Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Apparaataccu's voor mobiele voeding

  Accu's worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien. Ze zijn oplaadbaar en maken het mogelijk om apparaten onderweg te gebruiken doordat er geen kabels en stopcontacten nodig zijn.

  Op deze pagina leest u welke mogelijkheden accu's bieden, welke soorten er zijn en waar u op moet letten als u ze koopt.  Apparaataccu's voor mobiele stroomvoorziening

  Accu's worden gebruikt om elektrische verbruikers van stroom te voorzien en hun mobiele werking mogelijk te maken. In tegenstelling tot primaire cellen zijn accu's, ook wel secundaire cellen genoemd, oplaadbaar. Ze worden aangesloten op een stroombron en absorberen elektrische energie, die ze opslaan in de vorm van chemische energie. Als een oplaadbare batterij in een elektrisch apparaat wordt geplaatst of ermee wordt verbonden, kan het de opgeslagen energie gebruiken om te werken.

  Er zijn twee manieren om de accu's van apparaten op te laden: Ofwel laadt u het hele apparaat samen met de accu op, ofwel laadt u de batterij afzonderlijk op. Welke oplaadmethode wordt gebruikt, hangt onder andere af van het feit of de accu permanent is geïnstalleerd of verwijderbaar is. De meeste kleine apparaten, zoals smartphones, worden via een oplaadkabel aangesloten op een stroombron met de batterij erin en daarmee opgeladen. Er zijn ook apparaten met een verwijderbare of externe batterij die apart wordt opgeladen met een oplader.  Van knoopcellen tot powerbanks: deze soorten apparaataccu's zijn verkrijgbaar

  Accumulatoren zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. Ze kunnen worden onderscheiden op basis van het beoogde gebruik, het onderliggende elektrochemische systeem en het ontwerp. Ten eerste kan er een onderscheid worden gemaakt tussen oplaadbare batterijen voor primaire energievoorziening en secundaire energievoorziening. De eerste worden gebruikt als de belangrijkste energiebron, terwijl de tweede worden gebruikt wanneer de hoofdvoeding uitvalt. Voorbeelden van accu's die worden gebruikt voor primaire stroomvoorziening zijn accu's voor mobiele telefoons, laptopaccu's, tabletaccu's en camera-accu's. Ze voorzien de respectieve apparaten van de continue stroom die ze nodig hebben om te werken en hun functies te vervullen. Accu's voor de secundaire stroomvoorziening zijn bijvoorbeeld accu's voor UPS-systemen (UPS = uninterruptible power supply) en accu's voor noodverlichting. Ze worden niet permanent gebruikt, maar alleen wanneer de eigenlijke stroomvoorziening wordt onderbroken, d.w.z. ze nemen het alleen over in noodgevallen. Dit geldt ook voor accu's voor beveiligingstechnologie voor het bedienen van alarmsystemen.

  Wat het elektrochemische systeem betreft, zijn er vier soorten accu's: Nikkel-cadmiumaccu's (NiCd), nikkel-metaalhydrideaccu's (NiMH), lithium-ionaccu's (Li-Ion) en lithium-polymeeraccu's (LiPo). NiCD-batterijen zijn als het ware de oudjes onder de vier. Ze zijn zeer robuust, hebben een lange levensduur (enkele duizenden laadcycli) en worden gekenmerkt door snelle laadtijden. Vergeleken met de andere accutypen zijn ze relatief ongevoelig voor kou en hitte. Nadelen zijn echter de lage energiedichtheid, de hoge zelfontlading en het geheugeneffect. Cadmium is ook giftig voor het milieu. Het geheugeneffect is minder uitgesproken bij NiMH-batterijen. Ze hebben een lange levensduur tot wel duizend laadcycli, bieden ook snelle laadtijden en een gemiddelde energiedichtheid. Een ander positief aspect is dat er geen giftige metalen worden gebruikt bij de productie. Ze hebben echter ook een hoge zelfontladingssnelheid. Li-ionbatterijen hebben in dit opzicht een voorsprong, omdat ze slechts in geringe mate zelfontladen. Ze kunnen ook meer energie opslaan dan NiCd- en NiMH-batterijen van dezelfde grootte. Hun gevoeligheid voor oxidatie is echter problematisch. Li-ion-accu's verliezen al na een paar jaar een aanzienlijk deel van hun capaciteit. LiPo accu's hebben vergelijkbare eigenschappen als Li-ion accu's, maar verschillen in het feit dat ze niet zijn uitgerust met een vloeibare elektrolyt, maar met een vaste tot gelachtige elektrolyt. 

