Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Bent u op zoek naar antennekabels? Van antennedozen, satellietkabels tot satellietstekkers en -adapters, u vindt het in ons uitgebreide assortiment. Direct uit voorraad leverbaar en binnen enkele dagen in huis.

  Wat is een antennekabel?

  Antennekabels geleiden het signaal tussen antenne en ontvanger met zo min mogelijk verlies. In het verleden werden zogenaamde enkeldraads kabels gebruikt; tegenwoordig worden symmetrisch ontworpen gebruikt, dat wil zeggen tweedraads kabels.

  Kenmerkend voor antennekabels:

  • Antennekabels hebben verschillende weerstanden die aangepast moeten worden aan de toepassing.
  • Antennekabels stralen naar buiten en zijn één van de grootste veroorzakers van stoorsignalen voor andere apparaten.
  • Antennekabels zijn gevoelig voor storing van de omgeving.

  Hoe is een antennekabel opgebouwd?

  Antennekabels zijn hoogfrequente kabels die in vier componenten kunnen worden onderverdeeld:

  1. De binnenste geleider bestaat uit koper en is verantwoordelijk voor het geleiden van het signaal.
  2. Diëlektrisch: dit omvat het isolatiemateriaal dat de binnengeleider omgeeft. De isolator bestaat meestal uit lucht en ligt tussen de buitenste en binnenste geleiders.
  3. De buitenste geleider: ook gemaakt van koper
  4. Mantel: De mantel van de kabel is gemaakt van waterdicht en corrosiebestendig materiaal. Meestal wordt plastic of PVC gebruikt.

  Waar moet u rekening mee houden als u antennekabel koopt?

  Golfweerstand

  De golfweerstand wordt ook wel impedantie of karakteristieke weerstand genoemd. HF-kabels zijn mechanisch zo geconstrueerd dat bepaalde kabelimpedanties zeer geschikt zijn. Deze omvatten weerstanden van 50 ohm, 75 ohm, 95 ohm en 120 ohm. Een weerstand van 50 ohm is optimaal voor het gebruik van radiotechnologie. Hogere weerstanden belemmeren radiotoepassingen.

  Verzwakking van de kabel

  Het toepassingsgebied bepaalt de demping van de benodigde kabel. Hoe hoger de frequentie, hoe groter de verzwakking zou moeten zijn. Stijve binnenste geleiders hebben lagere dempingswaarden dan gevlochten draden. Zuiver koper is een goed materiaal voor een binnengeleider. De kwaliteit kan worden verhoogd met verzilverde koperen kabels. De werktemperatuur heeft invloed op de mate van demping van de kabel. Hierbij geldt: hoe hoger de werktemperatuur en de totale warmte van de antennekabel, hoe groter de demping. Daarom moet bij het leggen van externe geleiders rekening worden gehouden met omgevingsomstandigheden (bijv. Punten van blootstelling aan de zon).

  Kunststof omhulsel

  De buitenmantel van de kabel is meestal geen doorslaggevend criterium voor de aankoopbeslissing, maar moet bij gebruik buitenshuis in aanmerking worden genomen. Bij de selectie zijn de volgende vragen van belang:

  • Wat zijn de bedrijfsomstandigheden en het temperatuurbereik?
  • Hoe bestendig is de buitenmantel tegen chemicaliën?
  • Hoe hoog is de UV-bestendigheid?
  • Welke brandbeveiliging wordt gegeven? Vangt de kabel vanzelf vlam? Ontstaan ​​er gassen bij brand?