Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Energiekostenmeters: optimalisatie uw elektriciteitsverbruik

  Naast gas en water vormen de energiekosten een belangrijk deel van de kosten van levensonderhoud voor particulieren en zijn ze ook een belangrijke kostenfactor in bedrijven. Daarom is het voor de financiële planning altijd de moeite waard om met weinig moeite het energieverbruik in de gaten te houden.

  Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn om energiekosten te registreren en waar u op moet letten.  Waarom heeft het zin om energiekosten te registreren?

  Met de stijgende elektriciteitsprijzen wordt het voor zowel particuliere huishoudens als bedrijven steeds belangrijker om hun gemiddelde energieverbruik te kennen.

  Het bedrag van de kosten in toekomstige rekeningen kan op deze manier worden geraamd en wordt zo een minder grote schok.

  Bovendien kan kennis van het energieverbruik op verschillende gebieden, zoals verlichting of multimedia, helpen om kostenvreters op te sporen en besparingen te plannen.

  Eerst moet een analyse worden gemaakt van het werkelijke energieverbruik. Dit moet niet alleen gedurende enkele dagen en weken, maar gedurende maanden gebeuren.

  Alleen zo kunnen de gemiddelde elektriciteitskosten ook worden geraamd in relatie tot het seizoen met de verschillende temperaturen en daglengtes.

  Het individuele energieverbruik wordt gemeten met behulp van geschikte meetapparatuur. Er zijn in principe twee belangrijke instrumenten beschikbaar:

  Energiekostenmeters voor eenvoudige en grootschalige behoeften en professionele elektriciteitsmeters.  Wat kunnen energiekostenmeters?

  Hun belangrijkste taak is het bepalen van het huidige energieverbruik. Veel apparaten bieden verdere aanvullende functies zoals een registratie van nominale spanning, actief vermogen en actieve factor, stroom en frequentie en CO2-emissies. In de praktijk worden de meettoestellen verdeeld in twee subtypes.

  Plug-in modellen

  Ze zijn de eerste keuze voor particuliere huishoudens of kantoren. Dankzij het plug-and-play principe worden ze als tussenstekker in het stopcontact geplaatst. Vervolgens wordt het gewenste elektrische apparaat - een wasmachine, een televisie of zelfs een werkstation en een printer - op de meter aangesloten. Vanaf dat moment registreert hij het stroomverbruik van het eindapparaat. Er is geen voorkennis nodig om de resultaten af te lezen. De meter heeft vaak een eigen display dat de belangrijkste gegevens weergeeft.


  Als alternatief zijn er modellen die dankzij WiFi verbonden kunnen worden met een extern apparaat zoals een smartphone. Met de bijbehorende app landen de meetresultaten over energie-efficiëntie en energiekosten op het apparaat.

  Gegevensoverdracht via Bluetooth en een datalogger behoren ook tot de mogelijkheden. Zeer populair: in de behuizing ingebouwde verlichting. Zij tonen het stroomverbruik als gekleurde LED ringen van groen naar geel naar rood.

  Prognoses van de elektriciteitskosten

  Bij sommige plug-in modellen kunt u een elektriciteitstarief rechtstreeks in het systeem opslaan en op basis daarvan prognoses van de elektriciteitskosten ontvangen. In sommige gevallen kunnen ook twee tariefposten worden ingevoerd om verschillende varianten van de elektriciteitskosten te berekenen.


  Apparaten voor de verdeelkast

  Als het verbruik van een afzonderlijk apparaat niet moet worden bepaald, zijn er energiekostenmeetapparaten die rechtstreeks op de verdeelkast in het gebouw worden geïnstalleerd.

  Zo wordt het totale elektriciteitsverbruik bepaald, wat zowel voor woongebouwen als voor de industrie een zinvolle maatregel kan zijn. De installatie is echter complexer dan bij tussenstoppen en moet door specialisten worden uitgevoerd.

  Veel modellen hebben een display waarop de huidige energiewaarden kunnen worden afgelezen. Zodat u niet steeds naar de verdeelkast hoeft te gaan om de energiekosten af te lezen, hebben sommige professionele apparaten ook een LAN-interface. Dit maakt de verbinding met een computer mogelijk.  Wat doen elektriciteitsmeters?

  Voor een exacte registratie en uitgebreide analyse gebruiken vooral bedrijven met panden en bedrijfseenheden en productiehallen professionele elektriciteitsmeters. Deze registreren de energie in kilowattuur (kWh) en bestaan als wisselstroom- of draaistroommeter.

  Wisselstroommeter

  De meters tellen het actieve elektrische vermogen op en gebruiken deze waarde om te berekenen hoeveel energie er is gestroomd. AC-meters kunnen slechts één stroomvoerende geleider (fase) meten en dat tot maximaal 230 volt. Dit maakt ze ideaal voor woongebouwen en kantoorinstallaties. Hogere spanningen zijn hier niet nodig.


  Driefasige meter

  In bedrijven die bijvoorbeeld werkplaatsen onderhouden en met zware machines werken, zijn tijdens de productie vaak hogere spanningen aanwezig. Driefasige meters kunnen deze aan. Tegelijkertijd kunnen maximaal drie fasen aanwezig zijn. In de industrie zijn deze elektriciteitsmeters de norm.


  Slimme meter

  In oude gebouwen zijn nog zogenaamde Ferraris wisselstroommeters in gebruik, die werken met een mechanische draaischijf. Slimme meters zijn nu verplicht in nieuwe gebouwen. Ze hebben een digitaal display en de mogelijkheid van uitlezing op afstand. Slimme meters zijn beschikbaar voor zowel wisselstroom- als driefasemeters.  Onze praktische tip: Besparen op energiekosten

  Met behulp van meetapparatuur kunt u geld besparen, want een voorwaarde voor het besparen van elektriciteit is het kennen van grootverbruikers. Door de geregistreerde gegevens te analyseren, kunt u verborgen "energievreters" ontdekken en daarop reageren, bijvoorbeeld door energie-efficiëntere modellen aan te schaffen.

  In het algemeen is het gunstig om alle apparaten in particuliere huishoudens of bedrijven volledig uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt en ze niet in de stand-by-stand te laten werken, aangezien dit ook energie verbruikt. Een ander gebied dat veel mogelijkheden biedt om elektriciteit te besparen is verlichting, zowel in bedrijven als thuis. Het loont bijvoorbeeld om over te schakelen op energiebesparende LED's in plaats van op conventionele gloeilampen.  Wanneer moeten energiekostenregistratie-apparaten worden gekalibreerd?

  Als u alleen uw eigen energiekosten wilt zien voor een particuliere kostenberekening, hebt u geen kalibratie nodig. Voor commercieel gebruik ligt de situatie anders. Zodra bedrijven de verzamelde gegevens gebruiken voor de energiekostenberekening van een kostenplaats, moeten de apparaten een zogenaamde MID-goedkeuring hebben. MID is de Europese wet inzake meting en ijking. MID-conforme elektriciteitsmeters zijn rechtsgeldig.

  Indien een apparaat bij aankoop wordt geijkt, bestaat de verplichting om de nauwkeurigheid van de meting regelmatig te controleren. Als er nog mechanische meters in gebruik zijn, vindt de volgende ijking uiterlijk na 16 jaar plaats. In het geval van slimme meters is de termijn vastgesteld op acht jaar, omdat de elektronica gevoeliger is.

  Belangrijk hierbij: het tijdstip van installatie geldt als uitgangspunt. Ook als een meter in de praktijk een kortere gebruiksduur heeft omdat hij inmiddels buiten werking is gesteld, moet de ijking op de aangegeven datum plaatsvinden.