Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Bespaar elektriciteit: Het energieverbruik verminderen met een systeem

  Elektriciteit is duurder dan ooit, en steeds meer apparaten hebben een stekker of hebben een stroomaansluiting nodig om ten minste een deel van de tijd op te laden. Dit resulteert in een toenemend elektriciteitsverbruik en, als gevolg daarvan, stijgende elektriciteitskosten die drukken op uw portemonnee. Bijna alle particuliere huishoudens en ook veel kantoren kunnen op elektriciteit besparen, in sommige gevallen zelfs aanzienlijk. Stroom besparen in het huishouden is niet alleen gemakkelijk voor de bankrekening, het vermindert ook de CO2-uitstoot en is een belangrijke bijdrage aan het milieu.

  Als u het elektriciteitsverbruik en uw elektriciteitskosten duurzaam wilt verminderen, moet u een stapsgewijze aanpak volgen:

  1. Classificeer uw eigen elektriciteitsverbruik.
  2. Identificeer de relevante elektriciteitsverbruikers in het huishouden.
  3. Vervang oudere, minder energie-efficiënte apparaten door energie-efficiënte modellen.
  4. Technische mogelijkheden gebruiken om het stroomverbruik van bestaande apparaten buiten gebruik te verminderen.
  5. Bekijk het contract met uw energieleverancier. Wijziging van tarief of elektriciteitsleverancier.
  6. Overweeg de aankoop van een fotovoltaïsch systeem met elektriciteitsopslag.

  Wat is een normaal stroomverbruik?

  Verlichting, koelkast, verwarming, wassen, drogen en koken: Met hoeveel elektriciteit u kunt volstaan, hangt af van het type gebouw, de grootte van uw huishouden, uw toestellen en uw individuele leefgewoonten.

  Als u op energie wilt besparen, moet u eerst uw eigen elektriciteitsverbruik indelen. Zet daarvoor uw verbruik af tegen de gemiddelde hoeveelheid elektriciteit die een vergelijkbaar huishouden gebruikt. Hoe hoog uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik in kilowattuur is, kunt u vinden op de rekening van uw elektriciteitsleverancier.

  De elektriciteitsspiegel biedt geschikte vergelijkingswaarden. Het portaal analyseert het elektriciteitsverbruik van bijna 300.000 huishoudens en geeft praktische tips om energie te besparen. Op basis hiervan kunt u uitgaan van het volgende gemiddelde elektriciteitsverbruik:

  • Tweepersoons huishouden: 2.800 tot 3.500 Kwh
  • Driepersoons huishouden: 3.400 tot 4.200 Kwh
  • Vierpersoons huishouden: 3.700 tot 4.700 Kwh

  Deze statistiek veronderstelt dat warm water niet elektrisch wordt opgewekt in het huishouden zelf. 


  Is de aankoop van energiebesparende apparaten en verlichting de moeite waard?

  Moderne koelkasten, koel-vriescombinaties, wasmachines, warmtepompdrogers, vaatwasmachines, fornuizen, kookplaten en tv's werken energiezuinig en met een hoog rendement dankzij technische verbeteringen. Daardoor is hun elektriciteitsverbruik aanzienlijk gedaald. Vaak loont het om een ouder apparaat met een hoog energieverbruik en een lage energie-efficiëntie te vervangen door een zuinig model dat aan uw behoeften voldoet. Dit kan in het begin geld kosten, maar het zal op lange termijn de elektriciteitskosten drukken.

  Tip: let op het nieuwe EU-energielabel

  Gebruik het nieuwe EU-energielabel als leidraad bij uw aankoop. Zij herclassificeert de toestellen in de vorige efficiëntieklasse A.

  Stroom besparen met de juiste verlichting en energiekostenmeters

  Er is een groot potentieel voor elektriciteitsbesparingen bij verlichting. Ledlampen, led-verlichting en spaarlampen verbruiken slechts een fractie van de energie van conventionele verlichting.

  LED's en spaarlampen scoren met een aanzienlijk langere levensduur en kunnen gloeilampen en halogeenlampen op bijna elk toepassingsgebied vervangen.

  Als u niet zeker weet waar de energievreters in uw huishouden zitten, gebruik dan een energiekostenmeter.

  Hij wordt tussen het stopcontact en het elektrische apparaat gestoken. Op het display of op de computer kunt u zien hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt en hoeveel het u kost. U kunt ook nagaan of de stand-by modus elektriciteitskosten veroorzaakt en zo ja, welke dat zijn.

