voor componentaansluitdraden worden gebruikt, worden ronde kabelschoenen ook voor een verwijderbare verbinding tussen draden gebruikt.

  • Pinkabelschoenen
   Net als bij adereindhulzen worden penkabelschoenen gebruikt voor klemverbindingen. De pinnen zijn echter mechanisch sterker. De afmetingen van de aderdiameter lopen taps toe met de pen - dus kleinere klemverbindingen kunnen worden bediend via deze kabelschoenen.

  Ringkablschuh

  • Ring-, buis- en vorkkabelschoenen
   Met deze kabelschoenen worden de draden onder schroefkoppen geklemd. Ringkabelschoenen zijn ontworpen voor zeer fijndradige aders. Ze worden meestal gebruikt voor kleinere doorsneden. Meerdraads geleiders met een klein aantal strengen kunnen worden voorzien van buiskabelschoenen. Deze kabelschoenen worden vaak gebruikt voor aders met grote doorsneden en met hogere mechanische belastingen. Vorkkabelschoenen worden gebruikt waar een schroef niet volledig kan worden verwijderd. De vorken van de verbinding worden eenvoudig onder de losgedraaide schroef gedrukt.

  • Doorverbinders
   Doorverbinders kunnen worden gebruikt om rechtstreeks twee draden met dezelfde doorsnede te verbinden. Deze vaste verbinding wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer draden stevig moeten worden aangesloten op moeilijk bereikbare plaatsen zoals kabelgoten. Als het mogelijk is om de draad of lijn zonder veel moeite opnieuw te leggen, wordt deze variant aanbevolen. Doorverbinders zijn meer ontworpen voor reparaties en mogen niet van meet af aan in de nieuwe planning worden opgenomen.

  • Overige kabelschoenen en accessoires
   Naast de hier vermelde soorten kabelschoenen, zijn er nog enkele andere speciale vormen. Voor speciale componentaansluitingen vindt u meer informatie in de instructies van de fabrikant voor het component. Er zijn praktische opbergdozen voor krimpverbinders, waarin de verbinders gesorteerd en opgeborgen kunnen worden. Met extra isolerende hulzen kan bescherming tegen onbedoeld contact worden bevestigd aan niet-geïsoleerde connectoren.

  Waar moet u op letten bij de keuze van kabelschoenen?

  Bij kabelschoenen moet u altijd op de doorsnede letten. Er zijn connectoren waarmee u slechts een bepaalde aderdiameter kunt toepassen. Anderen laten een bepaald dwarsdoorsnedeoppervlak toe, dat meestal wordt gegeven in de vorm van maximale en minimale waarden. Veel kabelschoenen zijn geïsoleerd en ongeïsoleerd. Hier moet u het respectieve type selecteren op basis van het doel. U moet altijd geïsoleerde connectoren kiezen als er een mogelijkheid is voor live contact. Geïsoleerde adereindhulzen bieden bijvoorbeeld volledige bescherming tegen aanraking. De kabelschoenen zijn afzonderlijk verkrijgbaar in verschillende containermaten of als set. Sets bestaan ​​uit een selectie van verschillende soorten krimpverbinders of bevatten verschillende maten van één type krimpverbinder. Een krimptang kan al in de set worden meegeleverd. U kunt kleurcodering gebruiken om de verschillende doorsnedegroottes te onderscheiden.

  Als u meerdere kabelschoenen nodig heeft, gebruik dan sets met de meegeleverde kabelschoen. Als u van plan bent intensief gebruik te maken, zijn grotere hoeveelheden en een geschikte krimptang met de juiste inzetstukken geschikt. Naast de rechte versie zijn sommige soorten connectoren ook verkrijgbaar als haakse kabelschoenen. Deze kunnen worden gebruikt in krappe ruimtes (bijvoorbeeld in behuizingen voor kleine componenten) waar rechte connectoren niet langer passen.