  Wat het ontwerp betreft, kunnen accu's voor apparaten worden uitgevoerd in gestandaardiseerde batterijformaten, bijvoorbeeld als monoblokcellen, knoopcellen of AA- of mignoncellen. Vanwege hun compactheid worden dergelijke ontwerpen met name gebruikt in mobiele apparaten en in apparaten die kleine afmetingen en een laag gewicht vereisen omwille van de handzaamheid of schaal. Accu's voor scheerapparaten en baardtrimmers of zelfs modelbouwaccu's moeten bijvoorbeeld zo klein mogelijk zijn, alleen al vanwege de ruimte. Powerbanks zijn een ander type apparaataccu. Dit zijn draagbare energieopslagapparaten die worden gebruikt voor mobiele stroomvoorziening. Ze worden meestal gebruikt als extra accu's voor het opladen van kleine apparaten zoals mobiele telefoons, smartphones, tablets of notebooks en worden eenvoudig aangesloten via een USB-kabel. Tegenwoordig zijn er zelfs draadloze powerbanks met een inductief oplaadkussen waarop het apparaat gewoon geplaatst hoeft te worden. Back-up cellen zijn een speciaal type batterij voor apparaten. Dit zijn CMOS-batterijen met een connector (CMOS = Complementary Metal Oxide Semiconductor), die in computers worden gebruikt om hardware-instellingen, datum en tijd op te slaan en voor dit doel op het moederbord worden aangesloten. Hun levensduur is ongeveer twee tot drie jaar bij gemiddeld gebruik van de computer. Als de CMOS-batterij wordt verwijderd, worden alle BIOS-instellingen gewist.   De juiste accu voor elk apparaat

  Apparaataccu's zijn meestal speciale accu's die bedoeld zijn voor specifieke elektrische apparaten. Dit komt doordat elk elektrisch apparaat andere eisen stelt aan de stroomvoorziening. Gespecialiseerde oplaadbare accu's zijn precies afgestemd op hun toepassingsgebied, waardoor apparaten probleemloos en langdurig kunnen werken. Als een accu niet de vereiste spanning levert, gaat dit vroeg of laat ten koste van de functionaliteit en levensduur van een elektrisch apparaat. Het assortiment accu's is uitgebreid, aangezien er voor bijna elk type apparaat een geschikte versie is. We laten u kennismaken met een paar geselecteerde gebieden waarin apparaataccu's vaak worden gebruikt.

  Invoer- en randapparatuur voor de pc

  Invoer- en randapparaten voor de PC worden steeds vaker aangeboden in draadloze versies. Ze communiceren met de computer via radio, maar hebben een voeding nodig om te kunnen werken.

  Hiervoor worden accu's voor invoerapparaten zoals draadloze toetsenborden of computermuizen aangeboden. Er zijn ook printerbatterijen die ontworpen zijn om de originele batterijen van mobiele printers te vervangen. Draadloze printers bieden het voordeel dat ze overal in de kamer geplaatst kunnen worden en onafhankelijk van een stopcontact gebruikt kunnen worden.

  Accu's voor WiFi- en netwerkrouters maken het mogelijk om mobiele routers te gebruiken, die nu verkrijgbaar zijn in zakformaat. Ze worden gebruikt om LTE- of Wi-Fi-hotspots op te zetten die onderweg door meerdere apparaten kunnen worden gebruikt. Veel routers werken in combinatie met SIM-kaarten en bieden internettoegang, zelfs op afgelegen locaties.