  Veel smart home draadloze stopcontacten bevatten ook een slimme elektriciteitsmeter.


  Hoe kan het stroomverbruik van apparaten worden verminderd?

  Eenvoudige tip om energie te besparen: Schakel zelfs zuinige apparaten volledig uit als ze niet worden gebruikt, of trek de stekker eruit. Zelfs moderne televisies, muzieksystemen, geluidsinstallaties, satellietontvangers en gsm-opladers slokken elektriciteit op wanneer ze in stand-by staan. 

  Een ouder hifi-systeem kan bijvoorbeeld ongeveer 10 watt elektriciteit verbruiken in stand-by. Met 22 uur per dag stand-by op het lichtnet en een elektriciteitsprijs van 32 cent per kilowattuur resulteert dit in jaarlijkse energiekosten van ruim 28 euro. Zoek bij de aankoop van apparatuur naar apparaten die volledig van het lichtnet kunnen worden losgekoppeld om elektriciteit te besparen of die een minimaal verbruik hebben in de stand-bystand.

  Stand-by verbruik verminderen

  Meerdere stopcontacten met schakelaars voorkomen dat apparaten stroom trekken als ze niet worden gebruikt.

  Als elke aansluiting van de stekkerdoos afzonderlijk kan worden geschakeld, kunt u het verbruik nauwkeurig afremmen om energie te besparen.

  Voor afzonderlijke apparaten volstaan tussenstopcontacten met verlichte schakelaars of schakelelektronica.
  Met draadloze stopcontacten en timers kunt u alles wat elektriciteit in stand-by verbruikt en dus geld kost, gemakkelijk uitschakelen, volgens een schema en zelfs op afstand.

  Haushalt intelligent schalten mit Smart Home

  Een smart home systeem maakt het gemakkelijk om energie te besparen in huis. Het regelt verlichting, entertainmentelektronica, rolluiken en zonwering via bewegingssensoren, timers en scèneprogramma's naar behoefte.

  Door de lichten automatisch te dimmen, wordt er geen elektriciteit meer verspild.

  Als u gaat slapen of het huis verlaat, reageert de Smart Home en schakelt de verlichting en apparaten in stand-by modus uit.


  Hoe kan ik elektriciteit besparen door elektriciteitsprijzen te vergelijken?

  Het vergelijken van prijzen en elektriciteit is een belangrijk aspect van elektriciteitsbesparing. Hoewel u de prijzen van elektriciteitsaanbieders niet kunt beïnvloeden, biedt de concurrentie tussen elektriciteitsaanbieders met verschillende tariefmodellen mogelijkheden om de elektriciteitskosten zo laag mogelijk te houden en geld te besparen.

  Daarom loont het de moeite om regelmatig elektriciteitsaanbieders en hun tarieven te vergelijken. Als u niet bewust een contract heeft afgesloten met uw elektriciteitsleverancier, gebruik dan het duurdere basistarief. In de regel biedt de elektriciteitsleverancier zelf tarieven voor goedkope elektriciteit aan. Online tariefportalen voor het vergelijken van elektriciteit vergelijken de voorwaarden van de afzonderlijke elektriciteitsaanbieders en helpen u een aanbod te vinden dat past bij uw elektriciteitsverbruik.


  Helpt een fotovoltaïsch systeem de elektriciteitskosten te verlagen?

  De vergoeding voor het leveren van zelf opgewekte zonnestroom aan het openbare net zit in een neerwaartse spiraal. Toch kan de aankoop van een fotovoltaïsch systeem voor u de moeite waard zijn. Met zonnecellen op het dak van uw huis en een elektriciteitsopslagsysteem heeft u minder elektriciteit van het net nodig.

  Idealiter dekt u een groot deel van de benodigde elektriciteit in uw huishouden met uw eigen elektriciteit - het sleutelwoord is besparen door zelfverbruik. U koopt alleen de elektriciteit die u nodig hebt van uw elektriciteitsleverancier boven de hoeveelheid die u zelf produceert.

  Daarnaast is eigenverbruik van een fotovoltaïsch systeem tot 30 kWp (kilowattpiek) vrijgesteld van de GEE-heffing. Dit betekent dat er geen heffingen worden opgelegd voor zelf verbruikte zonnestroom tot de grens van 30 mWh (megawattuur) per jaar. Daarnaast zijn er subsidies voor de aanschaf van een accu-opslag.