JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Arduino, een goedkope bouwsteen voor digitale uitdagingen

Goedkope mini-computers, die je helemaal naar eigen wens in kunt zetten als onderdeel van bijvoorbeeld je meetapparatuur, radiografisch bestuurbare voertuig of een bewegingssensor, worden steeds populairder.

Als je het heel concreet bekijkt, was op dit gebied het Arduino ontwikkelbord enkele jaren geleden de pionier op dit vlak, waar menig elektronicahobbyist enthousiast mee ging experimenteren.

De mogelijkheden van de Arduino uitbreiden met 'shields'

Inmiddels zijn er naast het basis ontwikkelbord tal van uitbreidingssets op de markt verkrijgbaar. Deze zogenoemde 'shields' zijn printplaatjes waarop je een aantal sensoren en modules aantreft, die een aanvullende functionaliteit mogelijk maken. Deze 'shields' kunnen ook op elkaar gestapeld worden, zodat je de functionaliteit van de basis-ontwikkelbord steeds verder uit kunt breiden en naar believen telkens kunt wisselen.

Hierdoor wordt het ontwikkelbord multifunctioneel inzetbaar. Een deel van de 'shields' wordt als bouwpakket geleverd. Je zal hier dus eerst met de soldeerbout aan de slag moeten gaan voordat je nieuwe resultaten kunt boeken met je uitgebreide basis-ontwikkelbord. De shields zijn er echter ook als kant-en-klare-module, perfect voor een snelle start.

De verschillende varianten van de Arduino

Er zijn in de loop der jaren tal van verschillende varianten van Arduino op de markt verschenen.

Elk bord heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Wat in alle gevallen gelijk is gebleven, is dat er gebruik gemaakt wordt van een ATmega-microcontroller van Atmel.

De meest populaire Arduino-boards:

  • de UNO
  • de Duemilanove
  • de Leonardo
  • de Mega
  • de Nano
Arduino

Elk type bord heeft zo z'n eigen reeks mogelijkheden

In een aantal gevallen geeft de naam van het type basis-ontwikkelbord al min of meer aan wat de eindgebruiker er van mag verwachten. Bij de mini gaat het vanzelfsprekend om een ietwat uitgeklede versie van het bord, waarop een USB-controller en de bijbehorende connector ontbreken.

De Arduino Leonardo onderscheidt zich met de integratie van USB. Op dit bord kun je bijvoorbeeld rechtstreeks randapparatuur via USB aansluiten.

Het meest populair is echter de Arduino Uno. Dit ontwikkelbord kan namelijk rechtstreeks op een computer worden aangesloten en is voorzien van een reeks gemakkelijk te gebruiken aansluitcontacten. De UNO is overigens de opvolger van de Duemilanove. Dit bord wordt inmiddels steeds vaker ingezet door elektronicahobbyisten, die er hun creativiteit de vrije loop mee laten en zodoende toepassingen ontwikkelen die geregeld menigeen versteld doen staan.

Naar boven