   


  Elektrische voertuigen en navigatie

  E-mobiliteit is in de mode. Elektrische fietsen in het bijzonder zijn een integraal onderdeel geworden van het dagelijks leven en het aanbod van e-bike accu's, e-bike laders en laadstations is navenant groot.

  Maar niet alleen e-bikes, ook andere voertuigen worden steeds vaker aangedreven door elektromotoren en werken op batterijen. Zo worden bijvoorbeeld accu's voor golfkarren en rolstoelen gebruikt om elektrische golftrolleys en caddies voor het vervoer van sportuitrusting of elektrische rolstoelen aan te drijven.

  Met de toenemende mobiliteit wordt ook navigatie steeds belangrijker. Vooral navigatiesystemen op accu's worden steeds populairder, omdat ze zonder externe stroombron kunnen worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitvallen tijdens het reizen, moeten de accu's van navigatiesystemen zo lang mogelijk meegaan.


  Gereedschap, werk- en huishoudapparaten

  Accu-gereedschap wordt veel door professionals gebruikt. Het biedt veel bewegingsvrijheid bij het werken omdat er geen kabel nodig is.

  Gereedschapaccu's worden vaak gebruikt als reservebatterijen en verwisselbare batterijen. Als de ene accu in gebruik is, kan de andere in de tussentijd worden opgeladen en is deze klaar voor gebruik als de eerste leeg is. Niet alleen elektrisch gereedschap, maar ook hulpmiddelen worden aangeboden met accu-voeding. Dit zijn bijvoorbeeld handlampen om het werkgebied te verlichten. Ze zijn meestal gebaseerd op energiebesparende LED-technologie, waardoor de batterijen van handlampen zelden moeten worden opgeladen.

  Huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers worden ook steeds populairder op batterijen, omdat ze flexibeler en handiger in het gebruik zijn dan modellen met een snoer. Als u meerdere oplaadbare stofzuigeraccu's bij de hand hebt, kunt u uzelf lange wachttijden bij het opladen besparen.

   


  Entertainment en multimedia

  Elektrische apparaten in de entertainment- en multimediasector werken steeds vaker op accu's.

  Voorbeelden zijn mp3-spelers, mediaspelers, radio's, hoofdtelefoons en headsets, maar ook e-books en spelconsoles. Accu's voor radio's zijn verkrijgbaar voor specifieke radiomodellen.

  Ze maken het mogelijk om de radio overal mee naartoe te nemen en naar muziek en nieuws te luisteren waar je ook bent. Accu's van hoofdtelefoons zijn vaak geoptimaliseerd voor een laag gewicht om het best mogelijke draagcomfort te garanderen.

  Accu's voor spelconsoles van Playstation, Xbox en dergelijke zijn extreem krachtig. Ze hebben een hoge capaciteit, waardoor ze lang meegaan.

     Industrie, handel en ambachten

  Gespecialiseerde apparaten op batterijen worden vaak gebruikt in de industrie, handel en commercie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld betaalterminals voor cashloze betalingen, die werken op accu's van betaalterminals.

  Hieronder vallen ook oplaadbare handscanners voor mobiele gegevensregistratie en radio's voor draadloze communicatie, die bijvoorbeeld worden gebruikt door wetshandhavingsinstanties en veiligheidsdiensten, maar ook door politie en brandweer. Dit resulteert in een overeenkomstige reeks accu's voor handscanners en radio's. Accu's voor medische technologie worden gebruikt om defibrillatoren, bloedglucose- en bloeddrukmonitoren, infuusapparaten, monitoren, enz. van stroom te voorzien.

  Hier worden speciale eisen gesteld aan betrouwbaarheid. Gereedschap op accu's wordt ook gebruikt in de bouwindustrie. Er worden bijvoorbeeld afstandsbedieningen gebruikt om bouwkranen te bedienen, waarvoor specifieke accu's voor kraanafstandsbedieningen nodig zijn.


  Waar moet u op letten als u apparaataccu's koopt?

  Compatibiliteit speelt een zeer belangrijke rol bij het selecteren van een apparaataccu. De accu moet qua afmetingen en positie van de elektrische contacten in het accu-compartiment van het van stroom te voorziene apparaat passen en een voldoende hoge capaciteit hebben (in mAh). De accu moet ook de juiste voedingsspanning leveren (in volt). Een apparaat dat werkt met een spanning van 12 volt mag bijvoorbeeld alleen werken met een accu die 12 volt levert. Het is belangrijk om een accu te kiezen die specifiek is ontworpen voor de toepassing in kwestie. Veel fabrikanten bieden vervangende accu's aan voor specifieke modellen apparaten en voorzien deze van een modelnummer. Dit kan worden gebruikt om te controleren of de accu in kwestie compatibel is met het apparaat dat van stroom moet worden voorzien.

  De capaciteit geeft aan hoeveel elektrische energie een accu kan opslaan. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer de accu meegaat en hoe minder vaak hij hoeft te worden opgeladen. Dit betekent echter niet dat altijd de hoogst mogelijke capaciteit moet worden gekozen. Als u een vervangende accu koopt, mag de capaciteit nooit groter zijn dan die van de oorspronkelijke batterij. Anders kan de elektronica van het te voeden apparaat beschadigd raken.

  Omdat de accu van een apparaat vroeg of laat moet worden opgeladen, zijn er twee andere parameters om rekening mee te houden: De oplaadtijd en de oplader. De oplaadtijd moet zo kort mogelijk zijn. Vooral bij apparaten die vaak worden gebruikt, wilt u niet uren wachten tot de accu volledig is opgeladen en weer klaar is voor gebruik. Het veilig opladen van externe accu's is alleen mogelijk met een geschikte oplader. Dezelfde lader kan voor sommige apparaataccu's worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor veel PDA-accu's (PDA = Personal Digital Assistant) en accu's voor mobiele telefoons. Er zijn ook universele laders die gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten accu's en batterijformaten. Voordat u voor zo'n model kiest, moet u echter goed naar de technische gegevens kijken om er zeker van te zijn dat de accu niet beschadigd raakt.  Onze praktische tip: ontlaad de batterij niet volledig

  Om capaciteitsverlies te voorkomen, is lang aangenomen dat een accu helemaal leeg moet zijn voordat deze wordt opgeladen. Dit geldt echter alleen voor NiCd-accu's, die gevoelig zijn voor het memory-effect. In dit geval onthouden de accu's het verbruikte vermogen en zijn dan niet meer in staat om meer vermogen te leveren. Dit geldt echter niet voor alle andere soorten accu's. Ze mogen niet volledig worden ontladen. In het geval van Li-ion-accu's bijvoorbeeld, heeft het zelfs een positief effect op de houdbaarheid als er nog een bepaalde restlading aanwezig is bij het opladen.  FAQ – veelgestelde vragen over apparaataccu's

  Wat is de gemiddelde spanning en capaciteit van accu's voor e-bikes?

  E-bike accu's leveren normaal gesproken een spanning van 36 volt en hebben een capaciteit van 10.000 mAh, oftewel 10 Ah. Dit is meestal voldoende voor de e-aandrijving van een fiets.

  Wat is een accupack?

  Een accupack bestaat uit verschillende accucellen die met elkaar zijn verbonden in een pack. De totale nominale spanning van een accupack wordt berekend door de nominale spanningen van de afzonderlijke cellen bij elkaar op te tellen.

  Zijn vervangende batterijen van andere leveranciers slechter dan vervangende batterijen van de oorspronkelijke fabrikant?

  Nee. Er zijn veel externe leveranciers die vervangende batterijen aanbieden die minstens even krachtig zijn als die van de oorspronkelijke fabrikant, soms zelfs goedkoper en gebaseerd op modernere technologieën.

  Wat is de ideale ladingstoestand van een batterij?

  Het ideale oplaadniveau van een batterij ligt tussen 30 en 70%.